Hovedinnhold

- Trist at Kony-dokumentar får oppmerksomhet

BRUKER STERKE VIRKEMIDLER: Her forteller filmskaperen Jason Russel sønnen Gavin om den beryktede geriljalederen Joseph Kony og hans brutale metoder. Innblandingen av den fem år gamle gutten er blant noe av det forsker Morten Bøås reagerer på. Foto: Skjermdump fra «Kony 2012»
BRUKER STERKE VIRKEMIDLER: Her forteller filmskaperen Jason Russel sønnen Gavin om den beryktede geriljalederen Joseph Kony og hans brutale metoder. Innblandingen av den fem år gamle gutten er blant noe av det forsker Morten Bøås reagerer på. Foto: Skjermdump fra «Kony 2012»
(VG Nett) Uganda-ekspert Morten Bøås slakter den populære dokumentarfilmen om konflikten i Uganda.

Denne saken handler om:

Fakta om Joseph Kony og LRA

  • Herrens motstandshær LRA ledes av Joseph Kony, som innledet et opprør i Nord-Uganda i 1987. Tusenvis av ugandere ble drept og to millioner tvunget på flukt som følge av kampene.
  • Opprørsgruppen er beryktet for angrep på sivile. LRA er særlig kjent for å bortføre barn for å bruke dem som soldater og sexslaver.
  • Opprørskampen har også destabilisert deler av Sør-Sudan og den østlige delen av Kongo.
  • Det ble inngått en våpenhvile i 2006. Men fredsforhandlinger i Sør-Sudan kollapset i april 2008 da Kony ikke møtte opp for å signere avtalen.
  • Siden da har LRA drept mer enn 2.400 sivile, bortført over 3.400 barn og voksne og skremt 440.000 mennesker på flukt, ifølge FNs nødhjelpsorganisasjon Ocha.
  • Joseph Kony hevder at han er et åndemedium, og som vil opprette en stat som baseres på hans unike tolkning av Bibelen.
  • Kony krever at Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) trekker tilbake arrestordren på ham. ICC har ettersøkt Kony for krigsforbrytelser.
  • Kilder: NTB, Reuters, UNHCR

VG Nett skrev onsdag om dokumentarfilmen «Kony 2012» som går som en farsott på sosiale medier.

Hva synes du om videoen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Filmen tar for seg påståtte overgrep begått av Joseph Kony og geriljagruppen Herrens motstandsarmé (LRA) i Uganda.

Aktivistgruppen Invisible Children, som står bak videoen, sier formålet med filmen er å gjøre Kony berømt slik at flere blir klar over hans ugjerninger.

Slik kan oppmerksomheten, bistand og politiske initiativer «være med å gjøre verden til et bedre sted».

Men dokumentarfilmen har også mottatt kritikk for manglende dybde og innsikt i internasjonale medier.

- Det er viktig å få oppklart to ting: 1. Joseph Kony er ikke i Uganda og har ikke vært der på seks år. 2. Selv om LRA-styrken skaper mye lidelse, er det uklart hvordan millioner av velmenende, men feilinformerte mennesker kan hjelpe til i en mer komplisert virkelighet, skriver Joshua Keating i det anerkjente magasinet Foreign Policy.

Morten Bøås, forskningssjef i Fafo, har fulgt konflikten i Uganda siden 1995. Han har vært på flere feltoppdrag i landet og dannet seg en solid kompetanse om situasjonen i Uganda.

- Ekstremt lavt kunnskapsnivå

Han reagerte med vantro etter å ha sett filmen.

- Jeg orket faktisk ikke å se hele. Filmen er en utspekulert promotering av organisasjonen som står bak. Dette er nok et «hvite mann skal redde afrikanere»-konsept og spredningen av filmen vitner om et ekstremt lavt kunnskapsnivå blant folk. Det er trist at den får slik oppmerksomhet, sier Bøås til VG Nett.

KRITISK: Fafo-forsker og Uganda-ekspert Morten Bøås. Foto: FAFO
KRITISK: Fafo-forsker og Uganda-ekspert Morten Bøås. Foto: FAFO


Bøås peker spesielt på de dramaturgiske grepene og forenklingen av en svært komplisert konflikt.

- Det som er mest bekymringsfullt, er at konflikten skal stoppes for enhver pris. Det betyr til syvende og sist militære virkemidler. Men det filmskaperne ser ut til å glemme, er at de som blir drept i konflikten mellom LRA og regjeringsstyrkene, er barnesoldater. Hvis dette skal være med på å redde barnesoldatenes tragiske skjebne i Afrika, betyr det også at man må drepe barnesoldater. Fremstillingen i filmen er en lettvint omgang med vanskelige etiske og politiske problemstillinger, sier Bøås.

- Mange har svin på skogen

Forskeren understreker at det ikke er noen tvil om at Joseph Kony er skyldig i alvorlige overgrep og krigsforbrytelser.

Men han synes det er tankevekkende at bakgrunnen for konflikten og regjeringsstyrkenes rolle ikke er nevnt med ett ord.

- Det er mange som har sine svin på skogen her. Konflikten mellom regjeringsstyrkene og LRA startet i etterdønningene av borgerkrigen i Nord-Uganda da regjeringsstyrkene var de som begikk overgrep. Konflikten kom ut av kontroll da Uganda lagde flyktningleirer og Kony valgte å se på det som at hans egen regjering forrådte sitt folk. Flyktningleirene fungerte som fengselsleirer og det eneste som var utenfor leirene var LRA og regjeringsstyrker som rekrutterte barnesoldater, sier Bøås.

- Det er ikke gjort et forsøk på å problematisere historien eller hvem LRA er og hvor de kommer fra. Dette er helt svart/hvitt, sier Bøås.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETTERSØKT: Joseph Kony er blant annet ettersøkt av menneskerettighetsdomstolen i Haag for alvorlige krigsforbrytelser. Her er han avbildet i Kongo i 2006. Foto: AP
ETTERSØKT: Joseph Kony er blant annet ettersøkt av menneskerettighetsdomstolen i Haag for alvorlige krigsforbrytelser. Her er han avbildet i Kongo i 2006. Foto: AP


- Usmakelig virkemidler

I dokumentarfilmen møter vi også filmskaperen Jason Russels fem år gamle sønn som fungerer som en rød tråd og motivasjonsfaktor for å stoppe konflikten i Uganda.

Dette er et av flere sterke virkemidler Bøås reagerer på.

- Jeg kan forstå at noen faller for de filmatiske virkemidlene, men for min del blir det platt og dumt. Hva gjør sønnen der i det hele tatt? Det virker som et forsøk på å konstruere tragedien, men det er jo usmakelig, sier Bøås, og legger til:

- Jeg stiller også spørsmål ved bildebruken i filmen. I starten zoomes det inn på bilder av flyktningleirer i Gulu, men dette er jo et fenomen som tok slutt i 2003-2004. Selve krigen i Nord-Uganda tok slutt i 2005, sier Bøås.

Får hyllest

Dokumentarfilmen har mottatt massiv støtte i sosiale medier og fra andre humanitære organisasjoner.

Bernt Gudmund Apeland, generalssekretær i UNICEF Norge, er blant dem som støtter budskapet i filmen.

- Jeg er imponert over hvordan filmskaperne har klart å løfte opp opp et veldig, veldig viktig problem. De synliggjør den grusomme praksisen med å kidnappe barn og tvinge dem til å bli barnesoldater. Dermed lykkes de med å gjøre de usynlige barna synlige, sier Apeland til VG Nett.

Flere kjendiser og bloggere har også engasjert seg i debatten.

Morten Bøås klarer imidlertid å se en mulig positiv effekt av at filmen spres.

- Jeg skjønner at den kan treffe personer med et sosialt engasjement - forhåpentligvis bidrar den til å søke mer kunnskap og forståelse om konflikten, sier Bøås.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks