Hovedinnhold

Denne barnesoldatvideoen tar av på YouTube

UNICEF Norge: Filmskaperne lykkes med å gjøre de usynlige barna synlige

FORTELLER OM ONDSKAP: Her forteller Jason Russel sønnen Gavin om den beryktede geriljalederen Joseph Kony, som tar barn vekk fra foreldrene sine. Foto: Skjermdump fra «Kony 2012»
FORTELLER OM ONDSKAP: Her forteller Jason Russel sønnen Gavin om den beryktede geriljalederen Joseph Kony, som tar barn vekk fra foreldrene sine. Foto: Skjermdump fra «Kony 2012»
(VG Nett) Dokumentarfilmen om Jacob som ble kidnappet av geriljalederen Joseph Kony, deles nå verden over. Målet skal være å stoppe bruk av barn som soldater og sexslaver i Uganda.

Denne saken handler om:

Fakta om Joseph Kony og LRA

  • Herrens motstandshær LRA ledes av Joseph Kony, som innledet et opprør i Nord-Uganda i 1987. Tusenvis av ugandere ble drept og to millioner tvunget på flukt som følge av kampene.
  • Opprørsgruppen er beryktet for angrep på sivile. LRA er særlig kjent for å bortføre barn for å bruke dem som soldater og sexslaver.
  • Opprørskampen har også destabilisert deler av Sør-Sudan og den østlige delen av Kongo.
  • Det ble inngått en våpenhvile i 2006. Men fredsforhandlinger i Sør-Sudan kollapset i april 2008 da Kony ikke møtte opp for å signere avtalen.
  • Siden da har LRA drept mer enn 2.400 sivile, bortført over 3.400 barn og voksne og skremt 440.000 mennesker på flukt, ifølge FNs nødhjelpsorganisasjon Ocha.
  • Joseph Kony hevder at han er et åndemedium, og som vil opprette en stat som baseres på hans unike tolkning av Bibelen.
  • Kony krever at Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) trekker tilbake arrestordren på ham. ICC har ettersøkt Kony for krigsforbrytelser.
    (Kilder: NTB, Reuters, UNHCR)

Filmen, som viser påståtte overgrep begått av Joseph Kony og geriljagruppen Herrens motstandsarmé (LRA) i Uganda, ble publisert på YouTube av bevegelsen Invisible Children 5. mars. I skrivende stund er den sett av over syv millioner mennesker der.
(Se videoen nederst i artikkelen).

Vimeo har videoen vært tilgjengelig i to uker, og er nå spilt av drøyt åtte millioner ganger. Kampanjen foregår også på Twitter under hashtaggene #stopkony og #kony2012, der flere kjendiser, blant annet Bobby Kristina Brown, har anbefalt videoen.

Vil gjøre Kony berømt

- Målet med filmen og kampanjen er å gjøre Joseph Kony berømt. Ikke for å feire ham, men for å samle støtte rundt pågripelsen av ham og for å sette en presedens for internasjonal rettferdighet, sier filmens regissør, Jason Russel.

Facebook-siden Invisible Children har over 1,3 millioner følgere og tallet er stadig økende. Det er også opprettet en egen norsk side.

- Filmen traff meg midt i hjertet, og jeg tror at Norge kan bidra til å hjelpe Invisible Children Inc. med å stoppe Joseph Kony og hans kriminelle handlinger. Vi kan få til alt bare vi virkelig vil, sier Julie Tveiten (17) fra Vestby i Akershus.

Hun opprettet den norske aksjonssiden tirsdag, som dagen etter hadde over 1500 «likes».

Jacob så brorens hals bli skåret over

Videoen forteller historien om den tidligere barnesoldaten Jacob. Jason og Russel møttes for ti år siden i Nord-Uganda. Jacob levde da i konstant frykt for LRA, geriljagruppen som har terrorisert folket i Nord-Uganda i flere tiår, under ledelse av Joseph Kony.

Siden opprørene startet for 25 år siden, har 20.000 barn blitt kidnappet, enten som barnesoldater eller sexslaver.

LRA tvinger barna til å drepe familie og venner, slik at det blir vanskeligere for dem å rømme tilbake dit de kom fra. Jacob forteller i filmen hvordan han ble vitne til at broren ble drept da han forsøkte å rømme fra opprørssoldatene. Foran øynene hans fikk broren halsen skåret over.

Artikkelen fortsetter under bildet

ETTERSØKT: I 2005 ble Joseph Kony ettersøkt for krigsforbrytelser etter grove overgrep, som slaveri, drap og voldtekt, mot folk i Nord-Uganda. Foto: Ap
ETTERSØKT: I 2005 ble Joseph Kony ettersøkt for krigsforbrytelser etter grove overgrep, som slaveri, drap og voldtekt, mot folk i Nord-Uganda. Foto: Ap


Lovet å hjelpe

I filmen ser vi Jacob fortelle filmskaperen at han heller vil dø enn å leve. Han ser ingen fremtid for seg og vennene i Uganda.

- Det er bedre om dere dreper oss. Hvis dere kan det, så gjør det. Ingen tar vare på oss her, og vi går ikke på skole, sier han.

Ordene gjør sterkt inntrykk på Russel, som selv er far til Gavin, som også figurerer i filmen. Russel lover Jacob at han skal gjøre alt han kan for å stoppe grusomhetene. De siste ni årene har han jobbet mot dette målet, som altså har resultert i filmen «Kony 2012».

Artikkelen fortsetter under bildet

SÅ BROREN BLI DREPT: Den tidligere barnesoldaten Jacob forteller sin historie i den 30 minutter lange filmen. Foto: Skjermdump fra «Kony 2012» Foto: Foto:
SÅ BROREN BLI DREPT: Den tidligere barnesoldaten Jacob forteller sin historie i den 30 minutter lange filmen. Foto: Skjermdump fra «Kony 2012» Foto: Foto:

Russel og medhjelperne har startet Invisible Children, en bevegelse som sier de søker å få slutt på konflikten i Uganda. De kaller seg selv en non profitt-organisasjon og oppfordrer støttespillere om å donere penger, kjøpe plakater, armbånd og andre effekter.

Ifølge bevegelsen er målet å spre den 30 minutter lange videoen på sosiale medier, slik at verden skal bli oppmerksom på krigshandlingene.

- 2012 er året vi kan lykkes med å endre historien. En arrestasjon av Kony vil vise at verden vi lever i består av nye regler, og at teknologien lar oss hjelpe venner i nød, sier Russel i filmen.

- Rører hjertene til folk

Bernt Gudmund Apeland, generalssekretær i UNICEF Norge, støtter budskapet i filmen.

- Jeg er imponert over hvordan filmskaperne har klart å løfte opp opp et veldig, veldig viktig problem. De synliggjør den grusomme praksisen med å kidnappe barn og tvinge dem til å bli barnesoldater. Dermed lykkes de med å gjøre de usynlige barna synlige, sier Apeland til VG Nettt.

- Filmen setter også fingeren på at overgripere, som Joseph Kony, går fri uten å få straff. Skal vi komme videre i forhold til å forebygge krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, så må de som beskyldes for det bli straffeforfulgt og dømt hvis de blir funnet skyldige, sier Apeland.

Han er imponert over hvordan filmen sprer seg i rekordfart.

- Jeg vil gratulere menneskene bak filmen med en kampanje som har hatt så stor effekt allerede. De lykkes med å berøre hjertene til folk, sier han.

Støttes av kjendisblogger

Den norske bloggeren Halvor Harsem, bedre kjent under navnet Kong Halvor, er en av dem bidrar til å spre innholdet i videoen.

- Jeg blir som alle andre engasjert av denne saken - samtidig som jeg mener det er viktig å ikke glemme alle de andre som sliter. Krig, rasisme, fattigdom, sult... Poenget må vel egentlig bli at mennesker generelt, og nordmenn spesielt, trenger å engasjere seg mer. Jeg også, skriver han på sin godt besøkte blogg.

- Jeg vil veldig gjerne bidra ved å kunne bruke mine lesertall for å spre viktig informasjon videre. Samtidig stiller jeg meg alltid kritisk til slike filmer som med vanvittige gjennomtenkte, dramaturgiske grep forteller folk hva de skal mene. Etter å ha googlet meg opp på LRA og hva de driver med, ser jeg likevel poenget med å gjøre filmen viden kjent. Saken Invisible Children fører er verdifull og fin, sier Harsem til VG Nett.

Aksjon verden over

Natt til 20.april skal plakater klistres opp i byer verden over med ett felles budskap: Kony må arresteres.

I fjor vedtok USAs president Barack Obama å sende 100 soldater til Uganda for å bistå det ugandiske militæret med å pågripe Joseph Kony og andre sentrale skikkelser i LRA. Kony svarte med å endre taktikk.

- Det ugandiske militæret trenger teknologisk hjelp for å kunne spore Kony i jungelen. Amerikanske myndigheter må bidra ytterligere, krever Russel i filmen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks