Hovedinnhold

NATO-topp: - Vi vet hvor bin Laden gjemmer seg

LANG JAKT: Amerikanske myndigheter har jaktet på Osama bin Laden i over ni år. Nå sier en NATO-topp at de vet hvor den ettersøkte terrorlederen gjemmer seg. Foto: AP/Al Jazeera
LANG JAKT: Amerikanske myndigheter har jaktet på Osama bin Laden i over ni år. Nå sier en NATO-topp at de vet hvor den ettersøkte terrorlederen gjemmer seg. Foto: AP/Al Jazeera
(VG Nett) En NATO-topp hevder at verdens mest ettersøkte mann og hans høyre hånd, Ayman al-Zawahiri, skjuler seg nordvest i Pakistan.

Denne saken handler om:

Fakta om jakten på Osama bin Laden

  • USA satte allerede i 1999 lederen for terrornettverket al-Qaida, Osama bin Laden, på sin liste over mest ettersøkte personer. Han var da mistenkt for å stå bak bombene mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.
  • Bin Laden hadde da oppholdt seg i Afghanistan som Taliban-regimets gjest siden 1996.
  • Etter 11. september-angrepene i 2001 er bin Laden blitt regnet som verdens mest ettersøkte mann.
  • I desember 2001, under den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan, som ble utløst av at Taliban nektet å utlevere bin Laden, mente amerikanske styrker å ha lokalisert ham i Tora Bora, ved den pakistanske grensen. En omfattende aksjon for å ta ham til fange mislyktes imidlertid.
  • Amerikanerne har utlovet en dusør på 25 millioner dollar for opplysninger som fører til at han blir tatt.
  • Bin Laden har gitt livstegn fra seg i form av videoer og lydopptak, hvor han ofte kommenterer aktuelle hendelser. Vestlig etterretning har gått god for ektheten av disse.

NATO-toppen sier til CNN at de to ettersøkte mennene gjemmer seg nær hverandre i ulike hus, men at de ikke oppholder seg sammen.

- Ingen i al-Qaida lever i huler, sier NATO-toppen som ikke ønsker å stå frem med navn på grunn av sensitiviteten i etterretningen.

LES OGSÅ:Slik kan Osama bin Laden se ut nå

Ifølge opplysningene CNN sitter på, skal bin Laden leve relativt komfortabelt i området. NATO-toppen hevder at al-Qaida-lederen blir beskyttet av lokale, samt medlemmer av den pakistanske etterretningstjenesten.

Pakistanske myndigheter har gjentatte ganger nektet for å huse medlemmer av al-Qaida.

LES OGSÅ:Bin Laden spøker i Wikileaks-dokumenter

- Forflytter seg over store områder

De siste årene skal bin Laden ha forflyttet seg i store områder i landet, helt fra Chitral-fjellene nær grensen til Kina, til Kurram-dalen nær den afghanske grensen.

I dette området ligger Tora Bora, som var et av Talibans mest konsentrerte tilholdssteder under USAs invasjon av Afghanistan i 2001. Man mener at det også var hit bin Laden rømte under et bombeangrep mot slutten av 2001.

Ifølge NATO-toppen skal Talibans leder Mullah Omar ha forflyttet seg mellom byene Quetta og Karachi i Pakistan de siste månedene.

LES OGSÅ:Al-Qaida sjokkerer med nye terror-tips i nettmagasin

Verdens mest ettersøkte

Osama bin Laden er verdens mest ettersøkte mann etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001 hvor rundt 3000 personer ble drept. Han regnes også som mannen bak angrepet mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, et angrep som krevde 224 sivile liv og skadet 5000 andre.

TERRORTOPP: Ayman al-Zawahiri er sammen med Osama bin Laden al-Qaidas øverste ledere. Foto: AFP
TERRORTOPP: Ayman al-Zawahiri er sammen med Osama bin Laden al-Qaidas øverste ledere. Foto: AFP


USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar - 140 millioner kroner - for tips som kan hjelpe dem med å fange bin Laden.

Les hele etterlysningen hos FBI her

Tidligere har amerikanske myndigheter hevdet at de ikke har hatt sikre observasjoner av bin Laden på flere år. Likevel har det som hevdes å være ham dukket opp i flere lydopptak den siste tiden.

NB! I kartet under er Kurram-dalen og Chitral-fjellene avmerket for å illustrere hvor Osama bin Laden skal ha forflyttet seg de siste årene, ifølge NATO-toppen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks