Hovedinnhold

Nordmannens far til VG: - Liten tro på at han er en farlig terrorist

<p>AL-QAIDA PÅ DEN ARABISKE HALVØY: Dette bildet skal være tatt i april i år, og skal vise medlemmer av al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen.</p>

AL-QAIDA PÅ DEN ARABISKE HALVØY: Dette bildet skal være tatt i april i år, og skal vise medlemmer av al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen.

Foto: -, Afp
Den terrormistenkte nordmannens far sier han ønsker bevis på at sønnen er så farlig som USA mener han er.

Denne saken handler om:

al-Qaida i Jemen

* Gruppen som i dag er kjent som al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP), oppsto i Jemen i årene 2006 2009.

*AQAP blomstret opp etter at Jemens president, som hadde sittet 33 år ved makten, ble fjernet i 2011.

* AQAP er ifølge eksperter nå den mest potente av al-Qaidas ulike fløyer. Gruppen skal stå bak den siste terrortrusselen mot vestlige interesser.

* AQAP omfatter alt fra ideologiske puritanere og politiske pragmatikere til innfødte, jemenittiske salafister og utenlandske hellige krigere. Salafisme betegner ulike bokstavtro, puritanske retninger innenfor sunniislam.

* USA gjennomfører jevnlig angrep med førerløse fly mot antatte AQAP-krigere. 30. september 2011 ble Anwar al-Awlaki, AQAPs amerikanskfødte leder, drept i et slikt angrep.

(Kilde: NTB, FFI, CTC Sentinel)

- Jeg regner med at han er i live. Jeg regner med at han sitter i Jemen og blar i Koranen, og jeg tror ikke han gjør noen noe som helst skade. Jeg har ingen tro på at han er en farlig terrorist, sier faren til nordmannen til VG tirsdag ettermiddag, og legger til:

- Da må de der nede isåfall ha byttet hjernen hans med en annen.

- Instruert i bombebruk

Amerikanske myndigheter gikk tirsdag ettermiddag ut med beslutningen om å sette en norsk statsborger, som mistenkes for terrorvirksomhet i Jemen, på sin liste over farlige terrorister.

Nyhetsbyrået AP skriver at de mistenker at nordmannen reiste til Jemen for å få terrortrening av al-Qaida. Mannen skal blant annet ha blitt instruert i bruken av bombebelter og andre eksplosiver.

Mannen (35) er født og oppvokst i på Østlandet, og har norske foreldre.

I 2012 meldte nyhetsbyrået AP at han skal ha gjennomført terroristtrening hos al-Qaidas avdeling i Jemen, kalt al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) , og venter på ordre for å angripe et sted i vesten. Men både norsk og internasjonal etteretning kjenner mannens identitet. Han konverterte i 2008 til islam, og skal i lengre tid ha oppholdt seg i Jemen, som ligger på sydspissen av den arabiske halvøya.

- Ikke hatt kontakt

Faren var selv i avhør med PST for et år siden. Da hadde politiet allerede avhørt søsteren og ekskona.

- De spurte meg om alt mulig, og om jeg hadde kontakt med ham. De ba meg si ifra med en gang jeg fikk kontakt, sier han.

Faren har, ifølge han, ikke hatt kontakt med sønnen siden han dro til Jemen.

Faren sier han ønsker å vite hvilke bevis amerikanske myndigheter har på sønnens aktiviteter.

- Amerikanske myndigheter har gått etter uskyldige tidligere også. Halvparten av de som sitter på Guantanamo-basen sitter der uten dom, og er kanskje uskyldige. Jeg vil ha bevis, sier han.

Nordmannen blir beskrevet som en «Specially Designated Global Terrorist» (SDGT), som brukes som en betegnelse på spesielt betydningsfulle personer på den amerikanske terrorlisten.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks