Hovedinnhold

Tunisia får ny regjering

Nå er Tunisias islamister på vei tilbake

KAOS: Etter voldsomme protester kollapset regimet i Tunisia fredag. Nå frykter mange kaos i tiden fremover. Foto: Ap
KAOS: Etter voldsomme protester kollapset regimet i Tunisia fredag. Nå frykter mange kaos i tiden fremover. Foto: Ap
(VG Nett) Islamistpartiet ble knust på 90-tallet, men nå vil de tilbake.

Denne saken handler om:

Tunisia balanserer fortsatt på randen av sammenbrudd etter opprøret som fredag tvang president Zine al-Abidine Ben Ali på flukt, og søndag var tunisiske spesialstyrker i kamp med tilhengere av Ben Ali ved presidentpalasset.

Uroen i Tunisia startet i desember da en 26 år gammel akademiker satte fyr på seg selv fordi han ble nektet å selge grønnsaker.

Selvmordet utløste et folkelig opprør mot president Ben Ali, som ble tvunget på flukt etter 23 år i posisjon.

Ble knust

PÅ VEI TILBAKE: Islamistlederen Rachid Ghannouchi. Foto: AFP
PÅ VEI TILBAKE: Islamistlederen Rachid Ghannouchi. Foto: AFP

Det var i 1989 at Tunisias president Zein al-Abidine Ben Alisatte inn hæren mot islamistene, etter at de vant første runde i parlamentsvalget. Siden har landet vært et demokrati, mest i ordet, frem til presidenten måtte forlate landet i hui og hast og fløy til Saudi-Arabia fredag.

Nå er islamistene innstilt på å vende tilbake, etter at de ble knust på 90-tallet.

- Jeg forbereder meg selv. Jeg gjør meg klar til å komme tilbake, sa Rachid Ghannouchi, lederen for partiet al-Nahda (Rennesansen), denne helgen.

Radikale

Hans parti er kjent for å være en relativt moderat fløy. Men ifølge Financial Times har det i årene med diktatur dannet seg mer radikale fløyer i landet.

- Det har skjedd en utvikling, sier George Joffe, Nord-Afrika-ekspert ved Universitetet i Cambridge.

- Kanskje de kommer tilbake, men de vil få konkurranse fra andre.

Det har vært to alvorlige terrorangrep i Tunisia de siste ti årene, et angrep på en synagoge i Djerba i 2002 og et sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og unge, radikale islamister i hovedstaden Tunis i 2007.

Ny regjering

En nasjonal samlingsregjering skal mandag presenteres i Tunisia etter at landets president i helgen ble tvunget til å forlate landet.

Ingen islamistgrupper er involvert i de pågående samtalene om en ny regjering, til tross for at de har sagt seg villige til å delta.

- I morgen vil vi presentere den nye regjeringen, som vil starte på et nytt kapittel i Tunisias historie, sa statsminister Mohamed Ghannouchi søndag ifølge NTB.

Ifølge kilder nær forhandlingene om samlingsregjeringen vil tre opposisjonsledere få ministerposter, men innenriksministeren og utenriksministeren vil ikke bli skiftet ut.

STATSMINISTER: Mohamed Ghannouchi presenterer sin nye regjering. Foto: AFP
STATSMINISTER: Mohamed Ghannouchi presenterer sin nye regjering. Foto: AFP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks