Hovedinnhold

Ny lov i Ungarn: – Skal internere alle, inkludert barn, i containerleir

<p>PÅ GRENSEN: Et bilde fra september i fjor viser ungarske soldater på grensen til Serbia i sør.</p>

PÅ GRENSEN: Et bilde fra september i fjor viser ungarske soldater på grensen til Serbia i sør.

Foto: Sandor Ujvari, AP
Ungarns nasjonalforsamling sier ja til systematisk internering av asylsøkere i mottaksleire. FN flyktningorganisasjon er svært bekymret.

Denne saken handler om:

Et stort flertall i nasjonalforsamlingen sa tirsdag ja til regjeringens forslag om systematisk internering av asylsøkere i mottaksleire langs landets sørlige grenser.

Statsminister Viktor Orbán har forklart tiltaket med at det er et svar på nylige terrorangrep utført av migranter i Europa.

Alle asylsøkere som kommer til Ungarn, samt dem som allerede befinner seg i landet, kommer nå til å bli anholdt og innkvartert i de nye leirene, skriver NTB. De blir dermed hindret fra å kunne forflytte seg rundt omkring i landet eller å forlate landet i påvente av at asylsøknadene blir ferdig behandlet.

– I framtiden må ulovlige innvandrere vente i tilpassede transittområder ved grensen på å få sine asylsøknader behandlet, heter det i lovteksten.

Den nye loven er i realiteten en gjeninnføring av praksisen med å anholde asylsøkere og som ble suspendert i 2013 etter press fra EU, FNs flyktningbyrå og den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

UNHCR, FNs flyktningorganisasjon er svært kritiske til den nye loven.

– I praksis betyr dette at alle asylsøkere, inkludert barn, kommer til bli holdt i shipping-containere som igjen er omringet av piggtrådgjerder over lengre perioder, sier FN i en uttalelse.

Tirsdag formiddag snakket VG med Erno Simon, talsmann for UNHCR i Ungarn.

– Dette er enda et nytt steg i ungarske myndigheters forsøk på å gjøre livet til flyktninger i landet enda mer umulig. 

Han forklarer at den nye interneringsleiren er under utvikling og vil være plassert mellom grensegjerdene til Serbia og Ungarn.

 – Det som er mest sjokkerende er at også barn vil bli holdt her. De vil bli holdt i containere i ingenmannsland, sier Simon.

Han legger til:

– Dette går imot den grunnleggende tanken at det er feil å anholde asylsøkere på denne måten. Slik internering må kun brukes som en siste utvei i spesielle tilfeller, og over en kort periode, sier han.

VG/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks