Hovedinnhold

Slik skulle terroristene skape et terror-helvete

Wikileaks: Al-Qaida truet Vesten med atom-helvete

AVSLØRER: Khalid Sheikh Mohammed avslører at planen var å hevne en pågripelse av bin Laden med å starte atomkrig i Europa. Foto: AP
AVSLØRER: Khalid Sheikh Mohammed avslører at planen var å hevne en pågripelse av bin Laden med å starte atomkrig i Europa. Foto: AP
(VG Nett) Hvis Osama bin Laden ble tatt skulle terrorister sprenge atomvåpen i Europa som hevn.

Denne saken handler om:

- Vi kommer til å utløse et atom-helvete hvis Osama bin Laden blir drept, skal terroristen Khalid Sheikh Mohammed ha sagt under et avhør, ifølge Daily Telegraph.

Al-Qaida-toppen hadde det treffende kallenavnet «Hjernen» og sto bak planleggingen av terrorangrepet 11. september.

Dokumentene om 11.september-bakmannen, som er publisert av blant annet Daily Telegraph, the Guaridan, New York Times og Washington Post, avslører terrornettverkets grusomme planer om å drepe tusenvis av uskyldige i Vesten.

PLANLA: Khalid Shaykh Mohammed skal ha samrådd med Osama bin Laden om flere av de planlagte angrepene. Foto: AP
PLANLA: Khalid Shaykh Mohammed skal ha samrådd med Osama bin Laden om flere av de planlagte angrepene. Foto: AP

Dokumentene viser hvordan «Hjernen» skal ha stått bak en rekke velkjente terrorangrep og mislykkede forsøk på terror.

Men dokumentene avdekker også hvordan han i tiden etter 11. september sysselsatte seg med å planlegge andre og hittiil nesten ukjente, men potensielt blodige angrep.

WikiLeaks: - Fange ble pisket, seksuelt ydmyket og tvunget til å urinere på seg selv

Ville angrepsplaner

En rekke av planene fremstår som ville og urealistiske.

** Et mislykket angrep på flyplassen Heathrow i London.

** Sprenging av skip langs Panama-kanalen.

** Angrep på en rekke ambassader og vestlige mål i det sørøstlige Asia.

** Han begynte planleggingen av angrep på «jødiske mål» i New York, et flyangrep mot en skyskrapere i California og Washington, CIA og FBIs hovedkvarter og kjernekraftverk i USA.

** Han ga ordre til en al-Qaida-agent om å ødelegge Brooklyn-broen ved å kutte kablene som holder broen oppe.

** En gasseksplosjon i Chicago som skulle få en bygning til å kollapse.

** Sommeren 2001 foreslo han en rekke terrorangrep i Thailand, Singapore, Indonesia og på Maldivene overfor Osama bin Laden.

** Al-Qaida-hjernen skal ha vært besatt av tanken om å planleggge gift-angrep. Rett etter 11. september jobbet han med å lage Anthrax for al-Qaida.

** Han skal ha deltatt i å utvikle en type fjernstyrte eksplosiver, gjemt i kassetter fra spillkonsollen Sega.
Det fremgår ikke av dokumentene hvorfor disse angrepene mislyktes, men en rekke av de medsammensvorne har siden blitt pågrepet.

Ny 11. september-info

Washington Post skriver at dokumentene samlet sett gir ny innsikt al-Qaidas bevegelser under angrepet 11. september 2001. Den nye informasjonen viser at lederne i det sunnimuslimske nettverket alle var samlet i Karachi i Pakistan.

Blant dem som skal ha befunnet seg i byen, er Abd al-Rahim al-Nashiri, mannen som er anklaget for å stå bak angrepet mot det amerikanske marineskipet USS Cole i 2000.

Ikke langt unna skal mannen som angivelig står bak bombingen i Bali i 2002 ha kjøpt laboratorieutstyr til et program for biologiske våpen. Et annet sted i byen skal mannen USA mener at sto bak selve 11. september-angrepet, Khalid Shaikh Mohammed, ha fulgt utviklingen på TV-skjermen, sammen med en rekke andre al-Qaida-ledere.

Les også: 9/11-mistenkte for retten på Guantanamo-basen

Den samme Mohammed skal ifølge al-Nashiri ha vært så dedikert til hellig krig at han gjorde seg selv impotent for å ikke bli distrahert av kvinner.

Fordømmer

Obama-administrasjonen har fordømt publiseringen av de klassifiserte dokumentene, som havnet i WikiLeaks hender i fjor.

De informerer om at en del av informasjonen ble evaluert av en utredningsgruppe i 2009, og at dokumentene ikke nødvendigvis representerer myndighetenes nåværende vurdering av Guantanamo-fangene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks