Hovedinnhold

Vannet stiger og stiger i Mellom-Europa

DEMNING BRAST: Østerrikske soldater fyller sekker med stein og grus for å reparere et damanlegg som brast i går ved elven March. Foto: AFP
DEMNING BRAST: Østerrikske soldater fyller sekker med stein og grus for å reparere et damanlegg som brast i går ved elven March. Foto: AFP
(VG Nett) Vannet stiger raskere enn ventet i flomområdene. Dag og natt lempes det sandsekker og bygges provisoriske diker i et desperat kappløp med den endeløse strømmen av vann og stadig mer vann.

Denne saken handler om:

16.000 sandsekker her, 5000 der. Diker bygges opp og bryter sammen i en tilsynelantende enndeløs kamp mot vannmassene. Vann pumpes tilbake i det ene øyeblikket, for så å komme tilbake i ti ganger større mengder.

Hardest rammet til nå har Tsjekkia og det gamle Øst-Tyskland vært. Men i de to siste dagene har flommen kommet med full styrke til Slovakia, Østerrike og Ungarn. Titusenvis av mennesker er nå evakuert fra sine hjem bare i Tsjekkia, og syv personer er omkommet i drukningsulykker.

Demning brast

I Østerrike brast en demning i elven March mandag morgen, og oversvømmet et stort område av det østerrikske lavlandet. Nå får myndighetene kritikk for at demningen viste tegn på svakheter allerede i 1997, men arbeidet med forsterkninger har vært forsømt.

VG TV:Tsjekkia under vann tirsdag

I følge ekspertene skulle vannstanden i elvene nå sitt høyeste punkt i løpet av dagen i dag, men nå ser det ut til å være et optimistisk anslag. Nattefrost har holt tilbake noe av snøsmeltingen i fjellene, men nå går det definitivt mot mildere værtyper. Dette i kombinasjon med varsler om regnvær, gjør at befolkningen i flomområdene må stålsette seg og fortsette byggingen av diker.

Vakkert, men fattig

De flomrammede områdene tilhører noen av de mest pittoreske områdene i Europa, men ikke nødvendigvis de mest velstående. Mange opplever å se sine livsverk forsvinne i en brun suppe av iskaldt smeltevann, og mange frykter for sin eksistens. I flere av landene har lokale myndigheter forsøkt å nedtone sitt økonomiske ansvar, noe som ytterligere øker frustrasjonen.

- Det er vi som svømmer, ikke du, sa en gråtkvalt kvinne til sin lokale fylkesmann i Østerrike etter at han tonet ned ansvaret for demningen som brast, skriver avisen Kurier.

Mange nekter å forlate sine hjem av frykt for plyndrerbander som herjer i området.

- De finner er lett bytte, og tar det lille disse menneskene har igjen, sier en tysk politimann til avisen Bild.

Stiger fortsatt

På et målepunkt i Dresden var vannstanden i natt målt til 7.48 meter, og ventes å stige til 7.70 i løpet av dagen. Normalstanden på målepunktet er to meter.

Værmeldingen er det store samtaleemnet i katastrofeområdene nå. Regnvær er det siste man trenger. Flommen er allerede den neststørste siden 1940. Bare "hundreårsflommen" i 2002 er større.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks