Hovedinnhold

VG møtte bin Ladens banemann

I STUTTGART: - Vi tar krigen til fienden, uansett hvor han måtte oppholde seg, sa Bill McRaven til VG i 2007. Her er han avbildet med Magne Rødahl. Foto. Harald Henden
I STUTTGART: - Vi tar krigen til fienden, uansett hvor han måtte oppholde seg, sa Bill McRaven til VG i 2007. Her er han avbildet med Magne Rødahl. Foto. Harald Henden
Viseadmiral Bill McRaven kan tenne seg en sigar. Mannen som ledet jakten på Osama bin Laden er i dag en av USAs største helter.

Denne saken handler om:

VG møtte i 2007 McRaven, sammen med den norske obersten Magne Rødahl. Sammen bygde de opp NATOs koordineringssenter for spesialstyrker, NSCC, fra grunnen.

BAKGRUNN: Osama bin Laden ble drept på søndag

- Vi tar krigen til fienden, uansett hvor han måtte oppholde seg, sa McRaven i det eksklusive intervjuet. Han er en legende i spesialstyrke-miljøet, med bakgrunn fra de berømte SEAL Team 6 og 3.

I vårt møte, som fant sted i den tyske byen Stuttgart, fortalte McRaven at han anså de norske spesialstyrkene som helt i verdenstoppen og at en av hans yndlingsoperasjoner var Tungtvann-aksjonene i Norge under andre verdenskrig.

VGTV: - USA har drept Osama bin Laden

Selv ledet han den vellykkete jakten på Iraks diktator Saddam Hussein, og bare noen måneder etter intervjuet ble han utnevnt til sjef for Joint Special Operations Command.

Fra den posisjonen ledet McRaven det amerikanske forsvarets mest sensitive og hemmelige operasjoner - herunder jakten på al-Qaida-topper i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Den superhemmelige enheten han ledet kalles Task Force 121.

Til å utføre de krevende operasjonene har han hatt Delta Force, 75th Ranger regiment og DevGru/SEAL Team 6. Det skal ha vært operatører fra de sistnevnte som aksjonerte mot bin Ladens godt beskyttede gjemmested nord for Pakistans hovedstad og skjøt ham i hodet før de tok med seg liket og dumpet det i havet.

VGTV: Se president Barack Obamas tale her

Den såkalte dronekrigen i de pakistanske grenseområdene har vært en ekstrem balansegang i forhold til pakistanske myndigheter og sivile. Hver gang de amerikanske spesialstyrkene og deres kolleger i CIA fyrte av et missil fra en drone mot en antatt al-Qaida-topp stod de i fare for å ødelegge hele forholdet til regimet i Islamabad.

Les også: Slik reagerer verdens ledere på bin Ladens død

McRaven skal flere ganger ha gitt uttrykk for at han jobbet på en knivsegg mellom krigsrett og utmerkelser. Men nå har han lykkes.

Etter at Osama bin Laden sluttet å kommunisere med satellitt-telefoner eller e-post, startet McRaven og hans folk jakten på al-Qaida-kurerene. Ifølge Newsweek kom et gjennombrudd da de tok Hassan Ghul, som hadde med seg et strategisk memo fra Abu Mussab al-Zarqawi, den mystiske terrorlederen i Irak.

Ghul skal i avhør ha fortalt om bin Ladens posisjon. I nært samarbeid med CIA har McRavens folk bygget sten på sten gjennom menneskelig etterretning inne i Pakistan.

Sikkerhetskilde: Bin Laden skulle drepes

USAs forsvarsminister Robert Gates utnevnte nylig McRaven til sjef for alle de amerikanske spesialstyrkene, U.S. Special Operations Command.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks