Hovedinnhold

Flykapreren: - Lagt ned av norsk helt

Norske Dag (54) stoppet flykapring

Her tar tyrkisk politi hånd om flykapreren, som ble overmannet av Troms-mannen Dag Gjerstad (54).

Denne saken handler om:

Tips oss

Gjerstad (54) fra Kvænangen i Troms var med på å uskadeliggjøre den desperate kapreren. Han snakket med datteren Johanne (22) etter dramaet.

VGTV: Ført bort med opprevne bukser

- Jeg fikk inntrykk av at det var pappa alene som grep inn og la han i gulvet etter landing. Pappa sier at mannen var helt gal og raserte rundt i flyet, forteller Johanne Oxlund Gjerstad til VG.

Les mer under bildet

HELTEN OG DATTEREN: Johanne er stolt av pappa Dag Gjerstad. Foto: Privat
HELTEN OG DATTEREN: Johanne er stolt av pappa Dag Gjerstad. Foto: Privat

Tar ansvar

Faren er på vei til Sør-Afrika på ferie.

- Jeg er ikke overrasket over at pappa gjorde dette. Han er en mann som tar ansvar, sier heltens datter.

Det var om bord i Turkish Airlines-maskinen fra Oslo til Istanbul dramaet fant sted: Den 40 år gamle mannen skrek at han hadde en bombe.

- Vi så en mann som sto bak i flyet og skrek noe på tyrkisk, som vi oppfattet som en trussel. Han var iført noe som minnet om en finlandshette, sier passasjer Jan Svensen til VG.

Les også: Norske passasjerer i flydrama i Tyrkia: - Han sa han hadde en bombe

Boeing 738-flyet lettet fra Gardermoen klokken 16 i går med 55 passasjerer. En time før landing i Istanbul reiste mannen seg bakerst i kabinen og begynte å rope høyt.

Voldsomt

Kapreren skal ha opptrådt voldsomt:

- Han skrek mens han holdt en mobiltelefon i hånden. Da tenkte jeg at «nå smeller det», sier Jan Svensen fra flyplassen i Istanbul.

Han forteller at en tyrkisktalende medpassasjer oversatte for ham hva mannen sa. Urostifteren skal ha ropt at han hadde en bombe om bord i flyet.

Avisen Hürriyet skriver at mannen hevdet at han hadde en bombe på kroppen og at han forsøkte å ta seg inn i cockpiten. Disse opplysningene er ikke bekreftet.

Oslo-mannen Salim Tahar, som også satt på flyet, forteller til TV 2 at kapreren skal ha truet med å sprenge flyet, hvis det ikke umiddelbart returnerte til Oslo. Tahar forteller at flere personer korset seg og ba.

Tahar sier at gjerningsmannen hadde på seg hette og mørke klær, og at mannen hadde en gjenstand inntil kroppen.

- Første gangen jeg snudde meg, fikk jeg frysninger. Jeg tenkte: «Blir jeg sprengt nå? Går jeg i luften?», sier Tahar til TV 2.

Flykapreren skal være en mann i slutten av 30-årene som er bosatt på Voss, melder avisa Hordaland.

En kamerat forteller til avisen at kapreren skal ha kjempet flere kamper om å få oppholdstillatelse i Norge, men ha fått avslag hver gang.

Dramatisk

Svensen forklarer til VG at mange av passasjerene gråt, men at det ikke var panikk om bord.

- Dette var veldig dramatisk, men vi er i live. Det er det viktigste, sier Svensen, som opplyser at passasjerene ble evakuert ti minutter etter landing i Istanbul.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her! 

Svensen roser besetningen for å ha opptrådt rolig. Men passasjerene skal ikke ha fått noe informasjon om hendelsen, etter at de kom inn i avgangshallen

Tyrkiske sikkerhetsvakter og politi gjennomsøkte kabinen.

Faksimile VG 06.01.2011
Faksimile VG 06.01.2011


- Vi har ikke funnet eksplosiver om bord. Mannen er i politiets varetekt, opplyser vakthavende ved det tyrkiske luftfartsverket DHMI på Atatürk-flyplassen til VG.

Ifølge den tyrkiske avisen Sabah skal politiet ha funnet dokumenter tilhørende 40-åringen, som skal vise at han har psykiske problemer.

En talsmann for TAV Airports, som drifter Istanbul Atatürk Airport, sier til NTB at «det var en full og gal passasjer som ropte at han hadde en bombe.»

Vakthavende ved DHMI på flyplassen kan hverken bekrefte eller avkrefte at mannen var beruset og er ukjent med at han skal være psykisk ustabil.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks