Hovedinnhold

Tidligere president har forskanset seg på hotell i Ukraina

<p>STATSLØS: Mikhail Saakasjvili tok seg søndag over grensen til Ukraina med hjelp fra supportere i landet. Saakasjvili er statsløs etter å ha mistet sitt statsborgerskap i Georgia i 2015, og sitt ukrainske i juli i år.</p>

STATSLØS: Mikhail Saakasjvili tok seg søndag over grensen til Ukraina med hjelp fra supportere i landet. Saakasjvili er statsløs etter å ha mistet sitt statsborgerskap i Georgia i 2015, og sitt ukrainske i juli i år.

Foto: Monika Scislowska, AP
Politi har omringet hotellet der Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili har forskanset seg, etter at han på dramatisk vis tok seg inn i Ukraina.

Denne saken handler om:

Saakasjvili er fratatt statsborgerskapet i både Georgia og Ukraina, men tvang seg over grensa fra Polen søndag, omringet av tilhengere.

Deretter opprettet han base på Leopolis Hotel i byen Lviv vest i Ukraina, der politifolk og grensevakter tirsdag tok seg inn i resepsjonsområdet. Det var uklart om de skulle pågripe den frittalende politikeren.

VG ved frontlinjen i Ukraina: Soldatene er lei krigen

Roserevolusjonen

Den 49 år gamle reformpolitikeren kom til makten i Georgia etter den såkalte roserevolusjonen i 2003 og innførte en rekke provestlige reformer.

Han falt senere i unåde og ble ettersøkt for maktmisbruk under sitt ni år lange styre, og i 2015 mistet han sitt georgiske statsborgerskap.

I Ukraina var han en sterk tilhenger av opprøret på Maidanplassen i Kiev, og som belønning utnevnte Porosjenko ham i 2015 til guvernør i den ukrainske Odessa-regionen.

Les mer: Russland-ekspert: –Vi er tilbake til den kalde krigen

Ble motarbeidet

Knapt et år senere sluttet Saakasjvili i protest og hevdet at han ble motarbeidet av sentralmyndighetene i Kiev i sin kamp mot korrupsjon. I juli i år ble han fratatt sitt ukrainske statsborgerskap av Porosjenko.

Hvilke planer Saakasjvili nå har er ikke kjent, men han blir sett på som en utfordrer for Porosjenko og har lovet å skape bølger i ukrainsk politikk med sitt lille parti Bevegelsen for nye krefter.

– Ukraina har fått nok av den gamle korrupte politiske klassen. De ønsker nye folk, ny energi, nye ansikter, nye ideer, sa han i et intervju mandag.

Krigen i Øst-Ukraina: Mister troen på eget forsvar

Blodig konflikt

Den politiske situasjonen i Ukraina er spent, og landet har siden april 2014 vært i en væpnet konflikt med russiskstøttede grupper, som har utviklet seg til å bli en av de blodigste konfliktene i Europa siden 1990-tallet. Minst ti tusen mennesker er drept, og halvparten skal være sivile.

Fredag ble en palamilitær drept av en bilbombe i Ukrainas hovedstad Kiev. Han skal ha kjempet mot de pro-russiske separatistene, og skal også ha vært en personlig fiende av Ramzan Kadyrov, Tsjetsjenias president.

I sommer ble to personer som også er i den tsjetsjenske bataljonen som kjemper mot pro-russiske separatister, skutt i Kiev av en person som utga seg for å være journalist. Begge overlevde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks