Hovedinnhold

Krever forklaring fra Pakistan etter bin Ladens død

LANGVARIG MISTANKE: USA har lenge hevdet at Osama bin Laden befant seg i Pakistan, men pakistanske myndigheter har konsekvent nektet for at det kan ha vært tilfelle. På søndag likviderte amerikanske spesialstyrker bin Laden innenfor disse gjerdene. Foto: Afp
LANGVARIG MISTANKE: USA har lenge hevdet at Osama bin Laden befant seg i Pakistan, men pakistanske myndigheter har konsekvent nektet for at det kan ha vært tilfelle. På søndag likviderte amerikanske spesialstyrker bin Laden innenfor disse gjerdene. Foto: Afp
Pakistanske medier skjemmes og amerikanske politikere raser etter at bin Laden ble funnet noen mil utenfor hovedstaden Islamabad.

Denne saken handler om:

Offisielt har Vesten hyllet Pakistan som en trofast alliert i kampen mot terror som i stor grad har vært ført i Afghanistan og i fjellområdet mellom de to landene.

Men i mer private sammenhenger har tvilen kommet fram: Gjør Pakistan nok for å bekjempe radikal islamisme? Eller brukes milliardoverføringene fra USA i stedet til å ruste opp i grenseområdet mot erkefienden India?

Mange har lenge hatt mistanke om at bin Laden skjulte seg i Pakistan, og han ble tatt bare noen mil utenfor hovedstaden Islamabad.

- Jeg har litt vanskelig for å tro at tilstedeværelsen til en person som bin Laden i et stort bygningskompleks i en relativt liten by skulle gå helt upåaktet hen, sier Frankrikes utenriksminister Alain Juppé.

- Visste hvor han var

Og Juppé er ikke alene om sine mistanker. Britenes statsminister David Cameron roser riktignok den pakistanske innsatsen i kampen mot terror og sier det ikke må skapes en konflikt med landet, men legger til:

- Det vil komme mange spørsmål om hvilke støttesystemer bin Laden hadde i Pakistan, og vi må få svar på disse spørsmålene.

Kommentatoren Robert Fisk i The Independent, som flere ganger møtte bin Laden, sier det tydeligst av alle:

- Pakistan visste hvor han var.

Også rasende amerikanske politikere spør seg hvordan det var mulig for bin Laden å bo like ved en pakistansk krigsskole midt i en garnisonsby uten at noen myndighetspersoner snakket om det eller gjorde noe med det.

Reduserer bistand?

Mange pakistanske medier mener det er pinlig at al-Qaidas grunnlegger til slutt ble tatt i landet. Pakistanske ledere har lenge, og med stor tyngde, hevdet at han ikke var i landet. Men tirsdag kunngjorde amerikanske myndigheter at bin Laden trolig oppholdt seg i huset hvor han ble tatt, i fem-seks år.

- Pakistans manglende evne til å avsløre tilstedeværelsen til verdens mest ettersøkte mann i landet er sjokkerende, skriver The Nation i en leder.

En del medier og kommentatorer antar at USA kommer til å foreta seg noe for å vise sin misnøye med den pakistanske innsatsen.

Flere amerikanske politikere sier det er på tide å revurdere de milliardene av dollar Pakistan får i bistand for å bidra til kampen mot terrorisme. Også Det hvite hus innrømmer at det er god grunn til å kreve at Pakistan gjør rede for situasjonen, og Pakistans USA-ambassadør lover at det skal gjennomføres en full gransking av saken.

Krysspress

For det pakistanske lederskapet er situasjonen delikat. På den ene siden er regjeringen avhengig av å samarbeide med USA for å få bukt med radikale grupper i grenseområdene mot Afghanistan.

Samtidig er styret under press fra en muslimsk og til dels sterkt antiamerikansk befolkning som krever større avstand til USA. Deler av befolkningen krever at landet snarere enn å kjempe mot radikal islam konsentrerer seg om Pakistans historiske hovedfiende, nemlig India. Både India og Pakistan kjemper dessuten om innflytelse i Afghanistan når landet en gang blir mindre herjet av krig.

President Ali Asif Zardari fastholder at Pakistan ikke var orientert om den amerikanske aksjonen for å ta bin Laden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks