Hovedinnhold

Ukraina: Kun rapporter om mindre brudd på valgloven

Helsingforskomiteen: Lettet og overrasket

OBSERVATØRER: Lene Wetteland (t.v.) og Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité i Kiev er lettet og fornøyde, dagen etter presidentvalget i Ukraina. Foto: Stian Eisenträger
OBSERVATØRER: Lene Wetteland (t.v.) og Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité i Kiev er lettet og fornøyde, dagen etter presidentvalget i Ukraina. Foto: Stian Eisenträger
KIEV (VG) - Vi føler en stor lettelse over at valget har gått så bra som vi håpet på, og at ingen observatører er blitt utsatt for vold, sier Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

Denne saken handler om:

VALGET I UKRAINA

Har du tips eller innspill? Kontakt VGs journalister Natalie Remøe Hansen og Stian Eisenträger

- I Ukraina kan man ikke vite hva som skal skje, for plutselig blir det helt kaos fordi noen har bestemt seg for å jukse eller ødelegge for opptellingen. Vi er veldig glade for at gjennomføringen har godt så bra, sier rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

KRONIKK: Ideen om Ukraina

Sammen med sin kollega Lene Wetteland har hun den siste uken oppholdt seg i Ukraina for å følge presidentvalget på nært hold. Allerede da de første valgdagsmålingene ble kunngjort søndag kveld, kom det klart frem at storfavoritten Petro Porosjenko ville stikke av med en overlegen seier.

- Vi er overrasket over at de klarte å organisere såpass gode valg på såpass kort tid. Vi har fremdeles ikke fått inn de siste rapportene fra de russiske observatørene i organisasjonen Golos, men fra de andre observatørene har det kun blitt rapportert om mindre brudd på valgloven. Det har ikke vært noen virkelig grove brudd slik det ser ut nå - selvfølgelig hvis man ser bort fra de østlige områder. Der det ble gjennomført valg i øst har det vært praktiske problemer, som at de ikke har fått fram stemmesedlene i tide, og at valglokaler har måttet stenge i løpet av valgdagen, sier Berit Lindeman til VG.

- Vår koordinator i Donetsk i går kveld sa at dersom man ser bort fra de store sikkerhetsproblemene som har vært, så har valget gått kjempebra. De feil som oftest er blitt registrert, er at man har glemt å avkreve ID-kort og at flere har vært inne i stemmeavlukket samtidig. Det er sånne ting som de ler av på et sted som dette, sier Lindeman.

Hun opplyser at rundt 7500 lokale og internasjonale observatører har overvåket valget.

- Vi snakker her om et av de best observerte valgene siden Sør-Afrika i 1994.

Bestikkelser

Lene Wetteland forteller at det er blitt rapportert om to tilfeller av bestikkelse.

- Partiet til Klitsjko hadde gitt flasker med vann til valgkommisjonsmedarbeidere i de kokende varme valglokalene. Det ble notert som brudd på valgloven, men det burde vel heller vært karakterisert som nødhjelp, smiler Wetteland.

- Det er mange som har lagt seg i selen for at dette valget skulle skal gå bra, det har vært et nasjonalt løft. Mange har samlet seg for at det skulle bli et godt gjennomført valg. Hvis det ikke ble ansett som legitimt, ville det bli grunn til mer uro. Maidan er ikke over ennå, og folk ville kommet tilbake igjen. Det er det siste ukrainerne trenger nå, sier Lindeman.

Parlamentsvalg

Hun forklarer at parlamentet har en måned på seg etter at den nye presidenten er offisielt innsatt på å utlyse nyvalg til parlamentet.

- Statsminister Jatsenjuk vet han er veldig populær og sitter i en midlertidig posisjon, så han er nok veldig interessert i å utlyse nyvalg, mener Lindeman, som tror et parlamentsvalg kan komme allerede i november.

- Vi vil også være til stede under det kommende parlamentsvalget, sier Lindeman.

Den norske Helsingforskomité fortsetter nå samarbeidet med lokale organisasjoner for å dokumentere menneskerettsovergrep rundt Maidan-protestene og vold som har fulgt etter det.

- Det er klart etterforskningen kunne gått fortere og vært mer transparent, men etter min mening er vi helt avhengig av lokale krefter at de fortsetter med dokumentasjonsarbeidet. Det er veldig viktig at man må prøve å få fram en slags objektiv sannhet. Det som skjedde i Odessa er veldig utydelig, og det er åpenbart at begge parter var involvert i volden der. Det har skapt grobunn for mange spekulasjoner og merkelige rykter, og derfor er det viktig at å få fram hva som skjedde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks