Hovedinnhold

NATO-soldater bar nazisymboler på hjelmen

BRUKTE NAZISYMBOLER: Tsjekkiske soldater i Afghanistan. Foto: Reuters
BRUKTE NAZISYMBOLER: Tsjekkiske soldater i Afghanistan. Foto: Reuters
(VG Nett) To tsjekkiske offiser bar Nazi-emblemer på hjelmen under oppdrag i Afghanistan. Nå skal de suspenderes.

Denne saken handler om:

- Det er ikke plass i hæren for mennesker som tenker på denne måten, sier Tsjekkias forsvarsminister Martin Bartak i en presseuttalelse etter at avisen DNES skrev om saken mandag.

Avisen avdekket at offiser Jan Cermak, som ledet en gruppe soldater som jobbet med gjenoppbygging i Logar-provinsen, dekorerte hjelmen sin med et SS Hohenstaufen-emblem. Emblemet viste bokstaven «H» krysset av to sverd.

- Moroskyld

En annen offiser hadde dekorert sin hjelm med emblemet til SS Dirlewanger, en gruppe nazister som ifølge DNES var svært voldelige mot sivile.

Cermak selv sier han brukte emblemet fordi bokstaven H, henviste til familienavnet hans «Honza»

- Jeg brukte det bare for moro skyld, sier han til avisen.

Flere innblandet

Også en av sjefene til Cermak, Petr Prochazka, er koblet inn i saken. Han beskyldes for å ha godkjent nazisymbolet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Flere soldater skal ha blitt opprørt over saken, og avisen siterer et brev fra en av soldatene som skriver:

«Prochazka tolererte nazisymbolet. Han ga Cermak ordre om å brenne hjelmen først etter at en diplomat klaget over symbolbruken», står det i brevet.

- Uakseptabelt

Forsvarsminister Bartak har nå beordret umiddelbar og grunndig etterforskning av saken. De innvolverte soldatene skal suspenderes.

- Det soldatene har gjort er uakseptabelt og kan ikke tolereres, sier han i uttalelsen.

Saken som nå rulles opp som en skandale i Tsjekkia, der høyreekstremismen vokser, sprakk bare en uke etter at den samme avisen avslørte at en elitesoldat har bedrevet trening av nynazister for terrorangrep og kamphandlinger.

Den tsjekkiske hæren har 330 soldater i Logar-provinsen i Afghanistan og er en del av den NATOs internasjonale styrke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks