Hovedinnhold

Clinton gir støtte til Mohammed Yunus

MØTTES: USAs utenriksminister Hillary Clinton møter Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina i Dhaka. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MØTTES: USAs utenriksminister Hillary Clinton møter Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina i Dhaka. Foto: Reuters / NTB Scanpix
USAs utenriksminister Hillary Clinton kom lørdag til Bangladesh der hun blant annet skal gi moralsk støtte til nobelprisvinneren Muhammed Yunus.

Denne saken handler om:

Yunus, som er kommet på kant med staten og i fjor ble fjernet fra sin stilling i ledelsen av Grameen Bank som han selv grunnla, er invitert på te med Clinton i den amerikanske ambassaden søndag morgen.

Clinton har lenge vært en klar støttespiller for Yunus, som i 2006 ble tildelt Nobels fredspris for systemet med mikrolån til fattige gjennom Grameen Bank.

FIKK STØTTE: Fredsprisvinner Muhammad Yunus. Foto: Göran Bohlin, VG
FIKK STØTTE: Fredsprisvinner Muhammad Yunus. Foto: Göran Bohlin, VG

Clinton møtte lørdag også både statsminister Sheikh Hasina og opposisjonslederen Begum Khaleda Zia. Hun ba dem dempe spenningen dem imellom som har paralysert mye av politikken i det fattige sørasiatiske landet.

Under besøket hos Hasina framhevet hun også at Grameen Bank har vært en inspirasjon for verden og sluppet løs potensialet hos millioner av kvinner både i Bangladesh og ellers i verden.

- Vi ønsker ikke å se at politikere blander seg inn i driften av Grameen Bank, eller at det gjennomføres tiltak som vil undergrave deres tillit. Organisasjonen er unik, og bygget opp etter en flott modell hvor de fattige kvinnene selv er eiere, sa Clinton ifølge nyhetsbyrået AP.

Den offisielle grunnen til Yunus' avskjed var alder, men støttespillerne hans sier at avskjedigelsen var gjengjeldelse fra statens side etter at han antydet at han ville gå inn i politikken for å løse opp i den fastlåste situasjonen som er et resultat av kranglingen mellom Hasina og Khaleda.

Yunus tok saken til retten, men tapte.

Clinton kom til Bangladesh fra et tre dager langt besøk i Kina som ble fullstendig dominert av striden om dissidenten Chen Guangchen. Fra Bangladesh fortsetter hun til India.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks