Hovedinnhold

Forsinkelser og uro preget valget i Uganda

<p>VALGKØ: Folk står i kø for å stemme ved et valglokale i Kirihura vest i Uganda.</p>

VALGKØ: Folk står i kø for å stemme ved et valglokale i Kirihura vest i Uganda.

Foto: James Akena, Reuters
Politiet brukte tåregass for å spre rasende velgere som måtte vente i timevis på å stemme i Ugandas hovedstad Kampala. En av presidentkandidatene ble i en kort periode holdt tilbake av politiet.

Denne saken handler om:

Enkelte steder var verken stemmeurner eller valgsedler på plass da valget tok til. Valgobservatører retter sterk kritikk mot gjennomføringen.

– En forsinkelse på en time eller to kan unnskyldes. Forsinkelser på tre, fire fem, eller til og med seks timer, spesielt i Kampala, er helt utilgivelige og vil ikke skape tillit og tiltro til systemet og valgprosessen, sier Olusegun Obasanjo i uavhengige Commonwealth Observer Group.

BEDRAGERI I UGANDA: Ambassade-ansatte fikk sparken etter å ha løyet om HIV-syke barn

Forsinkelsene ble senere samme dag beklaget av valgkommisjonen.

Ulike versjoner

Det var hovedutfordreren til president Yoweri Museveni, Kizza Besigye, som ble pågrepet av politiet i et valglokale torsdag, opplyser Besigyes parti.

– Han var i sitt hjemdistrikt der han avla stemme, da han fikk informasjon om at det foregikk ulovlig merking i valglokalet, som var bemannet av regjeringspartiet og politiet, sier Shawn Mubiru på vegne av Besigyes parti Forum for demokratisk endring.

– Han gikk inn og så at de forhåndsutfylte stemmesedler. De pågrep ham og tok ham med til et ukjent sted, sier Mubiru videre.

LES OGSÅ: Afrikanske ledere tviholder på makten

Litt over en time etter at de første meldingene kom om pågripelsen, opplyste hans advokat at Besigye var blitt løslatt.

– Besigye stormet et politilokale hvor vi opererer og tar imot nødsamtaler. Han vil bane seg vei inn sammen med pressen, og endte opp med å angripe en polititjenestemann, sier Kampala-politiets talsmann Patrick Onyango, som avviser at politikeren ble pågrepet etter hendelsen.

<p>VALGDAG: En valgurne står klar til å ta imot velgere i Kaabong i Karamoja-regionen torsdag morgen.</p>

VALGDAG: En valgurne står klar til å ta imot velgere i Kaabong i Karamoja-regionen torsdag morgen.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

USA fordømmer arrestasjonen

Det amerikanske utenriksdepartementet kommenterte hendelsen senere samme dag.

– USA fordømmer arrestasjonen av opposisjonens presidentkandidat mens valget og opptellingen pågår. En slik handling stiller spørsmål ved Ugandas forpliktelse til en gjennomsiktig og fri valgprosess, uten bruk av trusler, sier utenriksdepartementets talsmann John Kirby.

Besigye har også flere ganger tidligere blitt pågrepet og deretter løslatt noen timer senere.

Besigye er en av sju kandidater som utfordrer sittende president Museveni.

Museveni leder meningsmålingene

En time etter at valget startet, var flere av de 28.000 valglokalene i landet fortsatt stengt på grunn av manglende stemmesedler eller fordi valgfunksjonærene ikke hadde møtt opp, ifølge AFPs reportere i Uganda.

Over 15 millioner ugandere skulle torsdag avgjøre om Yoweri Museveni får fortsette inn i sitt fjerde tiår som president.

President Museveni har styrt landet siden 1986. De fleste meningsmålingene tyder på at han blir sittende. For å unngå en andre valgrunde må han imidlertid få minst 50 prosent av stemmene.

I tillegg skal uganderne velge 290 representanter til nasjonalforsamlingen. De kan velge mellom kandidater fra 29 ulike partier.

Stemmelokalene stenger klokken 16 lokal tid (14 norsk tid), og de første resultatene er ventet lørdag ettermiddag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks