Hovedinnhold

Tidligere Navy SEAL avslører: Slik ble bin Laden drept

**Eks-soldat: - Jeg skjøt Osama bin Laden **Ny bok skaper furore

OMSTRIDT: Her er Matt Bissonnette (nederst til høyre) under trening sammen med spesialoperatører fra Navy SEALs. Nå har han gitt ut bok om det topphemmelige oppdraget der han og medsoldatene skjøt og drepte Osama bin Laden. Bildet er sladdet av VG. Foto: US ARMED FORCES
OMSTRIDT: Her er Matt Bissonnette (nederst til høyre) under trening sammen med spesialoperatører fra Navy SEALs. Nå har han gitt ut bok om det topphemmelige oppdraget der han og medsoldatene skjøt og drepte Osama bin Laden. Bildet er sladdet av VG. Foto: US ARMED FORCES
(VG Nett) Den tidligere Navy SEAL-operatøren Matt Bissonnette (36) stormet inn på Osama bin Ladens soverom og skjøt ham flere ganger i brystet.

Denne saken handler om:

Navy SEALs

  • Spesialstyrke som er underlagt den amerikanske marinen. Bokstavene i SEAL står for «Sea», «Air» og «Land» (norsk: «sjø», «luft» og «land»).
  • Styrken ble opprettet i 1962 og har blant annet kontraterror, oppklaring og beskyttelse av nasjonale interesser verden over som hovedoppgaver.
  • Det er i dag minst åtte operative SEAL Teams. De opererer i små grupper, ofte om natten.


Boken «No easy day: The firsthand account of the mission that killed Osama bin Laden» har skapt overskrifter verden over, selv før den er lansert.

I boken, som flere amerikanske medier har fått tak i, beskriver den tidligere spesialstyrkeoperatøren fra Navy SEAL (Sea Air Land) i detalj hva som skjedde under operasjonen som tok livet av verdens mest ettersøkte terrorist.

Og Bissonnette burde vite hva han skriver. Han var nemlig en av operatørene som deltok i operasjonen.

Stakk hodet ut av dør

Da de amerikanske Navy SEALs-operatørene var på vei opp en smal trapp til andreetasjen i huset i Abbottabad i Pakistan, så de en mann stikke hodet ut fra en døråpning, skriver Huffington Post.

- Vi var mindre enn fem trinn fra toppen da jeg hørte dumpe skudd. «BOP. BOP». Det var umulig å se fra der jeg sto om skuddsalvene traff målet eller ikke. Mannen forsvant inn i det mørke rommet, skriver Bissonnette i boken.

BAKGRUNN: Slik ble bin Laden verdens mest ettersøkte

OMSTRIDT: Den nye boken «No Easy Day: The Firsthand Account Of The Mission That Killed Osama Bin Laden» om spesialstyrkeoperasjonen der Osama bin Laden ble drept. Foto: DUTTON/PENGUIN GROUP
OMSTRIDT: Den nye boken «No Easy Day: The Firsthand Account Of The Mission That Killed Osama Bin Laden» om spesialstyrkeoperasjonen der Osama bin Laden ble drept. Foto: DUTTON/PENGUIN GROUP

Etter at operatørene tok seg inn i rommet, så de en døende bin Laden liggende på gulvet i en hvit, ermeløs t-skjorte. Blodet strømmet fra skuddskadene han hadde i hodet.

- Vi rettet lasersiktene våre mot brystet hans og avfyrte flere skudd. Kulene flenget opp kroppen og slo ham mot gulvet til han ikke beveget seg mer, skriver den tidligere spesialstyrkeoperatøren.

Og, stikk i strid med det som tidligere har blitt rapportert, kjempet ikke den ettersøkte terroristen imot da amerikanerne tok seg inn i skjulestedet hans.

Ifølge Matt Bissonnettes nye bok var bin Laden ubevæpnet.

- Jo større skurk, jo større feiging

- Han hadde ikke en gang forberedt et forsvar. Han hadde ingen intensjoner om å slåss. I flere tiår spurte han sine tilhengere om å dra på seg selvmordsvester eller fly fly inn i bygninger. Selv tok han ikke en gang opp våpenet. Dette har jeg sett på alle mine utenlandsoppdrag. Jo høyere opp i næringskjeden målet har vært, jo større feiging har han vært, skriver spesialsoldaten i boken.

At en av operatørene som deltok på en av verdenshistoriens mest omtalte spesialstyrkeoperasjoner har skrevet bok, har satt sinnene i kok. Både blant Bissonnettes tidligere kolleger og amerikanske myndigheter.

I dagene etter de første detaljene fra de topphemmelige operasjonene som blir omtalt i boken begynte å lekke ut, lekket også forfatterens virkelige identitet ut i amerikanske medier.

Boken er skrevet under pseudonymet Mark Owen, mens forfatterens virkelige navn og bilde nå sirkulerer i medier verden rundt.
Nå hagler drapstruslene mot forfatteren.

- Vi beskytter identiteten til spesialstyrkepersonellet vårt av sikkerhetsgrunner. Hver gang et navn blir offentliggjort, er det en bekymring, sier oberstløytnant og Pentagon-talsmann James Gregory til Daily Mail.

Selv om Bissonnette sluttet i Navy SEAL etter bin Laden-operasjonen, varsler amerikanske myndigheter at boken kan få konsekvenser for ham.

- Vi vet ikke hva slags detaljer som er i boken, så vi kan ikke si noe om det er gradert informasjon eller ikke, sier Gregory.

Ikke Obama-tilhengere

I boken skriver forfatteren også at selv om alle respekterte ham som sin øverstkommanderende, var ingen av spesialstyrkeoperatørene tilhengere av president Barack Obama.

- Klarer vi dette, får vi ham gjenvalgt, spøkte en av dem dagen før operasjonen.

I boken harseleres det også med at ingen har fått ølen Obama lovet dem etter aksjonen. Og visepresident Joe Biden beskriver han slik:

- Han virket som en fin fyr, men han minner om en full onkel i et juleselskap, skriver Huffington Post.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks