Hovedinnhold

- Trente norske muslimer for al-Qaida

PÅ TERRORIST-JAKT: Denne pakistanske soldaten leter etter al-Qaida-medlemmer i fjellområdene på grensen til Afghanistan. Bildet er tatt i oktober 2003. Foto: Terje Bringedal/VG
PÅ TERRORIST-JAKT: Denne pakistanske soldaten leter etter al-Qaida-medlemmer i fjellområdene på grensen til Afghanistan. Bildet er tatt i oktober 2003. Foto: Terje Bringedal/VG
(VG Nett) I snart et år har to norske muslimer blitt trent opp til å fungere som kontakter for terroristorganisasjonen al-Qaida, skriver Newsweek.

Denne saken handler om:

I siste utgave av nyhetsmagasinet Newsweek hevder en mann under dekknavnet Omar Farooqi at han i fem uker har trent en gruppe på 12 menn fra Vesten til å fungere som kontakter for al-Qaida. To av disse skal være norske muslimer, ifølge artikkelen.

Fikk bombetrening

Farooqi sier selv at han hadde ansvaret for å indoktrinere og trene opp rekruttene, som foruten de to nordmennene består av én australier og ni britiske statsborgere. Opplæringen var svært variert, og besto blant annet av følgende:

* Religiøs og ideologisk indoktrinering
* Trening i å håndtere eksplosiver, herunder konstruksjon av bilbomber og bombevester til bruk i selvmordsaksjoner
* Trening i å motivere selvmordsbombere
* Kommunikasjonstrening

De 12 skal ikke brukes som selvmordsbombere, men i stedet fungere som kontakter og organisatorer for al-Qaida i sine respektive hjemland, fremkommer det i artikkelen.

- Det er ikke meningen at de skal delta i selvmordsaksjoner selv. De er altfor verdifulle til det, sier Farooqi.

Han hevder dessuten at opplæringen, som har pågått i omtrent ett år i fjellområdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan, snart er ferdig.

Trener i fjellene

KONFISKERTE VÅPEN: Pakistanke soldater viser frem konfiskerte våpen fra Waziristan-området i fjellene på grensen mot Afghanistan. Foto: STR/REUTERS
KONFISKERTE VÅPEN: Pakistanke soldater viser frem konfiskerte våpen fra Waziristan-området i fjellene på grensen mot Afghanistan. Foto: STR/REUTERS

Det er i en liten hytte i dette fjellandskapet at Newsweek har møtt Farooqi. Området kontrolleres av terrororganisasjoner.

Ifølge en rapport fra International Crisis Group (ICG) har Pakistans militære innsats for å svekke terrororganisasjoner i området vært mislykket. I stedet har radikale grupper fått tilnærmet fritt spillerom, og de har nærmest opprettet en egen Taliban-lignende fristat, skriver ICG.

Ønsker 1000 agenter i Europa

Mannen som altså kommer med de oppsiktsvekkende påstandene, Omar Farooqi, skal ha bakgrunn som regional etterretningssjef for Taliban. Nå fungerer han som kontaktledd mellom Taliban og al-Qaida. Terroristene tenker langsiktig, røper Farooqi overfor Newsweek.

Han påstår at organisasjonen har som mål å plassere 1000 agenter i Europa i løpet av de neste 10 årene. Kun 10 prosent av disse skal så langt være på plass.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere opplysningene som fremkommer i det amerikanske nyhetsmagasinet.
- Er PST kjent med opplysningene om at norske statsborgere skal være under opptrening av al-Qaida i Afgahnistan?

- Naturlig nok er det et av områdene vi jobber med. Men jeg ønsker ikke å kommentere artikkelen i Newsweek og har heller ikke sett artikkelen, sier avdelingsdirektør Roger Berg i PST.

Informasjonsrådgiver Martin Bernsen er også sparsom med opplysninger.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det finnes grupperinger og personer i Norge som vi har fokus på, sier han VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks