Hovedinnhold

Vil bli kvitt restene av Tunisias forhatte regime

BRØD: En demonstrant holder opp et brød mot politiet. Foto: AP
BRØD: En demonstrant holder opp et brød mot politiet. Foto: AP
Flere tusen rasende demonstranter i Tunisia frykter at landets statsminister Mohamed Ghannouchi er en ulv i fåreklær. Hans nye samlingsregjering rakner.

Denne saken handler om:

Ghannouchi var statsminister under den forhatte presidenten Zein al-Abidine Ben Ali, men er nå blitt leder for en nasjonal samlingsregjering.

Demonstranter som mener for mange fra det gamle regimet klamrer seg til makten, ble tirsdag møtt med tåregass i hovedstaden Tunis' gater.

- Den nye regjeringen er en skam. Den er en fornærmelse mot revolusjonen som krevde liv og blod, sier studenten Ahmed al-Haji.

- Det er ikke nok at Ben Ali forsvinner. Hele apparatet må bort, sier en 45 år gammel grunnskolelærer til DPA, og henviser til presidentens maktapparat i partiet RCD.

Trakk seg

De nye protestene førte til at hovedorganisasjon UGTT trakk sine tre statsråder ut av regjeringen, som dermed nå består av rester fra Ben Alis regime.

De fagorganiserte spilte en nøkkelrolle i protestene, som blant annet ble drevet fram av unge, arbeidsløse akademikere.

Både Ghannouchi, fungerende president Fouad Mebazza og flere medlemmer av samlingsregjeringen var tidligere president Ben Alis lojale støttespillere.

Den nye regjeringen har lovet demokratiske friheter, rettferdige valg og løslatelse av politiske fanger - uten at det ser ut til å ha overbevist befolkningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TÅREGASS: Politiet forsøkte å stanse demonstrantene ved bruk av tåregass. Foto: AP
TÅREGASS: Politiet forsøkte å stanse demonstrantene ved bruk av tåregass. Foto: AP

Varsler boikott

Tunisias viktigste islamistleder Rached Ghannouchi, som lever i eksil i London, er blant dem som ikke har noen illusjoner om det nye regimets demokratiske troverdighet.

- Vi kan ikke bringe et demokratisk system ut av dette korrupte, diktatoriske systemet, sier han til Financial Times.

Islamistene ble ikke invitert til å delta i samlingsregjeringen. Ghannouchis bevegelse Ennahda, som har tatt avstand fra voldsbruk, fordømmer lederne i regjeringen og varsler boikott av presidentvalget, men ikke av valget til ny nasjonalforsamling senere i år.

- Ikke diktatur

STATSMINISTER: Mohamed Ghannouchi. Foto: AP
STATSMINISTER: Mohamed Ghannouchi. Foto: AP

Også analytikere er sterkt i tvil om hvor store omveltningene faktisk blir i Tunisia, hvor et folkelig opprør sist fredag tvang president Ben Ali til å flykte i eksil i Saudi-Arabia.

Statsminister Ghannouchi forsvarer sin regjering og sier at alle som nå er med, er «rene». Han lover at alle som deltok i undertrykkelsen under Ben Ali skal stilles til ansvar og straffes og avviser at Ben Alis «diktatur» vil fortsette med den nye regjeringen.

Brer om seg

Arabere over hele Midtøsten følger utviklingen via internett og satellittfjernsyn, og tirsdag kom det nye protestaksjoner som minnet om hendelsen som utløste opprøret i Tunisia. I Egypt har tre mennesker satt fyr på seg selv i løpet av de siste to dagene.

Men analytikerne er usikre på om det folkelige opprøret vil spre seg mer direkte og true autoritære regimer i land som Syria, Jordan, Egypt eller andre nordafrikanske land.

Mohamed ElBaradei, som tidligere var leder for FNs atombyrå IAEA, men er blitt opposisjonell i Egypt, mener endringer også vil komme i Egypt. Landet har i tre tiår vært styrt av Hosni Mubarak.

- Det er uunngåelig. Det må komme endringer, sier han til det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks