Hovedinnhold

Hit kom aldri bin Laden

** På Guantánamo sitter 17 av de antatte 11.september-terroristene

Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen
Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen
(VG Nett) Pårørende etter 11. september 2001 feirer at hovedmannen er drept. Fortsatt sitter det 17 personer på Guantánamo, som er anklaget for å stå bak terroren for snart ti år siden.

Denne saken handler om:

Guantánamo

  • Guantánamo Bay Naval Station er en amerikansk marinebase på Cuba

  • Marinebasen har eksistert siden 1898

  • Siden 2001 er basen blitt benyttet som leir for fanger pågrepet under krigen mot terrorisme.

  • På det meste i 2003 ble det holdt 680 fanger fra rundt 40 ulike land

VG og VG Nett presenterer i dag en stor grafikk, basert på dokumenter fra varslernettstedet Wikileaks, som viser en samlet oversikt over de 172 fangene som fortsatt sitter fanget på Guantánamo. Marinebasen på Cuba har siden 2001 blitt brukt som fengsel for fanger, pågrepet i kampen mot terrorisme.

Dokumentene viser blant annet hvordan fangene har blitt pumpet for informasjon i jakten på al-Qaida-leder Osama bin Laden og hans medsammensvorne.

USAs tidligere forsvarsminister, Donald Rumsfeldt, skrev på sin Facebook-side kort tid etter at bin Laden var meldt død at «mye tyder på at etterretning gjort på Guantanamo Bay har spilt en veldig viktig rolle i denne suksessaksjonen».

I grafikken finner du et kort utdrag av fangerapporten til hver enkelt fange, hvilke aksjoner amerikanerne mener de har vært med på og personalia. Ved å klikke på hver enkelt fange, kan du se hvem amerikanerne mener fangene har i sitt nettverk.

SE GRAFIKKEN HER 

Informasjonen i grafikken er basert på 750 fangemapper, som amerikanerne fraktet og fengslet på Guantánamo mellom 2002 og 2009.

Les også: Her blir 11/9-kaprere sikkerhetssjekket

Saken fortsetter under bildet

HØYE MURER: På Guantánamo sitter 172 fanger som amerikanerne mener er terrorister.Foto: AFP
HØYE MURER: På Guantánamo sitter 172 fanger som amerikanerne mener er terrorister.Foto: AFP


Ikke tiltalt

Khalid Sheik Mohammed, som regnes som hjernen bak 11.september, og Ramzi bin al-Shibh, som møtte Osama bin Laden kort tid før angrepet, er blant de som sitter her.

Det har ikke blitt reist tiltale mot flesteparten av de som sitter fanget på Guantánamo, og USAs president Barack Obama har lovet å stenge fangeleiren som FN mener bryter med folkeretten.

Etter det voldsomme terrorangrepet mot tvillingtårnene i New York og Pentagon 11.september 2001, startet USA og deres allierte en klappjakt på de ansvarlige og bakmennene i terroristorganisasjonen al-Qaida.

19 flykaprere ofret livet sitt i angrepet som kostet nesten 3000 mennesker livet, men langt flere bidro til å gjennomføre den massive terroraksjon, en aksjon det skal ha tatt flere år å planlegge.

I nesten 10 år klarte verdens mest ettersøkte mann, Osama bin Laden, å skjule seg for amerikansk etterretning.
Natt til mandag var det slutt.

Likvideringen av bin Laden er for USA høydepunktet i jakten på 11.september-terroristene.

Mange har blitt drept i jakten på al-Qaida-lederen. Bak høye murer og piggtråd på Guantánamo sitter 17 fanger USA mener kan knyttes til terrorhandlingen.

Les også: WikiLeaks: - Fange ble pisket, seksuelt ydmyket og tvunget til å urinere på seg selv

Sentrale fanger

HJERNEN: Khalid Sheik Mohammad er regnet som hjernen bak terrorangrepene. Foto: AP
HJERNEN: Khalid Sheik Mohammad er regnet som hjernen bak terrorangrepene. Foto: AP

Den mest profilerte av fangene er Khalid Sheikh Muhammed. Ifølge hans 15 sider lange fangerapport mener amerikanerne at han planla og var hjernen bak. Han sto også Osama bin Laden svært nær og skal også ha planlagt en rekke andre terrorangrep.
New York Times har skrevet at han minst 183 ganger har blitt utsatt for waterboarding for å fremskaffe informasjon. Waterboarding regnes som en torturform, som frembringer følelsen av å drukne.

Det var Sheikh Mohammed som under avhør skal ha avslørt identiteten til kureren som til slutt førte USA til villaen i Abbottabad der bin Laden bodde i flere år.

* Ramzi bin al Shibh var ifølge USA en av koordinatorene for angrepene. Han fikk militær opplæring på direkte ordre fra Osama bin Laden personlig i forkant av angrepene.

* Ammar al Baluchi er Khalid Sheikh Muhammeds nevø. Han er regnet som et høytstående medlem i al-Qaida og skal ha deltatt i planleggingen og organiseringen av minst 13 av 11.september-kaprernes reise til USA.

* Fayiz Muhammad Ahmad Jamal Muhammad al Kandri var et høytstående al-Qaida-medlem og nær samtalepartner for Osama bin Laden. Han skal ha vært i hulen sammen med bin Laden da den amerikanske bombingen av Tora Bora startet

* Saad bin Nasser Ibn Mukbil Al Azani skal ha vært sentral i arbeidet med fatwaene som bin Laden sendte ut i forbindelse med terrorangrepet.

Nyheten om at al-Qaida-lederen Osama bin Laden er død, har ikke utløst uro blant fangene på Guantanamo-basen på Cuba.

- De fleste av de 172 fangene fikk nyheten på samme måte som resten av verden via skriftlige medier og TV, ifølge talskvinne Tanya Bradsher.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks