Hovedinnhold

- Taliban tar på seg skylden for terrorforsøk i New York

HJERTET AV NEW YORK: Times Square er et av de travleste områdene i millionbyen. Foto: Ap
HJERTET AV NEW YORK: Times Square er et av de travleste områdene i millionbyen. Foto: Ap
(VG Nett) Taliban i Pakistan tar på seg skylden for det mislykkede bombeangrepet i New York lørdag kveld, melder et islamistnettsted.

Denne saken handler om:

Det melder nyhetsbyrået Reuters. Formålet med angrepet var ifølge Taliban i Pakistan «å hevne drapene på de to islamistene al-Baghdadi og al-Mahajer og andre muslimske martyrer», står det i uttalelsen. Nettstedet der uttalelsen er publisert er jevnlig brukt av islamister.

The New York Times skriver samtidig at en person ringte 911-sentralen søndag og fortalte at det snart ville komme en stor eksplosjon og at bilbomben på Times Square fant sted for å villede oppmerksomheten. Innringeren ble sporet tilbake til en telefonkiosk i New York, og politiet har søkt etter fingeravtrykk på stedet.

Les også:Fant fingeravtrykk på bombebilen

Bilbombe

Politiet evakuerte tusenvis av mennesker etter at en t-skjorteselger varslet om en mistenkelig bil som sto parkert på Times Square.

Inne i bilen fant bombeeksperter tre propantanker, 19 liter bensin, diverse elektriske komponenter, to klokker med batterier, en svart metallboks som sannsynligvis brukes til oppbevaring av skytevåpen, samt sprengstoff som stammer fra vanlig fyrverkeri.

Les også:Politiet fant bilbombe på Manhattan

Bomben gikk aldri av, og ble desarmert tidlig søndag morgen lokal tid. Det lokale politiet fikk støtte fra FBI i åstedsundersøkelsene og myndighetene sitter nå med flere spor, melder nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under bildet

BOMBEFUNN: Politiet tok ingen sjanser og benyttet seg av en robotarm for å desarmere bomben som ble funnet i en bil på Times Square. Foto: AP
BOMBEFUNN: Politiet tok ingen sjanser og benyttet seg av en robotarm for å desarmere bomben som ble funnet i en bil på Times Square. Foto: AP

- Mulig terror
USAs minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, sa tidligere søndag at saken etterforskes som et mulig terrorangrep.

- Vi tar dette svært alvorlig. Vi behandler det som om det kunne vært et mulig terrorangrep, sa Napolitano til CNN.

Ifølge henne er det ingenting som tyder på at det kan være fare for flere angrepsforsøk, men politiet er satt i høy beredskap.

Dagens helt

Det var en tidligere Vietnam-veteran, som nå livnærer seg av å selge T-skjorter på gata, som oppdaget røyk fra bilen. Han meldte fra til politiet, som etter å ha tatt en nærmere kikk på bilen, bestemte seg for å evakuere området rundt Times Square på Manhattan.

Gateselgeren beskrives i flere amerikanske medier som dagens helt.

New York Times har forsøkt å intervjue mannen, som de identifiserer som Lance Orton. Han ønsket ikke å uttale seg om hendelsen til det store pressekorpset, og ville bare ha ro.

Storavisen lurte på om han ønsket å si noe til sine medborgere i New York. Da svarte han kort:

«Hvis du ser noe, si noe».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks