Hovedinnhold

Ubåten hevet:

Kim Isabel (30) savnet etter ubåtdramaet i Danmark

KØBENHAVN/OSLO (VG) Danske Peter Madsen nekter for å ha drept den savnede svenske journalisten Kim Isabel Fredrika Wall. Nå heves ubåten.

Tips oss

Ubåtkaptein og oppfinner Peter Madsen (46) er siktet for å ha drept kvinnen, men hevder selv at hun ble satt i land torsdag kveld.

– Peter Madsen er siktet for at han etter klokken 19.00 på et ukjent sted og med ukjent metode, drepte Kim Isabel Fredrika Wall, leste politiadvokat Louise Pedersen opp i retten lørdag formiddag.

I 16-tiden lørdag ble ubåten hevet og var synlig over vannoverflaten. Fra 500 meters avstand kunne VG se ubåten.

Vil reise til verdensrommet: Dette vet vi om den drapssiktede oppfinneren

Langs strandkanten strømmet folk til for å se hvordan dramaet utspiller seg noen kilometer ut i havet.

Lørdag ettermiddag skal drapssiktede Madsen forklare seg i retten. Forklaringen vil finne sted bak lukkede dører.

Politiet beskriver Kim Wall som 160 centimeter høy med en spinkel kroppsbygning. Vekten hennes er anslått til 56 kilo.

– Det er med stor forferdelse vi har mottatt budskapet om at Kim savnes. Vi tror og håper inderlig at hun skal finnes i god behold, skriver familien i en kommentar, ifølge Aftonbladet.

Les også: Overvåkningsvideo kan avsløre ubåtmysteriet

Hun har skrevet saker for blant andre The Guardian, Foreign Policy og New York Times.

Skal forklare seg

46-åringens forsvarer sier lørdag at Madsen «ser frem til å avgi sin forklaring», ifølge Ritzau. Han hevder nemlig å ha sluppet av den savnede svenske kvinnen på en kai ved Refshaleøen i Københavns havn omkring klokken 22.30 torsdag.

<p>SAVNET: Svenske Kim Isabel Fredrika Wall (30) er savnet etter en ubåttur med den danske oppfinneren Peter Madsen (46). Her er de to fotografert før ubåten forliste.</p>

SAVNET: Svenske Kim Isabel Fredrika Wall (30) er savnet etter en ubåttur med den danske oppfinneren Peter Madsen (46). Her er de to fotografert før ubåten forliste.

Foto: Ritzau

Nå håper dansk politi at videomateriale fra området skal gi svar på gåten. Kaien der kvinnen ifølge Madsen ble sluppet av, er nemlig delvis videoovervåket.

I tillegg har politiet hentet inn video fra en restaurant i nærheten, skriver danske Ekstra Bladet.

Madsen: – Feil på tank

Politiet jobber i øyeblikket med å få heiset opp ubåten etter et mislykket forsøk på å ta seg inn i den med dykkere fredag.

VG befant seg tidligere lørdag bare noen meter fra Kystvakten som jobber med å heve den forliste ubåten. Omsider kom imidlertid en mindre båt og ba oss holde minst 500 meters avstand.

<p>HEVER UBÅTEN: Lørdag forsøker politiet å heise opp båten fra syv meters dyp, etter et mislykket forsøk på å ta seg inn i fartøyet med dykkere.</p>

HEVER UBÅTEN: Lørdag forsøker politiet å heise opp båten fra syv meters dyp, etter et mislykket forsøk på å ta seg inn i fartøyet med dykkere.

Foto: THOMAS SJØRUP, VG

Dansk TV 2 fikk fredag et intervju med Madsen selv, der han forklarer hva han mener gikk galt da verdens største privatbygde ubåt sank fredag.

– Det oppsto en feil på en ballasttank. Det var ikke særlig alvorlig i begynnelsen, men så begynte jeg å reparere den. Da ble det veldig alvorlig. Det tok omtrent 30 sekunder før ubåten sank, sa Madsen.

<p>DRAPSSIKTET: Den kjente danske oppfinneren Peter Madsen ble fredag siktet for drap på en savnet svensk kvinne. Madsen nekter skyld for drapssiktelsen. Bildet er tatt etter at han ble reddet i land.</p>

DRAPSSIKTET: Den kjente danske oppfinneren Peter Madsen ble fredag siktet for drap på en savnet svensk kvinne. Madsen nekter skyld for drapssiktelsen. Bildet er tatt etter at han ble reddet i land.

Foto: BAX LINDHARDT, Scanpix Danmark

Etter en storstilt leteaksjon fant det danske Forsvaret ubåten i Köge bukt øst for Østsjælland ved 11-tiden fredag.

Etter å ha hoppet i vannet, skal Peter Madsen ha blitt plukket opp av en sivil båt.

Verdens største

Øyenvitnet Anders Valsted sier til Ekstra Bladet at han så ubåten seile ut fra havnen i København torsdag kveld, og at en kvinne og en mann da sto i ubåttårnet.

– Det er jo ikke så ofte man ser en ubåt komme seilende. Og slett ikke med en dameskikkelse, som lyste veldig opp i rød jakke. Vi var fire i båten, og vi snakket om at hun så ukomfortabel ut, sier Valsted.

Ubåten, som ble sjøsatt i København i 2008, er nesten 18 meter lang og kan veie opp mot 40 tonn fullt utstyrt, ifølge RMLs nettsider. Det gjør den til verdens største privatbygde ubåt.

Dramaet minutt for minutt: 

Den hjemmebygde ubåten UC3 Nautilus sank fredags kveld, og den svenske journalisten Kim Isabel Fredrika Wall er fremdeles savnet. Her er ubåtmysteriets tidslinje. 

Omkring klokken 19: Flere vitner så ubåten forlate øya Refshaleøen torsdag kveld. Og den seilte deretter fra København. 

I ubåttårnet ble Peter Madsen, ifølge vitnene, observert stående sammen med den svenske journalisten, som ble med på turen. 

Ca. kl. 02.30: Den svenske kvinnens kjæreste kontaktet Joint Rescue Coordination Center - JRCC, og meldte ubåten savnet, fordi hun ikke var kommet tilbake. 

Kl. 02.51: Lyngby Radio kalte på ubåten forgjeves. De fikk ikke svar. 

Kl. 03.39: JRCC opplyser om at det kan ha hendt en ulykke og at ubåten derfor kan ha vært ute for et forlis. 

Kl. 07.11: Lyngby Radio sendte ut en generell alarm til skipsfarten i Øresund og den østlige Østersø om å holde utkikk etter båten. 

Kl. 10.14: JRCC fikk en melding fra skip og båter i området syd for Drogden Fyr, at ubåten befant seg et sted i Køge bukt. 

Kl. 10.39: Peter Madsen roper ut fra ubåten til redningshelikopteret og forklarer at han hadde kurs mot København. Han forklarte at han hadde tekniske problemer, men at det ikke var et havari. 

Her avsluttes søket etter ubåten. 

Omkring klokken 11: Peter Madsen står i tårnet på ubåten. Et vitne som befant seg tett på, har fortalt hvordan han i kort tid forsvant under dekk, og at han deretter kom til syne i tårnet igjen. 

Deretter begynte ubåten å synke, og Peter Madsen hoppet i havet, Ubåten sank på 30 sekunder. Madsen ble hentet av en båt og fraktet til havnen i Dragør, et tettsted ikke langt unna København, 

Han fortalte at han var den eneste personen om bord, og at han torsdag kveld seilte tilbake til Refshaleøen, hvor han satte kvinnen av. Deretter hadde han seilt ut igjen. 

Omkring klokken 11.30: Her ankommer Madsen til Dragør, hvor han kort forklarer at han fikk problemer med fartøyets ene ballasttank. Og da han hadde forsøkt å ordne det, gikk det galt, og fartøyet sank. 

Deretter ble han kjørt til politiets Station City på Halmtorvet til forhør. Her var formålet og få klarlagt bakgrunnen for forliset. I tillegg til politiet var det også sjøfartskyndig personale til stede. 

Ved politistasjonen var også familien til den savnede svenske kvinne til stede. De var tydelig opprørt, og ble også avhørt på stasjonen. 

På ettermiddagen ankom dykkere fra danske Sjøvernet til området syd for Drogden Fyr. De dykket ned for å undersøke ubåtsvraket. Men det var ikke mulig å komme inn i vraket. 

Kl. 17.44: Københavns politi sendte ut en pressemelding om at ubåtens eier nå var anholdt og siktet for drap på den svenske kvinnen. I pressemeldingen ble det beskrevet at han nektet for drap, og at han hadde forklart at han satte av kvinnen ved spissen på Refshaleøen nær restauranten Halvandet omkring 22.30

Kilde: Ekstra Bladet

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks