Hovedinnhold

- «Youtube-islamisten» Anwar al-Awlaki drept av drone

DREPT AV DRONE: Både Anwar al-Awlaki (t.v) og Samir Khan (t.h) ble drept i et droneangrep i Jemen i dag morges. Begge var amerikanske statsborgere. Foto: SITE INTELLIGENCE GROUP/WBTV/AP
DREPT AV DRONE: Både Anwar al-Awlaki (t.v) og Samir Khan (t.h) ble drept i et droneangrep i Jemen i dag morges. Begge var amerikanske statsborgere. Foto: SITE INTELLIGENCE GROUP/WBTV/AP
(VG Nett) Både den radikale imamen Anwar al-Awlaki og propaganda-sprederen Samir Khan er tatt av dage i Jemen, ifølge landets myndigheter.

Denne saken handler om:

Rundt klokken 10 i dag, lokal tid, ble begge drept i et droneangrep ved byen Khashef i Jawf-provinsen, rundt 140 kilometer øst for Jemens hovedstad Sana'a.

Dermed kan amerikanske myndigheter stryke ytterligere to navn fra sin beryktede dødsliste. Det kanskje mest bemerkelsesverdige med dagens hendelse er at to av de drepte var amerikanske statsborgere.

Anwar al-Awlaki ble født i New Mexico i USA og tilbrakte store deler av barndommen sin der. Han bodde også i Jemen i perioder, men returnerte til USA flere ganger. Fordi han kunne snakke både engelsk og arabisk flytende, bygget han seg etter hvert opp et betydelig renommé som formidler av islamsk lære til et vestlig publikum. Han kjente de kulturelle kodene, og visste å bygge opp sin argumentasjon deretter.

Opprinnelig ble han sett på som en moderat stemme, men dette bildet endret seg brått utover 2000-tallet, da al-Awlaki ble stadig tydeligere i sin fordømmelse av Vesten.

Enormt produktiv

Ifølge terroranalytiker J.M Berger etterlater al-Awlaki seg over hundre timer med lyd- og videoforedrag, mange av dem på engelsk. Washington Post har samlet et lite utvalg av dem her.

I disse videoene raljerer imamen om alt fra fedme, abort, og drømmetyding til vantro ikke-muslimer og arabiske regimer som har vendt seg vekk fra Allah.

Berger spår at disse foredragene vil øke i popularitet i tiden som kommer, og fungere som inspirasjonskilde for en ny generasjon med unge, radikale jihadister.

Al-Awlaki kom for alvor i søkelyset til amerikanske myndigheter etter 11. september 2001. Mye tyder på at al-Awlaki var i kontakt med minst tre av kaprerne som var innblandet i terrorangrepene for ti år siden. Han ble arrestert i oktober 2002, men løslatt like etterpå, uvisst av hvilken årsak.

I 2004 emigrerte han til Jemen nok en gang. Der skjerpet han retorikken ytterligere, og skrev og talte stadig oftere om jihad - hellig krig. I 2007 ble han arrestert av jemenittisk politi i forbindelse med en kidnappingssak, men slapp siden ut igjen. Angivelig var han da enda mer radikalisert enn tidligere.

Al-Awlaki hyllet mannen bak Fort Hood-massakren i 2009 og skal ifølge «trusebomberen» Umar Farouk Abdulmutallab ha vært en inspirasjonskilde for den mislykkede bombingen av Northwest Airlines Flight 253 over Detroit samme år. Da tok amerikanske myndigheter affære.

Ifølge analytikeren Aaron Y. Zelin har al-Awlaki vært innblandet i hele 32 større og mindre terrorplott siden 11. september 2001, med varierende grad av deltagelse. I minst seks av dem skal han ha hatt en aktiv rolle.

I 2010 ble han - antageligvis som første amerikanske statsborger noensinne - satt på en dødsliste som var godkjent fra øverste hold i regjeringen. Dermed ble Anwar al-Awlaki i praksis fritt vilt.

Ung propagandamaker

Awlaki samarbeidet relativt nært med Samir Khan, en ung, amerikanskfødt idelog som ble avslørt i New York Times i 2007. Khan flyttet fra barndomshjemmet i North Carolina til Jemen to år senere, der han var sentral i utgivelsen av al-Qaidas propagandamagasin Inspire, som blant annet trykket bidrag fra al-Awlaki.

Ifølge Aaron Y. Zelin var Khan med på å bygge opp en infrastruktur for nettbaserte, radikale islamistmijøer i USA. Han skal også ha fungert som et bindeledd mellom løst sammensatte jihadistgrupperinger på nettet.

Både al-Awlaki og Khan var foregangsmenn når det gjaldt å bruke internett som publiseringsplattform til å spre sitt radikale budskap.

I dag ble altså begge drept.

Hemmelige dronebaser

Dagens droneangrep skal ha vært et samarbeid mellom etterretningsorganisasjonen CIA og det amerikanske forsvaret. Droner, ubemannede spionfly utstyrt med missiler, har blitt brukt som angrepsvåpen i minst seks land tidligere: Afghanistan, Iraq, Libya, Pakistan, Somalia og altså Jemen. Og de brukes stadig oftere.

Nylig avslørte Washington Post at USA har etablert hemmelige baser for dronefly på Afrikas horn og den arabiske halvøya, blant annet for å kunne trappe opp jakten på al-Qaida-topper i Jemen. Mye tyder på at denne satsingen har vært vellykket.
Terrorforskere og analytikere diskuterer nå flittig hvilken betydning og innflytelse al-Awlaki egentlig hadde, og hvilke konsekvenser hans død vil få for al-Qaidas evne til å utføre terrorangrep i fremtiden.

- Hans død vil ikke ødelegge AQAP (al-Qaida på den arabiske halvøya), men det vil svekke gruppens evne til å utføre angrep i Vesten, konstaterer terrorforsker Thomas Hegghammer i Foreign Policy.

Den Jemen-baserte frilansjournalisten Jeb Boone mener imidlertid at drapet er «ubetydelig» i den store sammenhengen.
Flere kommentatorer er dessuten svært kritiske til at USA nå har drept to amerikanske statsborgere uten å stille dem for retten først.

- Angrepene er i strid med både amerikansk og internasjonal rett, sier Jameel Jaffer i borgerrettighetsorganisasjonen ACLU til CNN.

- En svekket organisasjon

USAs president Barack Obama kalte på sin side drapet for «en milepæl i kampen mot terror, og stemplet Awlaki som en «hatefull ideolog».

- Dette er nok et bevis på at al-Qaida og deres sammensvorne ikke vil være i stand gjemme seg noe sted i hele verden, sa Obama.

- Al-Qaida er fremdeles en farlig, men svekket terrororganisasjon. Vi vil jobbe bestemt, bevisst, nådeløst og målrettet for å tilintetgjøre terroristnettverk som tar sikte på å drepe amerikanere, sa presidenten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks