Hovedinnhold

Hvit Suzuki førte CIA til bin Laden

** Kurér Abu Ahmad ledet USA til bin Laden
** Ti års menneskejakt er over
** - Guantanamo-fanger var nøkkelen

(VG Nett) Da de pakistanske CIA-agentene oppdaget Abu Ahmad i en hvit Suzuki, kunne de følge budbringeren helt hjem til bin Ladens gjemmested.

Denne saken handler om:

Osama bin Laden

  • Den fremste lederen av Al-Qaida
  • Nummer én på amerikanerenes liste over de mest ettersøkte terroristene i verden
  • Medlem av den velstående bin-Laden familien
  • Ble verdenskjent etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Tok på seg angrepet først i 2004.
  • Ble internasjonalt ettersøkt i 1999
  • Osama viste seg offentlig var i den østaafghanske byen Jalalabad, 10. november 2001
  • FBI har utlovet en dusør på $25 millioner for bin Laden

I flere år hadde jakten på Osama bin Laden ikke ført frem.
Men så dukket det opp en hvit Suzuki - en Suzuki som viste seg å tilhøre en av terrorlederens mest betrodde hjelpere.

CIA forsto tidlig at veien til å finne terroristlederen kunne gå gjennom budbringerne hans - ettersom de var bin ladens kontaktledd til omverdenen.

I 2002 begynte de å arrestere og avhøre al-Qaida-topper. Etter hvert fikk de kartlagt nettverket, og de satt til slutt med viktige navn på nøkkelpersoner. I 2005 omorganiserte amerikansk etterretning jakten på verdens mest ettersøkte. Med agenter på bakken i både Afghanistan og Pakistan kom gjennombruddet: Budbringerens navn.

Ifølge New York Times var det i juli i fjor at mannen ble oppdaget av pakistanske agenter som jobbet for CIA, i en hvit Suzuki i Peshawar. Overvåkingen fortsatte. Til budbringeren satte kursen mot Abbottabad -bin Ladens skjulested.

VGTV: Han lekte med Osama bin Ladens barn

Brant søppel for å ikke etterlate spor

Luksusboligen som lå bak høye murvegger hadde verken internett eller telefon. Innenfor murene tok beboerne alle forholdsregler for å ikke etterlate seg spor. Søppel ble aldri kastet, men møysommelig brent innenfor murveggebe. Kun betrodde personer i CIA og regjeringen fikk kjennskap til funnet. De overvåket huset i måneder. Tok bilder med overvåkingssatellitter.

- Det var elektrisk. I så lang tid hadde vi prøvd å få noe på denne fyren. Og plutselig var det liksom; wow, der er han, sier en tjenestemann som var med på møtet, ifølge New York Times.

Flere års jakt

Etter flere års spaning hadde amerikanske spesialstyrker funnet gjemmestedet. Ifølge CNN var det opplysninger fra al-Qaida-fanger ved Guantanamo-leiren som gjorde at amerikansk etterretning klarte finne navnet på en av ni Ladens betrodde menn. Mannen skal være Abu Ahmad, som også har hatt et nært forhold til mannen som hevder han står bak terrorangrepet på USA 11. september 2001; Khalid Sheikh Mohammed.

På en Interpol-plakat fra 2006 er Ahmad ble etterlyst av Interpol i 2006, da han og 22 medfanger rømte fra et fengsel i Jemen.

Da verdens mest ettersøkte mann var funnet, ble William M. McRaven, kommandør i Pentagons spesialstyrkekommando, kalt inn. Han vurderte aksjonen med tre alternativer:

** Helikopterangrep
** Angrep med bombefly
** Samarbeid med pakistansk etterretning

Regjeringen drøftet alternativene, og slo fra seg bombeplanen. De kunne utslettet liket.
USA ville stå alene, og valgte helikopterangrep.

De valgte å slå til søndag. Den dagen var det ingen som fikk slippe inn i Det hvite hus. Alle omvisninger ble avlyst.

Det hvite hus «holdt pusten», skriver USA Today .

Drev gjestehus

SISTE: Bin laden ble skutt over det venstre øyet
VGTV: Slik skjedde attentatet

Abu Ahmad skal ha undervist flere Al Qaida-medlemmer i data, blant dem saudiarabiske Maad al Qathani, som ble nektet adgang til USA da han skulle kapre et fly i 2001.

«Abu Ahmed jobbet i mediehuset til al-Qaida i Kandahar, og fungerte også som kurer», heter det i analysen av ham.

Han drev også et gjestehus for al-Qaida-medlemmer i området, der Khalid Sheikh Mohammed skal ha vært på besøk.

BAKGRUNN: OSAMA BIN LADEN ER SKUTT OG DREPT 

Millionvilla

Det var sent søndag kveld at de amerikanske spesialstyrkene slo til mot det som viste seg å være Osama bin Ladens skjulested: En millionvilla i utkanten av ganisonsbyen Abbottabad, rett nord for den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Scenen var som tatt ut av en actionfilm: I ly av mørket fløy tre amerikanske Black Hawk-helikoptre inn mot villaen. Om bord satt de tungt bevæpnede soldatene fra SEAL Team 6.

Les også: Naboene forteller: Slik ble bin Laden drept

Ifølge NBC skal spesialstyrkeoperatørene ha havnet i kraftige skuddvekslinger i det de nærmet seg villaen. I minuttene som fulgte ble naboene vitner til en voldsom skuddveksling og flere eksplosjoner bak de høye murene som omsluttet villaen.

Les også: Det hvite hus: - Bin Ladens kone ikke drept

Etter mange års intens etterretningsvirksomhet var klimakset rundt 40 minutter langt.

VGTV: Slik ble han en terrorist

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks