Hovedinnhold

Kaos i Tyrkia etter kuppforsøk: 265 personer oppgis drept

** Vurderer å gjeninnføre dødsstraff

Den tyrkiske statsministeren sier at han vurderer å gjeninnføre dødsstraff i landet, etter at militære styrker skjøt, bombet og drepte sivile i et kaotisk forsøk på statskupp i landet.

Denne saken handler om:

Fredag kveld kom de første meldingene om skyting i Tyrkia. Kort tid etter ble det klart at både kampfly og militærhelikopter fløy over storbyene Ankara og Istanbul, og at det ble skutt fra dem. Både det tyrkiske parlamentet, presidentpalasset og president Erdogans feriested er blitt bombet etter kuppforsøket.

Lørdag morgen våknet Tyrkia opp til dramatiske scener: Blant annet har Tyrkias hovedstad Ankara blitt utsatt for bombeeksplosjoner i kamper mellom regjerings- og opprørsstyrker.

Det kommer sprikende meldinger om hvor mange som er drept etter kuppforsøket, og tallet har gjennom natten og morgentimene blitt stadig høyere. The New York Times er lørdag formiddag blant mediene som melder at 265 personer ble drept i kuppforsøket. Avisen siterer landets statsminister, Binaldi Yildirim.

 I tillegg til antallet drepte, skal 1154 mennesker være skadet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rett før klokken 22.00 fredag kveld kom de første meldingene om skyting, lavtflygende militærfly og stengte broer i Tyrkias største byer Istanbul og Ankara.

Dette har skjedd: Militæret gjør kuppforsøk i Tyrkia

Derfor skjedde det: Eksperter forklarer 

Presidenten hevder å ha kontroll

Det var lenge usikkert hva som var årsaken til kuppforsøket. Så stormet militæret den statlige TV-stasjonen TRT, og tvang en kvinnelig journalist til å lese opp en melding om at tyrkiske militærstyrker tok over administrasjonen av landet.

Militæret hevdet at kuppet ble utført i forsøk på å gjenvinne menneskerettigheter, folkeretten og den generelle sikkerheten i landet, som de mener Erdogan har ødelagt.

Både kuppmakerne og president Recep Erdogan har i løpet av natten hevdet at de har seiret. Like etter 09.30 norsk tid melder Skynews at president Erdogan hevder han har kontroll. Beskjeden kom parallelt med meldinger om at 2839 medlemmer av landets væpnede styrker skal være pågrepet, ifølge The Guardian.

Samtidig oppfordrer han folket til å være forberedt på at et nytt plutselig kuppforsøk kan skje på nytt. Generalstabssjefen for den tyrkiske hæren, Umit Dundar, hevder samtidig at kuppforsøket i hovedsak var iverksatt av det tyrkiske flyvåpenet, ifølge BBC.

Det er også blitt kjent at regjeringspartiet AKP vurderer å gjeninnføre dødsstraff i landet, som følge av nattens militærkupp, melder The Independent. Dødsstraff er ikke en del av grunnloven i Tyrkia, men ifølge statsminister Binali Yildirim, vil regjeringen nå vurdere endringer, ifølge The Guardian.

Selv om mange nordmenn oppholder seg i Tyrkia, har Utenriksdepartementet foreløpig ikke opplysninger om at nordmenn i Tyrkia er kommet fysisk til skade.

Les mer: Norske Erdogan (36): – Spent på hva dette fører med seg

Skudd fra kampfly

Kuppmakerne har i natt skutt mot sivile som samlet seg i gatene til støtte for presidenten. I morgentimene lørdag forsøkte også kupp-soldater å okkupere flere mediehus, deriblant TV-stasjonen CNN Turk og avisen Hurriyet.

Fakta om Tyrkia:

* Republikken Tyrkia har ca. 81 millioner innbyggere. Ankara er hovedstaden.

* Statsoverhode: Recep Tayyip Erdogan (AKP)

* Tyrkia ble republikk i 1923, og republikkens grunnlegger og første president var Kemal Atatürk. Han gjennomførte et absolutt skille mellom politikk og religion.

* 99 prosent av befolkningen regner seg som muslimer, de aller fleste er sunnier.

* Det har vært tre militærkupp i Tyrkia siden 1960: I 1960, 1971 og 1980.

* Tyrkia er medlem av NATO og er formelt kandidatland til å bli medlem av EU.

* Kilde: NTB

Samtidig som militæret prøvde å ta kontroll over landet, ba president Erdogan Tyrkias folk om å demonstrere mot kuppet. Han kaller militærets forsøk på å ta makten et forræderi.

I løpet av kvelden tok flere tusen mennesker til gatene i Istanbul og Ankara. Det kom stadig meldinger om skyting mellom politi, militære og sivile. Flere helikoptre skal ha skutt mot folkemengdene.

Samtidig kom det meldinger om stadige eksplosjoner i Ankara og Istanbul. På flyplassen, ved Taksim-plassen og i parlamentet. TV-bilder ved 05.40-tiden (norsk tid) viste imidlertid at opprørsstyrkene som stengte av Bosporos-broen overga seg til de sivile politistyrkene

Twitter, Facebook og YouTube i landet er blokkert. En etter en ble lokale og nasjonale TV-stasjoner stengt ned a soldater. CNN Turk ble kastet ut av sine lokaler midt i en live-sending.

Les også: Roping og skudd hørt i TV-redaksjon

<p>TAR TIL GATENE: Folket tar til gatene etter det forsøkte militærkuppet i Tyrkia. Flere skal ha blitt skadet i opptøyer mot militæret, ifølge AFPs fotograf.</p>

TAR TIL GATENE: Folket tar til gatene etter det forsøkte militærkuppet i Tyrkia. Flere skal ha blitt skadet i opptøyer mot militæret, ifølge AFPs fotograf.

Adem Altan, AFP

Reaksjoner på det forsøkte kuppet

Bilder fra Istanbul fredag kveld viste stridsvogner utenfor Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyplassen i Istanbul ble også stengt, og fly både til og fra flyplassen ble kansellert. Lørdag kommer det meldinger om at flyplassen igjen er åpnet for trafikk.

– De som gjør dette, kommer til å få betale den ytterste pris, sa statsminister Binali Yildirim i et TV-intervju.

Få mer bakgrunn: Slik har Tyrkias blodige halvår vært

Utenriksdepartementet har endret reiseråd for Tyrkia. Alle reiser som ikke er strengt nødvendig, frarådes. Nordmenn som planlegger å reise til Tyrkia, bes om å kontakte flyselskap/reiseoperatør.

VG Direkte: Hold deg oppdatert her

<p>TIL GATENE: Flere tusen mennesker demonstrere ved Taksim-plassen i Istanbul.</p>

TIL GATENE: Flere tusen mennesker demonstrere ved Taksim-plassen i Istanbul.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks