Hovedinnhold

Krigen i Øst-Ukraina: Mister troen på eget forsvar

<p>FROSSET KONFLIKT: Anatolij Vinogradskij leder gruppen av Donbass-veteraner som på eget initiativ, uten myndighetens støtte, sperrer jernbanelinjen ved tettstedet Horske, for å forhindre handel med opprørerne. Temperaturen har vært nede i 28 minusgrader disse dagene. Foto: HARALD HENDEN, VG</p>

FROSSET KONFLIKT: Anatolij Vinogradskij leder gruppen av Donbass-veteraner som på eget initiativ, uten myndighetens støtte, sperrer jernbanelinjen ved tettstedet Horske, for å forhindre handel med opprørerne. Temperaturen har vært nede i 28 minusgrader disse dagene. Foto: HARALD HENDEN, VG

BAKHMUT (VG) Et trettitalls personer er drept i blodige kamper i Øst-Ukraina denne uken.

Denne saken handler om:

Artilleriangrepene i Øst-Ukraina er de verste på flere måneder, til tross for at det på papiret er våpenhvile. 

Kampene mellom de ukrainske regjeringsstyrkene og de prorussiske separatistene, som vil at Donbass-området skal bli selvstendig og løsrives fra Ukraina, har nå pågått i tre år. 

Da VG besøkte flere av de regjeringskontrollerte landsbyene nær frontlinjen i forrige uke, preget også mange uavhengige grupper konflikten.

Har du sett disse bildene? I fjor viste Russland militære muskler på Krim

<p>TAR KONFLIKTEN I EGNE HENDER: De tidligere regjeringssoldatene har mistet all tro på at president Petro Porosjenkos hær kan løse konflikten i Øst-Ukraina. Derfor har de organisert seg i en egen gruppe. </p>

TAR KONFLIKTEN I EGNE HENDER: De tidligere regjeringssoldatene har mistet all tro på at president Petro Porosjenkos hær kan løse konflikten i Øst-Ukraina. Derfor har de organisert seg i en egen gruppe. 

FOTO: Harald Henden, VG

FAKTA: KONFLIKTEN I ØST-UKRAINA

* Konflikten startet i grenseområdene øst i Ukraina etter at Ukrainas russiskstøttede leder ble avsatt i februar 2014, og landet vendte seg mot Vesten, og dermed bort fra Russland.

* Kampene pågår mellom den regjeringsstøttede ukrainske hæren og prorussiske separatister, som mener Donbass-området øst i Ukraina skal tilhøre Russland.

* Russland avviser at de støtter separatistene. Kreml sier at «frivillige» og russiske soldater på perm har tatt seg inn i krigssonen på eget initiativ.

* Vestlige land har innført sanksjoner mot Russland på grunn av deres innblanding i Ukraina.

(Kilde: NTB)

Noen mil unna den hardest rammede byen Avdijivka utgjør en gruppe menn ved tettstedet Horske en levende blokade på jernbanen. Slik hindrer de at leveranser kommer inn til områdene som er kontrollert av de prorussiske opprørerne. 

I den sterke kulden snakker VG med mennene, alle Donbass-veteraner, som etter tre år med krig har mistet helt troen på det myndighetskontrollerte forsvaret de selv var en del av.

– Fremmede krefter tar seg inn i vårt område. Da må folket reise seg og si at vi forhandler ikke med banditter, sier Anatolij Vinogradskij, tidligere soldat i den ukrainske nasjonalgarden, til VG, og trekker balaklavaen ned over munnen. 

Store konsekvenser

I landsbyene her ved frontlinjen er bolighus bombet og forlatt. 22.000 mennesker er uten strøm, drikkevann og oppvarming av boliger, ifølge tall fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Særlig utfordrende blir det når temperaturen de siste dagene har krøpet godt under minus tyve grader.

<p>FRYKTER KONFLIKTEN IKKE VIL TA SLUTT: Krigsveteranene ser med bekymring og sinne på hvordan Ukraina har blitt ødelagt av krig. – Vi frivillige vil gjøre det vi kan for å stoppe det, ellers kan denne konflikten fortsette i årtier, sier en av dem. </p>

FRYKTER KONFLIKTEN IKKE VIL TA SLUTT: Krigsveteranene ser med bekymring og sinne på hvordan Ukraina har blitt ødelagt av krig. – Vi frivillige vil gjøre det vi kan for å stoppe det, ellers kan denne konflikten fortsette i årtier, sier en av dem. 

Foto: HARALD HENDEN, VG
<p><b>VG I UKRAINA: Journalist Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden.</b></p>

VG I UKRAINA: Journalist Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden.

NTB melder fredag kveld at minst 34 mennesker, blant dem flere sivile, har mistet livet i kampene siden søndag.

Både FN og USA uttrykker dyp bekymring over oppblussingen av kamper i Øst-Ukraina, og oppfordrer partene til å gå med på umiddelbar våpenhvile. 

Nesten 10.000 mennesker – rundt halvparten av dem sivile – har ifølge NTB mistet livet i konflikten siden den startet i 2014, selv om våpenhvile flere ganger har blitt inngått.

– Dette er ikke bare en krig mellom land, men også innad i land hvor de som sitter med makten ikke har folks støtte. Jeg tror på folket. Enkle folk. Det er vi som må ta dette i egne hender nå, sier den 44 årige krigsveteranen Aleksander.

– Kjemper til vi vinner

Sykehuset i Avdijivka noen mil unna, er overfylt etter å ha tatt imot en strøm av sårede soldater de siste dagene. Ikke langt fra der Anatolij Vinogradskij og de andre veteranene nå driver sin egen kamp mot de prorussiske separatistene,  har ukrainske myndigheter begynt planlegging for å evakuere 8000 innbyggere i Adijivka. Ved veiblokaden i Horske har de ingen planer om å forlate stedet.

– Vi holdt ut ved fronten som frivillige, vi holdt ut på Maidanplassen. Vi tror på folkets rett, på dem som vil risikere livet sitt sammen med oss, og vi kjemper til vi vinner, sier 42 år gamle Ivan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks