Hovedinnhold

Obama vil ikke sende bakkestyrker til Syria

<p>ØNSKER IKKE BAKKESTYRKER: USAs president Barack Obama talte mandag under en pressekonferanse i Tyrkia.<br/></p>

ØNSKER IKKE BAKKESTYRKER: USAs president Barack Obama talte mandag under en pressekonferanse i Tyrkia.

Foto: Saul Loeb, Afp
USA vil fortsette å kjempe mot IS uten å sette inn bakkestyrker, sier president Barack Obama.

Denne saken handler om:

USAs president Barack Obama mener det vil være et feilsteg å sende amerikanske bakkestyrker inn i stridsområdene i Syria. Det opplyser han under en pressekonferanse på G20-toppmøtet i Tyrkia mandag. Det er, ifølge presidenten selv, ikke bare hans egen mening, men også meningen til flere av hans nærmeste militære rådgivere, skriver Associated Press.

Tordantale etter skoleskyting: – Kondolanser er ikke nok

I den samme talen sier presidenten at IS er «ondskapens ansikt» og at alle nasjoner må styrke innsatsen for å møte truselen fra terrororganisasjonen.

– Det vil bli en intensivering av strategien som vi bruker, men strategien kommer til å fungere til slutt, fortalte Obama under pressekonferansen.

– Meningsløst å renske ut IS

Obama forteller at amerikanske bakkestyrker trolig kunne gått inn i Mosul, Raqqa eller Ramadi og rensket ut IS fra byene, men mener det ville være meningsløst dersom de ikke får inn i en permanent okkupasjon.

– Historien har vist at IS bare vil komme inn igjen i byen etter kort tid, sa presidenten på pressekonferansen.

USA: IS rammes hardt av luftangrepene

Uttalelsene fra Obama strider imot det forsvarsminister Ashton Carter varslet i slutten av oktober. Foran Senatets forsvarskomité uttalte Carter nemlig at USA kunne komme til å gå inn i direkte kamphandlinger mot IS på bakkenivå. Det mener Obama ville vært lite bærekraftig.

– Hvis vi sendte 50 000 soldater inn i Syria, hva skulle vi da gjøre hvis det plutselig kom et angrep fra Jemen, sa presidenten og understreket at strategien man velger, må være bærekraftig, ifølge NTB.

Putin: – Klare til å støtte opposisjonen

Russlands president Vladimir Putin sier at Russland er klare til å gi den syriske opposisjonen luftstøtte i kampen mot IS, skriver NTB.

– Jeg kan bekrefte at vi har opprettet kontakter med den syriske opposisjonen på slagmarken som har bedt oss gjennomføre luftangrep, sa Putin under G20-møtet i Tyrkia mandag.

Obama opplyser også om at USA inngår en ny avtale om å dele etterretningsinformasjon med Frankrike etter terroren i Paris.

USA erklærte i september krig mot Den islamske staten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks