Hovedinnhold

Terrorekspert venter økning i antall pakkebombe-angrep

ETTERFORSKER: Tysk politi står utenfor kanselliet i Berlin etter at en bombe adressert Angela Merkel ble funnet på postmottaket der. Foto: AFP
ETTERFORSKER: Tysk politi står utenfor kanselliet i Berlin etter at en bombe adressert Angela Merkel ble funnet på postmottaket der. Foto: AFP
(VG Nett) Pakkebomber har de siste dagene terrorisert europeiske statsledere. Terrorekspert tror vi vil se langt flere slike angrep i fremtiden.

Denne saken handler om:

En pakkebombe kom inn på den tyske kansleren Angela Merkels kontor; en annen som var adressert Italias statsminister Silvio Berlusconi, tok fyr da bombeeksperter åpnet den; og en bombe som var adressert Frankrikes president Nicolas Sarkozy, ble fanget opp i den greske hovedstaden Athen.

Ikke bare har europeiske statsledere vært planlagte mottakere av disse bombepakkene. Tirsdag ble elleve bomber funnet i Athen. Åtte av disse var adressert ambassadene til Bulgaria, Russland, Tyskland, Sveits, Mexico, Chile, Nederland og Belgia.

LES: Nye bomber mot Athen-ambassader 

Men denne gangen er det ikke al-Qaida eller islamistiske terrorceller søkelyset rettes mot. Greske militante grupper mistenkes for angrepene som er rettet mot internasjonale organisasjoner, europeiske statsledere og ambassader i den greske hovedstaden.

Den norske ambassaden i Athen skriver at de har tatt nødvendige forholdsregler og at det er usannsynlig at en bombe ville komme inn til ambassaden. De ber nordmenn i området om å følge med på nyheter og ambassadens hjemmeside for informasjon.

- Har nådd sitt mål

Direktør Andrew Silke ved terrorismestudier på University of East London sier til nyhetsbyrået AP at personene bak bombene trolig har nådd sitt mål.

- Hvis de hadde satt bombene på gatene i Athen, ville det ikke fått den samme internasjonale oppmerksomheten som de har fått nå. Dette skjer så nær det jemenittiske forsøket på å få bomber inn i USA, at bombene får større oppmerksomhet enn de ellers ville ha fått, sier Silke.

Han mener at bombene er svært enkle å lage, og det man trenger for å produsere dem, kan skaffes veldig billig.

- Det vil ikke overraske meg om vi ser en økning i bruken av disse postbombene fremover, sier Silke til AP.

Ambassader i Athen har nå hevet sikkerheten, og greske myndigheter har stoppet alle internasjonale postutsendelser fra Hellas de neste 48 timene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BOMBE PÅ FLY: En brevbombe adressert Silvio Berlusconi ble funnet på dette TNT-flyet da det landet i Bologna. Foto: AP
BOMBE PÅ FLY: En brevbombe adressert Silvio Berlusconi ble funnet på dette TNT-flyet da det landet i Bologna. Foto: AP


- Veldig alvorlig trussel

Tirsdag ble det slått full bombealarm i Berlin. En mistenkelig pakke adressert til den tyske kansleren, Angela Merkel, ble funnet på kanselliets postkontor. Merkel var i Belgia da pakken ankom kanslerens kontor.

Selv om ingen ble skadet, har hendelsen satt spørsmålstegn ved sikkerheten ved europeisk transportindustri. Pakken som var adressert Merkel, ble sendt av det internasjonale leveringsselskapet UPS, ifølge det tyske innenriksdepartementet.

En pakkebombe adressert Italias statsminister Silvio Berlusconi ble levert med cargofly av leveringsselskapet TNT. Da bombeeksperter åpnet pakken på Bologna flyplass, ble en flamme tent, skriver nyhetsbyrået AP.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, hvis pakke som var adressert ham ble oppdaget i Athen, sier at franske myndigheter jobber tett med gresk politi.

- Dette er en veldig alvorlig trussel. Vi er ekstremt årvåkne og jeg følger saken svært tett, sa presidenten under et besøk i London.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ARRESTERT: Gerasimos Tsakalos ble arrestert av gresk politi tirsdag. Han er siktet for å stå bak flere av postbombene. Foto: AP
ARRESTERT: Gerasimos Tsakalos ble arrestert av gresk politi tirsdag. Han er siktet for å stå bak flere av postbombene. Foto: AP


To siktet for terror

Angrepene begynte mandag da en pakke adressert til den mexicanske ambassaden, eksploderte på en postsentral i sentrum av Athen. En person ble lettere skadet i angrepet.

To menn ble senere arrestert av gresk politi. Ifølge politiet hadde de på seg bombepakker adressert til Sarkozy og den belgiske ambassaden, samt to pistoler og en pose med kuler. Panagiotis Argyros (22) og Gerasimos Tsakalos (24) er siktet for terror. Begge nekter å samarbeide med myndighetene og hevder de er politiske fanger, skriver AP.

De to siktede linkes opp mot den radikale greske gruppen Ildens konspirasjonskjerne (Conspiracy Nuclei of Fire), som har utført flere brannstiftelser og små bombeangrep tidligere.

Radikale grupper har lenge vært aktive i Hellas, og etter å ha ligget lavt en periode, har de vokst frem igjen etter opptøyene i desember 2008 etter at politiet skjøt og drept en tenåring. Siden 2009 har fire personer blitt drept i bombeangrep i Hellas.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks