Hovedinnhold

Bush senior og junior går hardt ut mot rasehat

<p>EKSPRESIDENT: George W. Bush fordømmer volden i Charlottesville, i en felles uttalelse med sin far, George H.W. Bush.</p>

EKSPRESIDENT: George W. Bush fordømmer volden i Charlottesville, i en felles uttalelse med sin far, George H.W. Bush.

Foto: Harald Henden, VG
I en felles uttalelse fordømmer ekspresidentene alle former for rasehat og antisemittisme, dagen etter Donald Trump igjen sa at venstresiden er medskyldig i angrepet i Charlottesville.

«Amerika må alltid avvise rasediskriminering, antisemittisme, og hat i alle former», står det i uttalelsen fra George H.W. Bush og George W. Bush.

Uttalelsen ble offentliggjort onsdag, dagen etter at USAs president Donald Trump atter en gang begynte å fordele skyld etter angrepet i Charlottesville, der en kvinne ble drept og rundt 20 skadet.

Bush-mennene nevner ikke Trumps kommentarer i uttalelsen, men understreker at de tar avstand fra alle former for rasehat:

«Mens vi ber for Charlottesville, minnes vi om de grunnleggende sannhetene som byens mest prominente borger skrev ned i uavhengighetserklæringen: vi er alle skapt likeverdige med ukrenkelige rettigheter.»

Her sikter de til Thomas Jefferson, som bodde like ved Charlottesville.

Bilangrepet etter høyreekstrem marsj: Nær ved å bli truffet av dødsbilen

– Alt-left

President Trump var i utgangspunktet raskt ute og fordømte volden i Charlottesville, men har fått krass kritikk for å ha unnlatt å plassere ansvaret tydelig hos de høyreekstreme demonstrantene

Først mandag holdt Trump en ny tale der han tok avstand fra gruppene som marsjerte i Virginia. Så, dagen etter, sa han at både høyre- og venstreorienterte har skyld i opptøyene. I tillegg sa Trump at motdemonstrantene var «veldig voldelige», og kalte dem «alt-left», med referanse til alt-right-bevegelsen på ytre høyrefløy.

Kommentar: Trumps nazi-problem

I videoen under kan du se hva Trump sa:

Ku Klux Klan: – Glad jenta døde

Det har kommet sterke reaksjoner i kjølvannet av Trumps uttalelser. Mandag samlet flere hundre mennesker seg utenfor presidentens hjem på Manhattan for å protestere mot måten hendelsen har blitt håndtert på.

En Ku Klux Klan-leder i North Carolina sier at han er glad for at den kvinnelige motdemonstranten døde, skriver NTB.

– Jeg er glad for at de folkene ble truffet, og jeg er glad for at den jenta døde, sa Justin Moore i en uttalelse til WBTV.

Minneseremoni for Heather: – De drepte barnet mitt for at hun skulle holde kjeft

I opptaket sier Moore også at han tror det blir mer slik vold fremover.

<p>FORAN DET HVITE HUS: USAs president i 1991, George H.W. Bush holder en tale. Bak ham i rødt står dronning Sonja.</p>

FORAN DET HVITE HUS: USAs president i 1991, George H.W. Bush holder en tale. Bak ham i rødt står dronning Sonja.

Foto: Per Fronth Nygaard, VG

Sterke reaksjoner

Bush-mennene føyer seg inn i en lang rekke av republikanere, medlemmer av det Hvite Hus og prominente forretningsfolk, som har markert sin avstand fra rasehat i kjølvannet av Trumps kommentarer. Flere prominente partimedlemmer har markert sin avsky mot rasehat på Twitter, blant dem Jeb Bush og Paul Ryan.

– Vi må være tydelige. Forestillingen om et hvitt overherredømme er frastøtende. Slike fordommer er imot alt det landet vårt står for . Det er ikke rom for moralsk tvetydighet, skriver lederen for Representantenes hus, skriver Ryan, på Twitter.

FN-sjefen med klar tale

Også den sittende generalsekretæren i FN, António Guterres, tok til motmæle på Twitter: 

– Rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og islamofobi forgifter våre samfunn. Vi må stå opp mot dette. Alltid. Over alt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks