Hovedinnhold

Müller oppholder seg i Roma

HENLEGGES: Saken mot Georg Müller er foreldet. Foto: Aftenposten
HENLEGGES: Saken mot Georg Müller er foreldet. Foto: Aftenposten
Den tidligere biskopen i Trondheim, Georg Müller, oppholder seg i Roma. Müller måtte forlate stillingen sin i juni i fjor etter å ha innrømmet seksuelle overgrep mot en altergutt.

Denne saken handler om:

Adresseavisen har oppsøkt Müller i Roma, dit han skal ha reist fra Osnabrück onsdag.

Müller ønsket ikke å uttale seg til Adresseavisen da de møtte ham.

Les også:Tysk borgermester rystet av biskopavsløring i Norge

Han har ifølge avisen gitt beskjed til sykehuset der han tidvis virket som prest, at han ikke kommer tilbake.

Müller befinner seg angivelig i Roma for å få en avklaring fra Vatikanet om framtiden hans i den katolske kirken. Det er en nonneorden like i nærheten av Vatikanet som huser Müller i Roma.

Les også:- Politiet vil ikke automatisk få innsikt i overgrepsarkivet

Han har også besøk av venner fra Trondheim, blant annet sin tidligere sekretær Kari Hauge. Hun er kasserer og sekretær (kansellist) i Trondheim katolske stift og er kjent som en svært trofast støttespiller for Georg Müller.

Les også:- Politiet skal vurdere straffbarheten av overgrep, ikke kirken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er ikke overrasket over at tidligere biskop Georg Müller i Trondheim befinner seg i Roma. Foto: Scanpix
Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er ikke overrasket over at tidligere biskop Georg Müller i Trondheim befinner seg i Roma. Foto: Scanpix

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo og Trondheim katolske stift sier han ikke har hatt direkte kontakt med Müller på lenge. Han er likevel ikke overrasket over at den tidligere biskopen befinner seg i Roma.

- Jeg vet at han skulle til Roma på et tidspunkt. Jeg tror han har et mellomværende med Troskongregasjonen. Men det kan jeg ikke bekrefte. Det er Troskongregasjonen som har behandlet saken, og det er på innstilling derfra at han forlot sin stilling og Trondheim, forteller Eidsvig.

Les også:Slik har skandale etter skandale rammet den katolske kirke verden over

- Ikke uproblematisk

Han er overrasket over at at Kari Hauge oppholder seg sammen med Müller i Roma.

- Dette er noe jeg må tenke over, sier biskopen.

Han sier at han ikke kjente til møtet mellom de to og avviser at det skjedde på oppdrag fra ham. Eidsvig vil ikke kritisere møtet og understreker at Hauge gjør en god jobb for kirken og er ulønnet.

- Jeg beundrer folk som er lojale til sine venner. Hun vil sikkert vise medfølelse og støtte, sier Eidsvig.

Han mener likevel at møtet ikke er uproblematisk.

- Det har noe med ny og gammel sjef å gjøre. Hvis jeg hadde vært i hennes sted, så tror jeg ikke at jeg ville gjort det. Men jeg har ingen instruksjonsmyndighet overfor henne, sier han.

- Har sine rettigheter

Eidsvig sier at han har en følelse av at Müllers Roma-besøk handler om fremtiden hans, men påpeker at det også kan dreie seg om andre ting.

Eidsvig legger til at han ikke er bekymret for at Müllers rettssikkerhet ikke er ivaretatt.

- Det er opp til politiet om saken skal etterforskes. Nå har de sett på saken, sier han.

Eidsvig forteller at kirkens rett er romerrett som er avansert juss.

- Det er klart han har sine rettigheter der, og rett til å forsvare seg. Men så lenge han er i kirkens system, så handler han under lydighet, sier Eidsvig.

I Müller-saken har fornærmede forklart til politiet at det dreier seg om ett tilfelle av overgrep. Hans bistandsadvokat har vurdert at overgrepet ikke er av en karakter som tilsier en den omfattende foreldelsesfristen på 25 år gjelder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks