Hovedinnhold

Tyskland vil at Stoltenberg blir sittende i to nye år som NATO-sjef

<p>KAN FORTSETTE: Jens Stoltenberg får fortsette i sjefsstolen i NATO. Den endelige beslutningen er ventet i løpet av de kommende ukene.</p>

KAN FORTSETTE: Jens Stoltenberg får fortsette i sjefsstolen i NATO. Den endelige beslutningen er ventet i løpet av de kommende ukene.

Foto: Francois Lenoir, Reuters
Tyskland anbefaler to års forlengelse av Jens Stoltenbergs periode som NATO-sjef.

Det opplyser det tyske utenriksdepartementet onsdag.

– Jens Stoltenberg er en utmerket generalsekretær og har Tysklands fulle støtte, sier forsvarsminister Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Les også: Slik ble NATO og EU Brussels nye «bestevenner»

– Han har ikke bare gjort en storartet jobb med å modernisere NATO og tilpasse alliansens strukturer i en endret sikkerhetssituasjon. Jens Stoltenberg er også en stor drivkraft for et tettere samarbeid mellom NATO og EU, tilføyer den tyske forsvarsministeren.

- Et tegn på at man ønsker kontinuitet

– Det er sikkert ikke lett å finne en samlende lederkandidat uten videre. Man har vært rimelig fornøyd med Stoltenberg, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. 

I utgangspunktet forventet man at Stoltenberg skulle bli tilbudt et femte år i sjefsstolen, men både USA og Tyskland ønsker altså nordmannen i to nye år. Stoltenberg har sittet som generalsekretær siden 2014. 

Fikk du med deg? Stoltenberg tar ett år til for NATO. Hvis han blir spurt

- De søker nok kontinuitet i en usikker tid, der USAs rolle i NATO er uklar og et turbulent forhold til Russland. Det er litt uvanlig med to ekstra år, men det har vært observert rimelig tilfredshet med Stoltenberg.

– Det er jo en anerkjennelse for han også, at de to kanskje tyngste aktørene på verdensbasis ønsker han videre. Det legger klare føringer for hva vi kan forvente oss fra de andre medlemslandene, sier Melby.

Regner med støtte fra samtlige medlemmer

Generalsekretæren er glad for at de allierte setter pris på jobben han gjør, opplyser NATOs talsperson Oana Lungescu i en uttalelse sendt til NTB.

– Han synes dette er en utfordrende og givende jobb, sier hun, og påpeker at beslutningen må tas av alle NATOs 29 medlemsland.

Stoltenberg: Nord-Koreas missiler kan nå alle land i Europa

USA bekreftet mandag at de håper på forlengelse for Stoltenberg.

– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse. Vi vil nok diskutere dette i nær framtid, sier Kai Bailey Hutchison, som er USAs ambassadør til NATO.

Stoltenberg tiltrådte som NATO-sjef i oktober 2014.

En endelig beslutning om Stoltenberg blir tilbudt to nye år er ventet i løpet av de kommende ukene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks