Hovedinnhold

Ansatte på USAs Cuba-ambassade ble syke: Slik høres den mystiske lyden ut

En høyfrekvent lyd har ført til at flere ansatte ved USAs ambassade på Cuba har blitt syke. Hør lyden i videoen over.

Denne saken handler om:

Det skal høres ut som en kraftig sverm av gresshopper, men med et mye høyere toneleie. Et slags høyfrekvent hvin, som har ført til skader hos flere ansatte ved den amerikanske ambassaden på Cuba.

Mystiske sykdommer: USA utviser 15 cubanske diplomater 

Skadene varierer 

Lydopptaket er sendt til den amerikanske marinen for analysering, og nyhetsbyrået AP har fått tak i et opptak. Det kan du høre i videoen i denne artikkelen.

Minst 21 amerikanske diplomater og familiene deres skal ha fått skader under opphold på Cuba. Enkelte har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade, andre har fått hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Det er store variasjoner i symptomene fra person til person, noe som gjør det enda vanskeligere å finne årsaken. En av teoriene er at skadene skyldes en skjult akustisk enhet som har sendt ut en slik høyfrekvent lyd.

Lyden skal ifølge AP ikke være skadelig når den lyttes til via telefoner eller datamaskiner. Hvilke enheter lyden har blitt spilt gjennom i Cuba, er ukjent. Det er heller ikke kjent om denne lyden og de fysiske skadene amerikanerne har blitt påført, har en sammenheng. Ifølge ansatte ble lyden spilt av på et ekstremt høyt volum.

Lydeksperter og fysikere AP har snakket med sier at de ikke kjenner til lyder som kan påføre mennesker fysisk skade når det spilles av i kort tid, med normalt utstyr som en telefon eller datamaskin.

2016: Isfronten mellom USA og Cuba ble brutt 

Råder folk til å flytte seg hvis man hører lyden 

Opptakene av lyden har blitt sendt til den amerikanske hæren, som har avansert utstyr for å anlysere akusitske signaler, og til etterretningstjenesten i USA, ifølge AP.

Det ser ut til at lyden har variert i lengde - noen ganger varte den to sekunder, andre ganger tolv, og noen ganger opp til flere minutter. Etter ett eller flere sekunder med stillhet, begynner lyden på nytt igjen.

Cuba har benektet noen som helst skyld i disse «angrepene». Landets utenriksminister Bruno Rodriguez sa for få uker siden at cubanske myndigheter ikke har funnet bevis som kan knytte symptomene til et angrep utenfra.

Selv om det skulle være et angrep, er det uklart hva man egentlig kan gjøre hvis man skulle bli utsatt for det. Sikkerhetsteamet ved ambassaden i Havanna har rådet sine ansatte til å forflytte seg hvis de hører lyden, og at det er usannsynlig at lyden kan følge etter dem.

USA har hjemkalt over halvparten av sine ambassadeansatte og fraråder alle amerikanere mot å reise til Cuba.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks