Hovedinnhold

Solheim skeptisk til stans i Uganda-bistand

PÅVIRKE HOLDNINGER: Tidligere utviklingsminister Erik Solheim mener homofiendtlige holdninger motvirkes gjennom dialog, ikke konfrontasjon. Foto: NTB Scanpix
PÅVIRKE HOLDNINGER: Tidligere utviklingsminister Erik Solheim mener homofiendtlige holdninger motvirkes gjennom dialog, ikke konfrontasjon. Foto: NTB Scanpix
Tidligere utviklingsminister Erik Solheim frykter det er de homofile i Uganda som blir skadelidende av bistandsstans, mens de politiske ledere i Afrika og Vesten blir populære på hver sin måte.

Denne saken handler om:

President Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som blant annet innebærer at homofile som praktiserer sin legning risikerer fengsel på livstid.

Norge og Danmark har reagert ved å stanse utbetalingen av millioner av bistandskroner til ugandiske myndigheter, mens USA har varslet at de vil revurdere sitt forhold til landet.

USAs utenriksminister John Kerry sammenligner anti-homoloven i Uganda med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.

ANTIHOMOLOV: Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som forbyr homofili og truer homofile med livsvarig fengsel. Foto: AP
ANTIHOMOLOV: Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som forbyr homofili og truer homofile med livsvarig fengsel. Foto: AP

Tidligere utviklingsminister Erik Solheim er skeptisk til strategien.

Populisme

- Har det noe for seg at utenriksministeren vil stanse 50 millioner i stat til stat-bistand til Uganda?

- Jeg har forståelse for at Børge Brende har behov for å komme med en reaksjon på den nye loven i Uganda, men man må passe på at ikke de homofile blir skadelidende, sier Erik Solheim til VG.

Han mener både innføringen av antihomoloven i Uganda og den norske tilbakeholdelsen av 50 millioner bistandskroner skjer fordi det er populært - hver på sin måte - i de to landene.

Uttalelsen til president Museveni om at Uganda ikke trenger bistanden fra Norge, tolker Solheim først og fremst som at han snakker til sitt hjemmepublikum.

- Jeg frykter at man kan få en situasjon der de homofile i Uganda uansett blir ofre, mens de politiske lederne i Afrika og Vesten blir populære på hver sin måte og styrker sin posisjon i opinionen hjemme, sier Solheim til VG.

- Holdninger modnes sakte

Den tidligere utviklingsministeren frykter at enhver form for konfrontasjon, slik som den vi ser nå, vil virke mot sin hensikt. Han oppfordrer i stedet til dialog.

- Vi må akseptere at tolerante holdninger til homofili også har modnet sakte i Norge, og vi må akseptere at vi her snakker om land som har mye mer fattigdom og analfabetisme enn vi har sett i Norge på 100 år. Kirkeledere er ofte drivkraften i holdningene Museveni har, og derfor må både disse, sivilsamfunnet og politikerne involveres i dialog, mener Solheim.

Mandag sa utenriksminister Børge Brende at samtidig som Norge holder tilbake bistandskroner til den ugandiske staten, skal støtten økes til menneskeretts- og demokratiforkjempere i landet.

- Involvér kirkeledere

Solheim mener imidlertid at om man virkelig skal nå ut, må man involvere religiøse ledere.

- Disse kan ha en viktig stemme i offentligheten, men kirkene har en helt annen betydning - de er det sivile samfunnet som virkelig finnes i hele Afrika. Det er viktig at man finner kanaler som faktisk når ut til folk, mener den tidligere utviklingsministeren, som tror at også norske kirkeledere kan være med og spille en rolle.

Uganda er langt fra det eneste landet i Afrika som forbyr homofili. NRK har laget en oversikt som viser at Norge i 2012 ga fire milliarder kroner i bistand til 31 afrikanske land der det er ulovlig å være homofil.

- Man er nødt til å stå opp for de grunnleggende menneskerettighetene, men det blir vanskelig om man ikke skal samarbeide med land som har lovgivning som forbyr homofili, sier Solheim til VG.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks