Hovedinnhold

Kilder til Svenska Dagbladet:

Nye analyser styrker troen på at det var minst én miniubåt i skjærgården

<p>MISTENKELIG OBJEKT: Det svenske forsvaret ga ut dette bildet på en pressekonferanse.</p>

MISTENKELIG OBJEKT: Det svenske forsvaret ga ut dette bildet på en pressekonferanse.

Foto: Det svenske forsvaret
Forsvaret vet fremdeles ikke hva slags undervannsaktivitet som utspant seg i den svenske skjærgården i oktober. Nå er de imidlertid enda sikrere på at det var snakk om en miniubåt.

Denne saken handler om:

Nye observasjoner peker nå på at minst én fremmed miniubåt befant seg i området, melder Svenska Dagbladet, som har snakket med kilder med innsyn i letingen og i analysearbeidet, som nå er inne i sin sluttfase.

Analyseskalaen

Når det svenske forsvaret analyserer undervannskrenkelser, anvendes en skala på seks nivåer.

Rapporter og observasjoner som kommer inn analyseres nøye for å utelukke naturlige forklaringer som for eksempel dyr og lysfenomener.

Skalaen har blitt brukt i mange år, men har blitt tydeligere når forsvaret snakket offentlig om graderingene.


1. Konstatert ubåt, miniubåt, dykkerfarkost, dykkere

2. Trolig (tidigere begrep: ”sannsynlig”) ubåt, miniubåt, dykkerfarkost, dykkere

3. Mulig ubåt, miniubåt, dykkerfarkost, dykker

4. Kan ikke utelukke ubåt, miniubåt, dykkerfarkost, dykker (tidligere begrep: "tvilsomt")

5. Ikke ubåt, miniubåt, dykkerfarkost, dykkere

6. Ikke mulig å bedømme


Kilde: SVT

Det var fredag 17. oktober at den første observasjonen om et mystisk objekt ble meldt inn. En sivil person hadde fotografert noe som så ut som en mindre ubåt. De påfølgende to dagene kom nye observasjoner, to av dem ble ansett som svært troverdige.

Man har ikke klart å komme til bunns i saken, men det har vært spekulert i om det var snakk om et russisk fartøy, noe Russland har avvist.

24. oktober ble operasjonen, som har koster over 20 millioner kroner, avsluttet. Svenskene hadde da klare indikasjoner på undervannsaktivitet.

– Det pågår trolig fortsatt undervannsaktivitet. Men vi er ikke der at vi med våpenmakt bekjemper noen inntrenger. Vi driver fortsatt informasjonsinnhenting, sa informasjonsdirektør Erik Lagersten i den svenske forsvarsledelsen.

Gjort nye analyser av bilder

Klassifiseringen «trolig», er ifølge Svenska Dagbladet det nest høyeste nivået på en skala med totalt seks nivåer. Øverst finner man nivå 1: «konstatert».

For å kunne bruke dette uttrykket, kreves det funn av et fartøy eller undervannsmateriale – eller også tydelige indikasjoner fra flere deler av Forsvaret. Dette kan for eksempel være propellyd eller bilder med ubåtkonturer fra sonarsystemer.

Forsvarets første mistanke om at det virkelig fantes noe under overflaten, er nå ytterligere styrket.

– Klassifiseringen er nå en kraftig 2a, eller 2+ om man vil, sier en av avisens kilder.

Forsvaret har blant annet analysert de kornete bildene som også ble kjent for allmennheten. Størrelsen på det skumaktige vannet rundt fartøyet viser ifølge kildene at det ikke skal ha vært snakk om et mindre dykkerfartøy – men en miniubåt. 

<p>JAKTET: En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skjærgård.<br/></p>

JAKTET: En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skjærgård.

Foto: Pontus Lundahl, NTB scanpix

LES OGSÅ: Finsk forsvarsminister: Ville ikke gjort som svenskene

En annen kilde sier at bildene i tillegg viser et ubåttårn samt to master eller rør bak dette tårnet. Dette tyder også på at det var en miniubåt.

– Vi har også fått mye god hjelp av publikum som har delt sine observasjoner med oss, sier en annen kilde.

Disse observasjonene skal være i overensstemmelse med hverandre og viser et bevegelsesmønster, som igjen har blitt analysert i samsvar med hva Forsvarets ulike systemer har fanget opp under søket.

De svenske ubåtene ingen snakket om

Noe det ikke ble snakket om i oktober, var de svenske ubåtene, som lå på vakt utenfor skjærgården og lyttet, ifølge avisen. En av deres oppgaver var å speide etter overflatefartøy eller ubåter som kunne ha kontakt med utenlandsk virksomhet i skjærgården. Hva de svenske ubåtene kan ha registrert, er dog strengt beskyttet.

Forsvaret fortalte 22. oktober at operasjonen gikk inn i en ny fase. VG snakket samme dag med den pensjonerte norske admiralen Jan Reksten, som mente dette betød at de var i ferd med å trappe ned.

– De prøver å dekke over med ord at det er en nedtrapping, men min vurdering er at det er en nedtrapping, sa Reksten til VG.

Mediene trappet deretter ned sin tilstedeværelse i området, men arbeidet fortsatte. En rekke øyer ble gjennomsøkt av svenske spesialstyrker og hundepatruljer, som vanligvis beskytter flybaser. Oppgaven var å lete etter spor av mennesker som kan ha blitt satt i land på øyene eller tatt opp av ubåter. 

GRAFIKK: Skal ha fanget opp signaler

Ifølge avisens kilder, har minesveipere nylig gjennomført grunnundersøkelser av blant annet Nämndöfjärden og i det grunne sundet mellon Fågelbrolandet og Ingarö. Det de skal ha lett etter var avtrykk etter undervannsfartøy som har ligget og trykket på bunnen.

Forsvarets fullstendige analyse er ferdig om kort tid. Når den tid kommer, skal den legges frem for regjeringen og forsvarskomiteen. Til slutt skal man bestemme hvor mye av analysen som skal deles med allmennheten. 

Til Expressen svarer forsvarets presseavdeling at de ikke ønsker å kommentere denne nye informasjonen.

– Forsvaret kommenterer ikke pågående utredninger, og analysearbeidet pågår fortsatt, sier Carl A Andersson i presseavdelingen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks