Hovedinnhold

Skadet journalist hjem fredag

<p>ANGREPET: Bildet til venstre skal være tatt i forbindelse med angrepet på bussen hvor blant annet den norske journalisten Øystein Windstad satt i. Russiske medier bruker blant annet dette bildet, som også er lagt ut på Twitter. Til høyre er den norske journalisten fotografert på sykehuset etter angrepet. Foto: PRIVAT</p>

ANGREPET: Bildet til venstre skal være tatt i forbindelse med angrepet på bussen hvor blant annet den norske journalisten Øystein Windstad satt i. Russiske medier bruker blant annet dette bildet, som også er lagt ut på Twitter. Til høyre er den norske journalisten fotografert på sykehuset etter angrepet. Foto: PRIVAT

Den norske journalisten Øystein Windstad som ble angrepet i Ingusjetia onsdag kommer trolig tilbake til Norge fredag ettermiddag.

Denne saken handler om:

Det bekrefter både Utenriksdepartementet og Ny Tid-redaktør Truls Lie overfor VG.

– Planen er at han skal fly til Moskva fredag morgen, og deretter videre til Oslo, sier Lie.

Angrep buss

Windstad var en del av et følge som onsdag ble angrepet i den russiske delrepublikken Ingusjetia, ikke langt fra grensen til Tsjetsjenia. Han var på oppdrag for Ny Tid, og var en del av en gruppe journalister og menneskerettighetsaktivister som var på vei fra Beslan til Groznyj.

Ny Tid-redaktøren hadde torsdag en halvtimes samtale med sin medarbeider. Han forteller at journalisten er sterkt preget av den dramatiske opplevelsen. Ifølge redaktøren har Windstad skader i kneet etter å ha blitt stukket med en skrutrekker. Han har også skader i ansiktet, og fått slått ut flere tenner.

– Han vil ikke si så mye om det han har opplevd før han er tilbake i Norge, men han er selvsagt preget av situasjonen, sier Lie.

Fordømmer angrepet

Journalisten blir liggende på sykehuset i Nazran frem til avreisen. Ifølge Lie har han to vakter utenfor rommet der han ligger. Menneskerettighetsorganisasjonen som arrangerte turen har ordnet det praktiske med utreisen, og vil også eskortere Windstad til flyplassen.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax har president Vladimir Putin beordret full gransking av hendelsen. Presidentens talsmann Dmitry Peskov fordømmer angrepet og karakteriserer det som «skandaløst og uakseptabelt».

Ustabilt område

Ifølge Sveriges Radio er det i tillegg til den norske journalisten snakk om to russiske journalister, samt Sveriges Radios egen Moskva-korrespondent, Maria Persson-Löfgren. Totalt skal det ha vært åtte personer i følget.

Minibussen gruppen satt i skal ha blitt overfalt av rundt 20 maskerte menn, som kom i tre personbiler som blokkerte bussen. Mennene skal ha slått i stykker vinduene og ropt «kom ut, terrorister». Det skriver Dmitrij Utukin fra menneskerettighetsorganisasjonen på Twitter.

Utenriksdepartementet fikk torsdag ettermiddag melding fra den norske ambassaden i Moskva som bekrefter at Windstad nå snart kan være på vei hjem til Norge. Kommunikasjonsrådgiver Rune Bjaastad understreker at området der nordmannen befinner seg er ustabilt.

– Vi vet at dette er et område der det både skjer kidnappinger og voldelige hendelser som også har rammet utlendinger, sier han.

Windstad sa i onsdag til Aftenposten at han antar at angrepet må være beordret av myndighetene, som følge av Ny Tids sak i desember om at asylsøkere ble torturert og drept i Tsjetsjenia etter å ha blitt sendt ut av Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks