Hovedinnhold

Erdogan godtar ikke beklagelsen fra Norge og NATO

<p>IKKE BLID: Tyrkias president er ikke nådig med NATO etter at han ble fremstilt som fiende i en øvelse i Norge - til tross for at landet er med i alliansen.</p>

IKKE BLID: Tyrkias president er ikke nådig med NATO etter at han ble fremstilt som fiende i en øvelse i Norge - til tross for at landet er med i alliansen.

Foto: Alexander Zemlianichenko, AP
ISTANBUL/OSLO (VG) Både Norge og NATO har beklaget at deres allierte Erdogan ble fremstilt som en fiende under en øvelse på Jåttå i Stavanger. Det er ikke godt nok for den tyrkiske presidenten.

Denne saken handler om:

Han godtar nemlig ikke beklagelsen.

– Dere har sett den respektløse oppførselen under NATO-øvelsen i går. Noen feil gjøres ikke av tosker, men av nedrige folk, sa den tyrkiske presidenten i en tale gjengitt av nyhetsbyrået Anadolu.

– Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, fortsetter han.

Les mer: Brukte Erdogan som fiende på NATO-øvelse

– Forvridde holdninger

Erdogans tale om NATO-fadesen fant sted under et partimøte lørdag.

Her stilte presidenten også spørsmålstegn ved NATOs troverdighet, og sa at fornærmelsen mot Tyrkia var et uttrykk for forvridde holdninger i forsvarsalliansen landet selv er med i.

Tyrkia kalte hjem 40 soldater etter episoden under øvelsen.

– Det ble satt opp et fiendebilde som inkluderte Tyrkias grunnlegger Atatürks navn, og mitt navn, opplyste Erdoğan i et møte i hans parti AKP i Ankara fredag morgen.

– Uakseptabel hendelse

Tyrkias opposisjonsleder Kemal Kılıçdaroğl i partiet CHP fordømmer også NATO.

– Dette er ikke noe som fås ut av verden med et vanlig «unnskyld», sier han, ifølge Hürriyet Daily News.

I en uttalelse fredag kveld skriver Tyrkias utenriksdepartement at de vil følge nøye med på hvordan NATO rydder opp.

– Dette er en beklagelig, uetisk og uakseptabel hendelse. Etterforskingen av gjerningspersonene vil bli fulgt tett, og nødvendige skritt vil bli tatt, gjengir den regjeringsvennlige avisen Daily Sabah.

Har beklaget

– Hendelsen var et resultat av gjerningen til en enkeltperson og den reflekterer ikke NATOs syn, skrev Stoltenberg i en uttalelse til VG via sin presseavdeling fredag.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har beklaget det som skjedde, og understreket at det som skjedde overhodet ikke reflekterte Norges holdning til Tyrkia.

Tyrkia har vært NATO-medlem siden 1952 og har alliansens nest største hær etter USA.

I Tyrkia er det forbudt ved lov å krenke Atatürk, og landsfaderens arv står sterkt hos det stolte folkeslaget. Derfor er NATO-episoden blitt et stort samtaletema både i Istanbuls gater og på sosiale medier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks