Hovedinnhold

André (45) fikk domene-bud på åtte millioner kroner - sier nei

LAS VEGAS (VG) Sunnmøringen André Eidskrem (45) fikk natt til tirsdag et bud på 900.000 dollar for domenet by.com – men summen nådde ikke hans minstekrav.

Denne saken handler om:

Det ville vært en eventyrlig gevinst, med tanke på at Eidskrem kjøpte domenet for 5000 dollar (drøye 49 000 norske kroner etter dagens kurs) i 1996.

– Det gikk fra 650.000 dollar oppover til rundt 900.000, og så stoppet det. Da går det videre til en tidagers-auksjon etterpå, sier Eidskrem til VG, som er til stede på hotellet Tropicana i Las Vegas der domeneauksjonen foregår i forbindelse med konferansen NamesCon. 

– Du sier nei til åtte millioner norske kroner? 

– Det gjør jeg med glede, sier Eidskrem.

Bakgrunn: Ålesunder kan tjene titalls millioner på å selge to bokstaver

Ti-dagersvindu

VG har tidligere skrevet om 45-åringen fra Ålesund som har vært gründer siden 1990. Mens han studerte ved Handelshøyskolen i Bergen, startet han et eget firma for å finansiere studiene. I 1996 kjøpte han by.com av en amerikaner for 5000 dollar – mye penger på den tiden da det vanligvist kostet ti dollar å registrere et domene. 

Det blir nå ti spennende dager for ålesunderen, som delvis bor i Silicon Valley i California. 

<p>SPENT: Her er André Eidskrem avbildet under auksjonen på hotellet Tropicana i Las Vegas natt til tirsdag norsk tid. </p>

SPENT: Her er André Eidskrem avbildet under auksjonen på hotellet Tropicana i Las Vegas natt til tirsdag norsk tid. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Hvor mye må du ha for å selge?

– Det er mer enn 900 000 dollar.

– Hvor mye mer?

– I alle fall en del mer, sier han. 

Internettredaktør i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, har forklart årsaken til hypen rundt domenene med bare to bokstaver slik:

– De korte domenene er lette å huske og kommunisere, og er ofte veldig treffende.

Slik ble Erik app-millionær: – Det ble litt sløsing

Usikkerhet i Kina

Eidskrem sier at han den siste uken har vært forberedt at dette kunne skje - i kjølvannet av det kraftige fallet på børsen i Kina ettersom mange av interessentene har vært kinesiske. 

– Alle domene som var forventet å gå for millionbeløp - det er rett og slett usikkerheten i Kina med børskrakk og valutakurs som gjør det dyrere for dem å kjøpe. Nå venter de og ser hva som skjer på hjemmemarkedet før de tør å investere ute. 

<p>DOMENE-KJØP: 130 domener ble lagt under hammeren i Las Vegas natt til tirsdag norsk tid. </p>

DOMENE-KJØP: 130 domener ble lagt under hammeren i Las Vegas natt til tirsdag norsk tid. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Dårlig timing med andre ord?

– Ja, men det er også god timing. Det er det samme markedet som har drevet disse her oppover, så man kan ikke være lei seg for det.

Domene-strid: Trine Grung kjøpte andres nettnavn og lenket til seg selv

Fikk bud på 1,5 millioner dollar

Eidskrem sier at han for en måned tid siden fikk bud på 1,5 millioner dollar (tilsvarende 13,3 millioner norske kroner etter dagens kurs) via England fra en kinesisk investor. Denne investoren og flere kan nå være aktuelle i den utvidede auksjonen de neste ti dagene.

<p>TROR PÅ BY.COM: Arrangør av auksjonen og domene-investor Michael Berkens har stor tro på at by.com blir solgt snart.</p>

TROR PÅ BY.COM: Arrangør av auksjonen og domene-investor Michael Berkens har stor tro på at by.com blir solgt snart.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Domene-investoren Michael Berkens er blant de som står bak auksjonen. Han har nylig solgt sin domeneportefølje på 75.000 domener.

– To-bokstavsdomenene er vanligvis de mest verdifulle domenene, sier Berkens til VG og viser til mange store selskaper som de siste årene har punget ut store summer for domener bestående av to bokstaver, blant dem Facebook, som sikret seg fb.com.

– I tillegg har disse domenene de siste årene blitt masseoppkjøpt i Kina, så akkurat nå er det markedet påvirket av det kinesiske, sier Berkens og fortsetter:

– By.com er et veldig bra navn, og det kommer til å selge. Jeg er ganske sikker på at det kommer til å bli solgt i den utvidede auksjonen eller på det private markedet etterpå.

Fikk du med deg? Ruter brukte 24.000 kroner på domene verdt 5000

<p>I VEGAS: André Eidskrem forsøker å få titalls millioner for domenet by.com, som han kjøpte i 1996.</p>

I VEGAS: André Eidskrem forsøker å få titalls millioner for domenet by.com, som han kjøpte i 1996.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Lanserer mobilplattform

I 2007 fikk Eidskrems firma IT-selskapet Cisco, et av de største firmaene i Silicon Valley, som kunde. Nå skal de lansere en internasjonal mobilplattform for datagiganten, og det er til det pengene skal gå ved et salg.

– Å holde på et domene det er minimalt hva det kan gi oppside i forhold til det å satse på å lansere løsningene våre internasjonalt.

 – Tror du på salg?

– Ja, det tror jeg. I løpet av året så tror jeg nok at det blir solgt.

Les også: Sex selger også som domenenavn

<p>STOPPET OPP: Høyeste bud på domenenavnet by.com endte opp på 900 000 dollar.</p>

STOPPET OPP: Høyeste bud på domenenavnet by.com endte opp på 900 000 dollar.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks