Hovedinnhold

Russland: - Stockholm-ubåten kan være nederlandsk

**Nederlandske forsvaret til VG: Ikke vår ubåt
**Svensk ubåtjakt-øvelse samme sted forrige uke
**Antatt russisk moderskip seiler mot Stockholm

<p>VAR DET DENNE?: Russiske myndigheter mener det kan ha vært denne, den nederlandske ubåten «Bruinvis», som bokstavelig talt skaper bølger i skjærgården utenfor Stockholm. Det avviser den nederlandske marinen overfor VG.</p>

VAR DET DENNE?: Russiske myndigheter mener det kan ha vært denne, den nederlandske ubåten «Bruinvis», som bokstavelig talt skaper bølger i skjærgården utenfor Stockholm. Det avviser den nederlandske marinen overfor VG.

Russlands forsvarsdepartement hevder at det kan ha vært den nederlandske ubåten «Bruinvis» som var på tokt i den svenske skjærgården. Det avviser det nederlandske forsvarsdepartementet overfor VG.

Denne saken handler om:

* Siste: Avisen Expressen melder at forsvaret har sperret av en vik vedNättarö og Nynäshamn.

Mandag formiddag siterte det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti en kilde i det russiske Forsvarsdepartementet, som gikk langt i å påstå at ubåten kunne være fra Nederland:

- For å dempe uroen i Østersjøen og spare penger for de svenske skattebetalerne, anbefaler vi at man oppsøker den nederlandske marinen for å finne svar, sier kilden.

- I forrige uke var den nederlandske konvensjonelle ubåten «Bruinvis» i Stockholms umiddelbare nærhet og avsluttet noen praktiske gjøremål», sier den russiske forsvarskilden til Ria Novosti.

Har du spørsmål om ubtjakten i Stockholms skjærgård? Fra klokken 14 svarer forskningsprofessor Ola Tunander fra PRIO (Fredsforskningsinstituttet) på spørsmål. De kan du sende inn allerede nå. 

Marloes Visser, talsperson for det hollandske Forsvarsdepartementet i Haag, bekrefter overfor VG at de nederlandske fartøyene har deltatt i en NATO-øvelse som nå er avsluttet.

Men hun avviser den russiske påstanden blankt overfor VG:

- Vi har hatt en flåtestyrke i Østersjøen i forbindelse med en internasjonal øvelse. Våre fartøyer seilte til Tallinn sent i forrige uke, og de er nå på vei hjem.

- Har dere kontroll over alle fartøyene i styrken?

- Ja, vi kan redegjøre for alle, sier Visser til VG.

Svensk-nederlandsk ubåt-øvelse

Under militærøvelsen «Northern Archer» i forrige uke, trente den svenske og den nederlandske marinen sammen om å avvise inntrengere mot svensk farvann i Østersjøen.

Ifølge det svenske forsvarets hjemmeside, var et av momentene å finne den hollandske ubåten.

«Den Nederländska ubåten är försvunnen och styrkan ska hitta den. Dags för nästa moment – ubåtsjakt», skrev Forsvarsmakten i artikkelen fra torsdag.

Akkurat dét fikk de mer rett i enn de skulle ane.

For øvelsen gikk raskt over i virkelighet for den svenske marinen: Torsdag kveld - bare noen timer etter at artikkelen ble lagt ut - ble det fanget opp et nødanrop fra en sender i den svenske skjærgården, til en mottager i den russiske enklaven Kaliningrad.

Kan være moderskip

Det russiske fartøyet «NS Concord» som mistenkes å være moderskipet til det man tror er en russisk ubåt i den svenske skjærgården, er nå på vei mot Stockholm.

Ifølge avisen Expressen ligger skipet nå ved Almagrundet i Stockholmsskjærgården og er på vei vestover. Samtidig spekulerer man nå i om det er en miniubåt av typen Triton-NN som har fått problemer i farvannet utenfor Sverige.

Artikkelen fortsetter under bildet

<p>MOT VEST: NS Concord<br/></p>

MOT VEST: NS Concord

Ubåten skal ha plass til opptil ti personer. Når den ligger i vannskorpen, skal den kunne bevege seg raskt.

– Triton-NN er en smart konstruksjon. Den fungerer som snikende miniubåt. Når den er på overflaten, kan den fungere som motorbåt og nå en fart på 65-75 km/t, sier Joakim von Braun til Expressen.

Han har skrevet boken «Det Russiske Eliteforbund: Spetsnaz, Osnaz, VDV og andre elitestyrker».

Russlandeksperten Vera Efron, mener det er spesialsoldater fra basen i den russiske enklaven Kaliningrad som befinner seg under vannflaten i den øyrike, svenske skjærgården.

Efron flyktet selv fra Sovjetunionen til Sverige på åttitallet.

Marine «spetsnaz»-styrker finnes i alle de fem russiske flåten.

<p>UØNSKET: Dette er en Triton-NN. Ubåteksperter mener at det kan være denne typen ubåt som befinner seg i skjærgården utenfor Stockholm.<br/></p>

UØNSKET: Dette er en Triton-NN. Ubåteksperter mener at det kan være denne typen ubåt som befinner seg i skjærgården utenfor Stockholm.

- En påvirkningsoperasjon

Forskeren Peter Mattsson, ved Försvarshögskolan, mener at man ser det han kaller påvirkningsoperasjoner.

- Det er en ny type krigføring og handler om å påvirke og ikke ta over land. Man vil vise at politikerne og militæret ikke kan forsvare et land. Min teori er at det er dette vi ser nå, sier Mattsson til Aftonbladet.

Han er helt sikker på at det må være en russisk ubåt man leter etter.

- Det kan ikke være noe annet enn russisk, sier han.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks