Hovedinnhold

Svensker med macheter i bagasjen pågrepet på vei til Syria

To menn med svenske pass, som hadde macheter, uniformer og annet kamputstyr i bagasjen, ble lørdag kveld pågrepet i Hellas, angivelig på vei til Syria.

Denne saken handler om:

Ifølge greske medier dreier det seg om en bosniskfødt 28-åring som er svensk statsborger, og en 19 år gammel mann av jemenittisk opphav.

De to mistenkes for å ha bånd til den ytterliggående gruppen IS og de ble pågrepet på en busstasjon i havnebyen Alexandroupolis, skriver greske Mega TV.

Europol: Dette er IS' nye terror-strategi

Selvmordsbelte

28-åringen som allerede da var svensk statsborger, ble pågrepet i en leilighet i Sarajevo i 2005.

Under en husransakelse fant politiet både et selvmordsbelte, sprengstoff og våpen, samt en video som viste en maskert mann som truet med å gjennomføre terroraksjoner mot Kongressen og Det hvite hus i USA.

I 2009 ble han overført til soning i Sverige, og i mai 2011 ble han løslatt på prøve.

Erna møtte IS-offeret Nadia: – Veldig vondt å høre på

Poserte med våpen

I 2013 ble han dømt for brudd på våpenloven i Sverige, og han skal ha delt bosted med en svensk somalier som har tilknytning til islamistgruppen al-Shabaab.

På sin egen Facebook-side har han også lagt ut bilder der han poserer i uniform med våpen, angivelig under et opphold hos al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten.

Al-Qaeda svarer på VGs spørsmål: – Klare til krig

28-åringen skal i flere år ha vært i det svenske sikkerhetspolitiets søkelys. Det er ikke kjent om pågripelsen i Hellas skjedde etter tips fra Sverige.

På vei til Tyrkia

Ifølge greske politikilder ankom de to svenskene med fly fra Sverige for ti dager siden. De reiste først til Thessaloniki med buss, før de fortsatte til Alexandroupolis med billetter videre til Tyrkia.

Svenske myndigheter er kjent med pågripelsene, men kan ikke gi noen detaljer i saken.

– Vi benytter de kanaler vi har og forsøker å skaffe informasjon om dette, sier pressevakt Kent Öberg i svensk UD til Aftonbladet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks