Hovedinnhold

Clinton har reist fra Kina og Chen vil reise etter

FORHANDLER: USAs utenriksminister Hillary Clintons forlater scenen etter en pressekonferanse i Beijing, fredag. Foto: Shannon Stapleton, Reuters, NTB Scanpix
FORHANDLER: USAs utenriksminister Hillary Clintons forlater scenen etter en pressekonferanse i Beijing, fredag. Foto: Shannon Stapleton, Reuters, NTB Scanpix
USAs utenriksminister Hillary Clinton forlot lørdag Beijing etter et Kina-besøk som har vært preget av situasjonen til aktivisten Chen Guangcheng.

Denne saken handler om:

Da Clinton dro fra Kina, befant den 40 år gamle blinde menneskerettsaktivisten seg fremdeles på et sykehus i hovedstaden Beijing.

Mye tyder imidlertid på at også han snart kan være på vei til USA. Chen er blitt tilbudt et studiestipend ved et universitet i New York, hvor kan få være sammen med kone og barn. Samtidig har kinesiske myndigheter signalisert at de kommer til å godkjenne advokatens søknad om nødvendige reisedokumenter.

Husarrest

Chen, som er sterkt kritisk til Kinas ettbarnspolitikk, rømte nylig fra husarrest og søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden for å få politisk asyl. Han forlot etter hvert ambassaden, men angret da han fikk høre om trusler mot familien og har bedt USA om hjelp til å reise fra landet.

I et intervju med Radio Free Asia understreker Chen at han ikke planlegger å forlate hjemlandet for godt.

- Ingen må tro at jeg skal emigrere eller noe slikt. Ettersom de (myndighetene) har anerkjent at jeg er fri, bør jeg også ha frihet til å reise hvor jeg vil.

Stor oppmerksomhet

Chens sak har skapt store overskrifter samtidig som Hillary Clinton var i Beijing for samtaler som skulle bedre forholdet mellom USA og Kina.

Selv om det tilsynelatende råder en enighet om at Chen skal få studere i USA, gjenstår det å se hvor rask og enkel utreisen kommer til å bli.

USA skal ha fått forsikringer om at den blinde aktivisten ikke skal utsettes for represalier. Men amerikanske diplomater har ikke fått tilgang til ham på sykehuset der han befinner seg. Samtidig har Chen mulighet til å kontakte omverdenen på telefon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks