Hovedinnhold

Merkel på vei mot ny triumf - Erna er imponert

** Det tyske valget er i gang - Merkel leder i målingene
** Eksperter: Mange likheter mellom Merkel og Solberg
** Merkel droppet kanslerbolig, kjører Golf og elsker potetsuppe

INNSPURT: Angela Merkel avsluttet valgkampen med en tale i sin egen valgkrets Stralsund i går. Alt tyder på nok en seier for kansleren. - På søndag er det dere det kommer an på! lød oppfordringen til de 2000 begeistrede tilhørerne i småbyen ved østersjøkysten. Foto: AFP
INNSPURT: Angela Merkel avsluttet valgkampen med en tale i sin egen valgkrets Stralsund i går. Alt tyder på nok en seier for kansleren. - På søndag er det dere det kommer an på! lød oppfordringen til de 2000 begeistrede tilhørerne i småbyen ved østersjøkysten. Foto: AFP
BERLIN (VG) Angela Merkel kan i dag hale i land sin beste valgseier siden hun ble forbundskansler for åtte år siden. Erna Solberg vedgår at hun lar seg inspirere.

Denne saken handler om:

Etter de rødgrønnes tap i Norge mente Jens Stoltenberg at det knapt er mulig å vinne tre valg på rad. Men mens norske kommentatorer snakket om regjeringsslitasje, er det snarere regjeringsbonus man taler om her i Tyskland.

Ingen har vært en mer populær forbundskansler enn Angela Merkel. Selv etter åtte år ved makten er ikke tyskerne gått lei: Hadde det vært direkte valg på kansler, ville hun sikret seg over halvparten av stemmene.

- Angela Merkel er en formidabel politiker. Hun er dyktig på kompromiss både nasjonalt og internasjonalt, sier Norges påtroppende statsminister Erna Solberg til VG.

LYNKURS:  Dette må du vite om det tyske valget

Nær syv av ti tyskere er fornøyd med måten Merkel har ledet EUs mest folkerike land og viktigste økonomi gjennom finans- og eurokrisen.

Mens andre land nærmest står overfor sammenbrudd, er utsiktene i Tyskland lysere enn på mange år.

Solberg er imponert:

- Tyskland har en litt annen rolle i den internasjonale verden enn Norge, men hun er en inspirerende person, sier Høyre-lederen om sin tyske kollega.

Knappe to uker etter at Solberg gikk seirende ut av valget i Norge, tyder alt på at Merkel i dag får folkets tillit til å ta fatt på en tredje periode som tysk forbundskansler.

Ifølge de siste målingene kan hun sågar gjøre sitt beste valg noen sinne. Partiet hennes, det konservative kristeligdemokratiske CDU, ligger nemlig an til å sikre seg over 40 prosent av stemmene.

TIL TOPPS I NORGE: Erna Solberg medgir overfor VG at hun blir inspirert av Merkel. Foto: NTB SCANPIX
TIL TOPPS I NORGE: Erna Solberg medgir overfor VG at hun blir inspirert av Merkel. Foto: NTB SCANPIX


I valgkampen studerte Solberg sitt tyske forbilde. Det bør hun fortsette med også etter seieren, mener eksperter.

- Jeg lar meg inspirere av at hun er så saksorientert og hele tiden har en veldig tydelig agenda, som for eksempel konkurransekraft. Jeg kan kanskje identifisere meg med at hun kan sakene, er ryddig og gjør det hun sier, uttalte Solberg om Merkel i et VG-intervju i mai i fjor.

Nå er det norske valget vunnet og regjeringsforhandlingene pågår.

- Det vil være svært fornuftig av Erna å se til Berlin og lære. Det vil forundre meg om hun ikke gjør det, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Svabø til VG.

- Sterkeste politikeren i Europa

Den tidligere journalisten og kommentatoren var i mange år basert i Wien, hvor han har fulgt europeisk politikk på nært hold. Under Angela Merkel har Tyskland fått en enda bredere global anerkjennelse, mener han.

- Det kan være liten tvil om at Merkel fremstår som den sterkeste politiker i Europa, og at Tyskland er den ledende stormakten i verdensdelen i dag. Det er til Berlin man ser og lytter, enten man sitter i Paris, London eller Oslo, poengterer Svabø.

- Blant hovedårsakene til at Merkel har klart seg så godt, er at hun har vist seg som en særdeles handlekraftig kansler. Hun har styrt gjennom finanskrisen på en veldig balansert og konsekvent måte. Dessuten har hun vunnet ytterligere respekt med sin bakgrunn fra vanlige kår i det gamle Øst-Tyskland. Hun har vist seg som suveren i rollen og fått en unik posisjon, sier han til VG.

Anne Lise Fimreite, statsviter og professor i administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, tror Solberg vil kunne komme til å låne trekk fra sin tyske kollega.

PROFESSOR: - Merkel og Solberg er like som typer, mener statsvitenskap-professor Anne Lise Fimreite. Hun tror Norge nå er klar for en regjeringssjef i Solbergs kategori. Foto: UNIVERSITETET I BERGEN
PROFESSOR: - Merkel og Solberg er like som typer, mener statsvitenskap-professor Anne Lise Fimreite. Hun tror Norge nå er klar for en regjeringssjef i Solbergs kategori. Foto: UNIVERSITETET I BERGEN

- På mange måter ligner de som typer. De er stødige og «langsomt arbeidende»: Ingen av dem handler overilt, sier Fimreite, som også har bakgrunn fra Universitetet i Potsdam like ved Berlin.

- Stoltenberg har også vært en stødig leder, kanskje hakket mer karismatisk og energisk enn de to damene. Han vil bli husket for sin innsats rundt 22. juli og andre dramatiske situasjoner. Men han vil også bli husket som en statsminister som ikke alltid tok med seg løftene fra festtalene til det daglige politiske liv - for eksempel med hensyn til sykehjem, helse og nå «månelandingen». Erna er en annerledes type, og det tror jeg Norge nå er klar for, sier professoren til VG.

Populær

Merkel avsluttet i går ettermiddag valgkampen foran 2000 begeistrede tilhørere i sin egen valgkrets, Stralsund ved østersjøkysten. «Angie, sammen skal vi seire» ropte tilhørerne til den smilende kvinnen, som har vært forbundskansler siden 2005.

Den første perioden var hun sjef i en storkoalisjon med sosialdemokratene i SPD, de siste fire årene har hun regjert sammen med de liberale fridemokratene i FDP. Dette er ønskekoalisjonen hun håper å kunne fortsette med etter dagens valg.

- Tyskland har hatt fire gode år. Jeg vil også at de kommende fire årene skal være gode, lød det fra Merkel i går.
Hun har fått tilnavnet «Mutti», mamma. Tyskerne er trygge på sin rolige, stabile leder.

- Hvis dere vil at jeg skal fortsette arbeidet som kansleren deres, må dere gi begge stemmene til CDU.

Bak jernteppet, på bygda i det tidligere DDR, vokste Angela Merkel opp. Omgitt av innsjøer og hundre år gamle bøketrær satt prestedatteren flittig på pikerommet og gjorde lekser.

TOPPMØTE-DRONNINGEN: Merkel er flere ganger kåret til verdens mektigste kvinne. I juni kom USAs president Obama på besøk til henne i Berlin. Foto: AP
TOPPMØTE-DRONNINGEN: Merkel er flere ganger kåret til verdens mektigste kvinne. I juni kom USAs president Obama på besøk til henne i Berlin. Foto: AP


Vitenskapskvinnen med doktorgrad i fysikk ble lenge sett på som en grå mus. Nå har hun i åtte år fløyet i skytteltrafikk mellom verdens viktigste hovedsteder. Flere ganger har hun fått stempelet «toppmøtedronningen» - og blitt hedret som verdens mektigste kvinne.

LES OGSÅ:  Bemerkelsesverdige Merkel (VG+)

Merkel kom nærmest fra intet og rett inn i toppolitikken, da tidligere forbundskansler Helmut Kohl ga henne en ministerpost i sin nye regjering i 1991. Med viljestyrke, gjennomføringskraft, kløkt og konsentrasjon har hun arbeidet seg opp og frem.

Da hun overtok som partileder i CDU i 2000 hadde hun allerede kanslerposten i tankene.

- Hvis jeg ikke hadde stolt på at jeg kunne bli det fra første stund, ville jeg ikke blitt partileder, har hun uttalt.

LYSENDE STJERNE: Angela Merkel fikk en brå start på sin politiske karriere som minister i Helmut Kohls regjering i 1991. Siden har forholdet mellom de to lederne blitt satt på harde prøver. Foto: AP
LYSENDE STJERNE: Angela Merkel fikk en brå start på sin politiske karriere som minister i Helmut Kohls regjering i 1991. Siden har forholdet mellom de to lederne blitt satt på harde prøver. Foto: AP


Noe av det tyskerne liker ved Merkel, er at hun er så normal. Hun kjører en gammel Golf og reiser helst på ferie til et lite hotell i alpene eller et sparsommelig feriehus på landsbygda ikke langt fra hjembyen Templin.

Hun har også gitt avkall på kanslerboligen og bor fortsatt i sin gamle leilighet i Berlin Mitte med kjemiprofessor-mannen Joachim Sauer.

Merkel liker ikke å klappe hunder eller pludre for mye med barn. Selv om hun er blitt åpnere med årene, er hun i sitt ess når hun kan snakke sak.

- Fra naturen av er jeg ikke en person som renner ned dørene til folk og forteller så mye om seg selv, har hun fortalt magasinet Bunte.

Kansleren røper imidlertid at hun alltid forsøker å holde lørdagskveldene og søndagsmorgenene fri.

- Da leser jeg og diskuterer med venner, snakker med familien og selvfølgelig mannen min.

Hun liker også å lage mat - helst erketyske retter som potetsuppe og rulader. Hun har heller ikke noe imot å bake en kake, men da klager mannen ofte på at det er for lite fyll.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks