Hovedinnhold

Tusenvis krever slutt på konflikten i Catalonia

<p>FOR FRED: Hvitkledde i tusentall tok til gatene i Barcelona lørdag, for å oppfordre partene i konflikten om katalansk uavhengighet, til dialog. FOTO: AFP</p>

FOR FRED: Hvitkledde i tusentall tok til gatene i Barcelona lørdag, for å oppfordre partene i konflikten om katalansk uavhengighet, til dialog. FOTO: AFP

BARCELONA (VG) Over hele Spania kom hvitkledde sammen i en bønn om å stoppe den eskalerende konflikten om katalansk uavhengighet.

VGs EUROPA-KONTOR

Nora Thorp Bjørnstad

Ta kontakt og følg meg på:
E-post: nora@vg.no

Snapchat: @norathorp

Instagram: vg_nora

Da tusenvis av mennesker igjen tok til gatene i Madrid og Barcelona på lørdag, var det denne gangen med bønnen «Skal vi snakke sammen?» skrevet på parolene.

Hvitkledde og fredelige ba demonstrantene katalanske myndigheter og sentralmakten i Madrid om å starte en dialog før de setter hele Spanias fremtid på spill.

Den siste uken har vært preget av steile fronter i konflikten om hvorvidt den spanske regionen Catalonia skal bryte ut og bli en egen stat. Folkeavstemningen sist søndag, hvis intensjon var å en gang for alle gi svar på om katalanerne skal løsrive seg, ble bare starten på en tid med mer kaos, vold og stridigheter.

<p>FOR SPANSK STYRE: Katalanske Yasmin Luque og Lídia Cortes mener Catalonia er best som en del av Spania. Nå ser de med skrekk på konflikten som utspiller seg i hjembyen. FOTO: Nora Thorp Bjørnstad, VG</p>

FOR SPANSK STYRE: Katalanske Yasmin Luque og Lídia Cortes mener Catalonia er best som en del av Spania. Nå ser de med skrekk på konflikten som utspiller seg i hjembyen. FOTO: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Katalanere flest stemte ikke

FAKTA: DERFOR VIL DE LØSRIVE SEG

*De har sitt eget språk og kultur.

* Regionen er rik, og står for 19 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt.

* Catalonia mener selv de bidrar
langt mer til landets BNP enn de får tilbake. Statlige investeringer i veier, helse og skoler ligger under landssnittet i Catalonia.

* Arbeidsløsheten er lavere: Den ligger på 13,2 prosent, mot 17 prosent for landet under ett.

* Et selvstendig Catalonia ville blitt verdens 99. mest folkerike stat med et brutto nasjonalprodukt på over 200 milliarder euro.
(Kilde: NTB, AFP)

Regionhovedstaden Barcelona er blant byene hvor befolkningen er delt på midten i sitt syn på løsrivelse. Her kan man virkelig føle det høye konfliktnivået. I den fornemme bydelen Pedralbes nyter to unge kvinner helgefri og noe iskaldt i glasset. De sukker av hvordan tilstanden i regionen har utviklet seg denne uken.

– Jeg skjønner ikke hvorfor statsminister Rajoy ikke bare åpnet for en lovlig avstemning. Kanskje vi kunne vært spart dette kaoset, sier Yasmin Luque (28) til VG.

Selv om 90 prosent av dem som deltok i forrige søndags folkeavstemning sa at de ønsker uavhengighet for regionen, var tallet på katalanere som lot være å stemme, høyere enn antallet som gikk til urnene. Valgdeltagelsen var på kun 43 prosent.

Yasmin og venninnen Lídia Cortes tilhører de 58 prosentene som ikke stemte.

– Grunnen til at jeg lot være? Avstemningen var ikke lovlig, den var risikabel og preget av vold, pluss at den var arrangert av politikere som jeg ikke er enig med. Men dersom spanske myndigheter åpner for en lovlig avstemning, og det håper jeg de gjør, så stemmer jeg så klart, sier den katalanske 28-åringen til VG.

<p>KONFLIKT: De harde sammenstøtene mellom katalanere og spansk politi har ført til en ytterligere til spissing av konflikten i regionen. FOTO: AP</p>

KONFLIKT: De harde sammenstøtene mellom katalanere og spansk politi har ført til en ytterligere til spissing av konflikten i regionen. FOTO: AP

Demonstrasjonene fortsetter

De siste politiske utviklingen i den betente konflikten er at presidenten av det katalanske parlamentet, Carles Puigdemont, skal tale til sitt parlament klokken 18 tirsdag kveld. Det er knyttet stor spenning til om dette møtet kan munne ut i en løsrivelseserklæring.

FAKTA: SELSKAPER FLYKTER

Spanias tredje største bank, CaixaBank, og storbanken Banco Sabadell har begge annonsert at de flytter hovedkvarteret fra Barcelona på grunn av politisk ustabilitet.

(Kilde: NTB)

Før den tid blir det flere demonstrasjoner i Barcelona.  Søndag samles motstanderne av uavhengighet. De katalanske venninnene Yasmin og Lídia skal delta. Kvinnene mener at bildet som tegnes av katalanske separatister om at hele Catalonia ønsker å forlate Spania, er langt fra sannheten.

– Jeg tror ikke de som stemte for en løsrivelse er klare for konsekvensene. Vi har en veldig usikker og utfordrende skjebne foran oss, dersom vi skal klare oss alene. Spania er inget dårlig land å være en del av, sier Yasmin Luque.

<p>SIDE OM SIDE: Katalanske Yasmin Luques (28) sammen med sin far. De holder det katalanske og spanske flagget side om side, og vil demonstrere sammen for et forent Spania på søndag. FOTO: Privat</p>

SIDE OM SIDE: Katalanske Yasmin Luques (28) sammen med sin far. De holder det katalanske og spanske flagget side om side, og vil demonstrere sammen for et forent Spania på søndag. FOTO: Privat

Spanias høyreekstremister har varslet at de vil delta i søndagens demonstrasjon. Yasmin, som skal gå i toget sammen med familien sin, synes det er en skam at de høyreradikale «kupper» demonstrasjonen.

– Det er nasjonalister som bruker denne anledningen til å samles i gatene og spre sitt budskap. Jeg skulle ønske de ikke blandet seg, men at det kunne være en demonstrasjon for oss mange katalanere som er fredelige, åpensinnede mennesker, og som samtidig ønsker å forbli en del av Spania.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks