Hovedinnhold

Dette vet vi om den antatte gjerningsmannen

<p>ANTATT GJERNINGSMANN: James Hodgkinson (66), her avbildet i en protest i sin hjemby Belleville i 2012, døde av skadene han pådro seg i skyteangrepet mot amerikanske politikere.</p>

ANTATT GJERNINGSMANN: James Hodgkinson (66), her avbildet i en protest i sin hjemby Belleville i 2012, døde av skadene han pådro seg i skyteangrepet mot amerikanske politikere.

Foto: Derik Holtmann, AP
ALEXANDRIA, VIRGINIA (VG) James Hodgkinson (66) identifiseres som mannen som åpnet ild mot republikanske politikere.

Denne saken handler om:

Tidlig onsdag morgen lokal tid åpnet en mann ild mot republikanske politikere som trente til en veldedighets-baseballkamp mot Demokratene i morgen.

Han skjøt og såret fem, før han selv ble skutt av politiet.

Bakgrunn: – Politiet forhindret en massakre

FBI har identifisert James Hodgkinson (66) som den antatte gjerningsmanenn bak angrepet. Onsdag ettermiddag bekreftet president Donald Trump Hodgkinson hadde omkommet av skadene.

Skal ha oppført seg rolig

Et vitne, David Woodruff, forteller at han hørte 12-14 skudd da han var ute på joggetur. Han søkte selv dekning, og så aldri gjerningsmannen. Derimot snakket han med en som gjorde det like etter at dramaet var over.

– Skytteren skal ha kommet bort og spurt noen av de som spilte om de var demokrater eller republikanere. Da han fikk høre at det var republikanere skal han rolig ha åpnet opp en bag, og dratt ut riflen før han startet å skyte, forteller Woodruff da VG møter ham bare noen kvartaler fra baseballbanen.

Dette er senere bekreftet av politikeren gjerningsmannen spurte.

Et annet vitne, Owen Britton, forteller til VG og andre medier på stedet at han hørte flere titalls skudd. Han så skuddvekslingen mellom politiet og gjerningsmannen fra et treningssenter like ved, og mener bestemt at dette var en målrettet handling.

– Man tar ikke med seg et slikt våpen på en baseballbane ved et uhell. Mannen skjøt mot politifolkene som skjulte seg bak en svart SUV. Flere av skuddene traff vinduer i nærheten, forteller han, og beskriver våpenet som en semiautomatisk rifle.

Britton beskriver gjerningnspersonen som liten og kompakt.

Støttet Bernie Sanders

Hodgkinson er opprinnelig fra Belleville, Illinois. Han har bodd i Alexandria, der angrepet fant sted, de siste månedene, sier hans kone til ABC News.

<p>SKAL VÆRE DREPT: Den antatte gjerningsmannen James Hodgkinson.</p>

SKAL VÆRE DREPT: Den antatte gjerningsmannen James Hodgkinson.

Foto: Facebook / Privat

Facebook-kontoen som tilsynelatende tilhører den antatte gjerningsmannen er preget av jevnlig aktivitet de siste årene. Her publiserer Hodgkinson hyppig innhold som er sterkt kritisk mot republikanerne og Donald Trump, og uttrykker støtte for Hillary Clintons konkurrent i demokratenes primærvalg i fjor, Bernie Sanders.

Den republikanske politikeren Mike Bost fra Illionois, som sitter i Representantenes hus i Kongressen, har ti ganger blitt kontaktet av gjerningsmannen.

– Han var tydeligvis ikke enig med meg, sier Bost, som også legger til at det ikke var noe i e-postene som var direkte truende, ifølge CNN.

Trump etter angrepet: – Vi er sterkere sammen

Sanders: «Kvalmende»

Etter angrepet har senator Sanders publisert en uttalelse der han sier han er blitt informert om at den antatte gjerningsmannen jobbet som frivillig for hans presidentkampanje. Han kaller angrepet kvalmende.

– Vold av alle typer er uakseptabelt i vårt samfunn, og jeg fordømmer denne handlingen på det aller sterkeste. Reelle endringer kan bare skapes gjennom ikke-vold. Alt annet går imot våre dypeste amerikanske verdier, sier han i uttalelsen.

Etter at Hodgkinson ble identifisert,  rant det inn hundrevis av kommentarer på Facebook-siden hans, som uttrykker sinne og frustrasjon over angrepet.

I trøbbel med politiet

Ifølge Washington Post var Hodgkinson i kontakt med politiet i mars i år. Da fikk politiet beskjed om at rundt 50 skudd var avfyrt i et skogkledd område nær hjembyen.

Da politiet ankom fant de Hodgkinson på stedet, men han hadde gyldig våpenløyve for delstaten, og politiet slapp ham med en formaning om å ikke avfyre våpen i området igjen.

AP skriver at han har hatt problemer med myndighetene over mange år.  Han ble først arrestert på 90-tallet for rattfyll og for å motsette seg arrest. Hans mest alvorlige dom skal ha vært en voldssak fra 2006. Ifølge nyhetsbyrået har han ingenting på rullebladet etter 2011.

<p>«FORRÆDER»: Hodgkinson skrev i mars at Trump hadde ødelagt demokratiet, og at han og hans like måtte utslettes de også.</p>

«FORRÆDER»: Hodgkinson skrev i mars at Trump hadde ødelagt demokratiet, og at han og hans like måtte utslettes de også.

Foto: Skjermdump, Facebook

 – Rolig or reservert

Charles Orear (50) ble kjent med Hodgkinson da de to jobbet sammen på Sanders' valgkamp.

– Du tuller med meg, svarte han da Washington Post ringte.

Orear beskriver den antatte gjerningsmannen som en stille fyr som var veldig rolig og veldig reservert.

– Han var fagforeningsmann og håndverker. Vi satt oppe og snakket politikk. Han var mer på den progressive siden, sier han til avisen.

Ifølge Facebook-siden i Hodgkinsons navn har han drevet et bygningsinspektør-firma. Det samme kommer fram av en Yelp-side. Der hevdes det også at han hadde 30 års erfaring i bygningsbransjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks