Hovedinnhold

Russisk raseri mot utlevering av «Dødens kjøpmann»

UTLEVERES: Den mistenkte våpensmugleren Viktor Bout ble voktet av væpnet politi da han forlot retten i Bangkok tidligere i år. Nå utleveres han til USA. Foto: AP
UTLEVERES: Den mistenkte våpensmugleren Viktor Bout ble voktet av væpnet politi da han forlot retten i Bangkok tidligere i år. Nå utleveres han til USA. Foto: AP
Utleveringen av «Dødens kjøpmann» Viktor Bout fra Thailand til USA er ulovlig, mener Russland. 43-åringen er anklaget for utstrakt våpensmugling på flere kontinenter.

Denne saken handler om:

Bout ble tirsdag satt på et fly i Bangkok som så satte kursen mot USA. Amerikanerne har lenge forsøkt å få thailandske myndigheter til å utlevere Bout etter at han ble pågrepet i Bangkok i mars 2008.

Operasjonen ble ledet av USA, som blant annet brukte amerikanske etterretningsagenter som utga seg for å være FARC-opprørere fra Colombia.

Saken har bidratt til en diplomatisk feide mellom USA og Russland, og utleveringen var ventet å nøre opp under Moskvas sinne.

- Ulovlig

Russland insisterer nemlig på at russiske Bout skal sendes til hjemlandet, og reaksjonen fra Moskva lot heller ikke vente på seg.

- Det er svært beklagelig at thailandske myndigheter har gitt etter for politisk press utenfra og gjennomført denne ulovlige utleveringen av V. A. Bout, skriver Russlands utenriksdepartement i en uttalelse.

Den mistenkte våpensmuglerens advokat deler oppfatningen.
- Dette er en juridisk ulovlig avgjørelse, fordi den thailandske domstolen aldri vurderte den andre amerikanske begjæringen om å få Bout utlevert, sier Viktor Burobin til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Advokaten refererte til tilleggsanklager fra USA som gjaldt hvitvasking av penger og bedrageri. Disse anklagene ble fremmet av USA i et forsøk på å styrke saken mot Bout.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov lover at landet vil støtte Bout «på alle måter».

Kan få livstid

Viktor Bout var tidligere jagerflyger i det sovjetiske luftforsvaret. USA mistenker at han siden 1990-tallet har smuglet våpen til diktatorer og krigssoner på flere kontinenter. Han skal ha vært i stand til å fortsette sin virksomhet til tross for sanksjoner fra USA og FN til han ble tatt i 2008.

Russeren sier han er uskyldig og bare har drevet ordinær fraktvirksomhet. Han snakker minst seks språk og har brukt minst sju ulike navn.

I USA beskrives han som en av verdens travleste våpenhandlere. Han anklages for både draps- og terrorplaner og risikerer fengsel på livstid.

Virksomheten hans skal ha bidratt til å holde liv i konflikter i land som Afghanistan, Angola, Kongo, Liberia, Rwanda, Sierra Leone og Sudan.

Viktor Bout skal også være inspirasjonskilden til Hollywood-filmen «Lord of War» med Nicolas Cage i hovedrollen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks