Hovedinnhold

Norsk overlege: Spritskandalen i Tsjekkia er ute av kontroll

** Motgift fra Norge kan hindre flere dødsfall

LÆRER BORT: Overlege Knut Erik Hovda har vært i Tsjekkia for å holde informasjonsmøter og opplæring av akuttmedisinske helsepersonell. Foto: DANIELA PELCLOVA
LÆRER BORT: Overlege Knut Erik Hovda har vært i Tsjekkia for å holde informasjonsmøter og opplæring av akuttmedisinske helsepersonell. Foto: DANIELA PELCLOVA
(VG Nett) Tsjekkisk hjemmebrent og giftige vesker har hittil krevd 25 menneskeliv. Norske Knut Erik Hovda har vært i landet og er svært bekymret for situasjonen.

Denne saken handler om:

Metanolforgiftning

  • Er en tilstand som kan inntre etter inntak av store mengder metanol. Farlig dose er 7-8 gram, dødelig dose er fra 30 gram.
  • Metanol er billigere enn etanol og har erstattet en andel av alkohol i smuglersprit.
  • Symptomer på forgiftning er: vondt i magen, kvalme og oppkast. Etter hvert tung pust, brystsmerter. Senere kommer synsforstyrrelser, tåkesyn og blindhet.
  • Det er svært viktig med behandling så fort man merker symptomer.
  • Døden skyldes lammelse av åndedrett.
  • I Norge har nærmere 20 metanoldødsfall blitt registrert.
  • (Kilde: Store Norske Leksikon)

Til sammen har 20 tsjekkiske og fem polske mennesker mistet livet som følge alkoholforgiftning. Over 36 personer er alvorlig syke og behandles på sykehus, melder tsjekkiske helsemyndigheter.

Har du tips i saken?
Kontakt VG Netts journalister her! 

- Situasjonen er meget pågående, og det sprer seg fort. Slik situasjonen er nå har de ikke oversikt eller kontroll, sier Hovda til VG Nett.

Før helga innførte myndighetene i Tsjekkia midlertidig totalforbud mot brennevin som følge av alle forgiftningene, på ubestemt tid. Det antas at det farlige brennevinet er smuglersprit som inneholder det svært farlige stoffet metanol, melder NTB.

Motgift

Sist uke reiste overlegen fra NBC-senteret ved Oslo Universitetssykehus til Tsjekkia med motgiften Fomepizole i bagasjen.

- I Norge er vi godt rustet mot metanolforgiftning, men motgiften er dyr og Tsjekkia har ikke råd. Den blir derfor kun brukt til de mest alvorlige tilfellene. Vanligvis brukes alkohol som motgift, men dette er svært tidkrevende og vanskelig fordi pasientene blir fulle.

Sammen med NBC-senteret ble Hovda engasjert i saken da en tsjekkisk kollega sendte ut en advarsel på Internett om situasjonen som hadde oppstått i landet. Han kastet seg rundt og etter kort tid befant han seg i Praha.

Motgiften han hadde med i bagasjen var egentlig ikke godkjent for bruk i Tsjekkia, men helseminister Leos Heger ordnet det slik at godkjenningsprosessen, som vanligvis tar måneder, kun tok noen få timer.

GJEMMES BORT: En bartender dekker hyllene som inneholder flasker med brennevin. Verken barer, resultanter eller butikker får lov å selge det etter at Tsjekkia innførte totalforbud. Foto: AFP
GJEMMES BORT: En bartender dekker hyllene som inneholder flasker med brennevin. Verken barer, resultanter eller butikker får lov å selge det etter at Tsjekkia innførte totalforbud. Foto: AFP


- Da vi fikk klarsignal gikk vi i gang med å medisinere, i tillegg til at vi holdt informasjonsmøter og opplæring av det akuttmedisinske helsepersonellet.

Reddende engler

I Tsjekkiske medier har den norske innsatsen fått mye oppmerksomhet, og de norske hjelperne ble sett på som reddende engler.

- Jeg ble gjenkjent overalt, til og med på flyplassen, for mediatrøkket var enormt der nede, sier Hovda.

Han forteller også at han har fått mange positive tilbakemeldinger, både fra privatpersoner og det offentlig. Forrige onsdag sendte helseministeren et brev til Anne-Grethe Strøm-Erichsen og takket for hjelpen.

Hovda er likevel bekymret for situasjonen i landet, spesielt siden turistnæringen er avhengig av å selge sprit.

- Problemet er at selv om Tsjekkia har stoppet alt av spritsalg over tjue prosent, så er turistnæringen avhengig av å selge sprit. Slik situasjonen er nå skaffer de seg det på andre måter, og problemet blir bare verre. Nå er det ingen som har verken kontroll eller oversikt, så dette er et toegget svert.

Rammer nabolandene

Polen har forbudt all import av drikkevarer med høyt alkoholinnhold fra Tsjekkia, foreløpig for én måned etter at fem polske statsborgere har mistet livet.

I Slovakia er fire mennesker forgiftet etter å ha drukket tsjekkisk brennevin som var bestilt over Internett til bruk i et fødselsdagsselskap. Alle fire vil trolig overleve, ble det meldt mandag.

Mandag ble det opplyst at Tsjekkisk politi har arrestert 23 personer med tilknytning til ulovlig produksjon av brennevin, melder NTB.

STENGT: Betjeningen på et av supermarked i Praha stenger av tilgangen til brennevin i butikken. Foto: REUTERS
STENGT: Betjeningen på et av supermarked i Praha stenger av tilgangen til brennevin i butikken. Foto: REUTERS

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks