Hovedinnhold

Tronarvingene møtte grønlandske fangstmenn

SAMMEN: Kronprinsesse Victoria fra Sverige, kronprins Frederik fra Danmark og kronprins Haakon fra Norge besøkte fredag Ilulissatfjorden på Grønland. Fjorden er verdensberømt for sine isfjell og står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Scanpix
SAMMEN: Kronprinsesse Victoria fra Sverige, kronprins Frederik fra Danmark og kronprins Haakon fra Norge besøkte fredag Ilulissatfjorden på Grønland. Fjorden er verdensberømt for sine isfjell og står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Scanpix
De skandinaviske tronarvingene bobler over av engasjement og nyvunnen kunnskap om klimaproblematikken som de har fått under sitt besøk på Grønland.

Fredag møtte Norges kronprins Haakon, Danmarks kronprins Frederik og Sveriges kronprinsesse Victoria fangstmenn og andre innbyggere i byen Ilullisat. Flere fortalte at de selv opplever tydelige endringer.

Isbreen trekker seg tilbake, og isfjell bryter opp til mye mindre flak. Den lokale befolkningen merker forskjell fra bare ti år tilbake.

Les også:Tronarvinger studerer klimaendringer på Grønland

Vanskelig å fiske

- En av fangstmennene fortalte oss at det var mye mer åpent før. Tidligere var det store isberg, men slik er det ikke lenger. De brytes av mye tidligere, noe som gjør det uframkommelig og vanskelig å fiske, sa kronprinsesse Victoria da de tre tronarvingene møtte pressen.

- Det endrer også forholdene. Hellefisken foretrekker å være under den landfaste havfrosne isen. Nå er det mange små stykker is. Dessuten gjør endringene det vanskeligere å komme ut med hundesleder, la den danske kronprinsen til.

Møtte lokale folk

Ilullisats 5.000 innbyggere hadde møtt opp for å ta imot de tre kongelige gjestene, som håndhilste på mange av de frammøtte da de ble vist rundt i landsbyen.

Tronarvingene hadde mye å fortelle av nyvunnen kunnskap. Utslipp av klimagasser, langsiktige og kortsiktige konsekvenser og hva som skjer når områder med permafrost varmes opp, var bare noen av temaene de var inne på.

Lært mye

- Dere har jammen lært mye, kommenterte noen av journalistene.

- Takk, sa de tre tronarvingene i munnen på hverandre, før kronprins Haakon skjøt inn: Ja, jeg har ett poeng til, som jeg gjerne vil komme med:

- Selv om vi slutter å slippe ut klimagass i dag, vil oppvarmingen fortsette. Den vil fortsette ti-tretti år fram i tid, så det vi gjør nå vil ha store konsekvenser i lang tid framover, sa han.

Lørdag går turen videre nordover til Thule Air Base og NEEM, senter for is og klima.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks