Hovedinnhold

Gir Guantanamo-info æren for bin Ladens død

CIA: - Vi fikk info fra Polen og Romania

TAR EN DEL AV ÆREN: Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld tar, sammen med den tidligere Bush-administrasjon, en del av æren for at Osama bin Laden nå er uskadeliggjort. Foto: AFP/AP
TAR EN DEL AV ÆREN: Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld tar, sammen med den tidligere Bush-administrasjon, en del av æren for at Osama bin Laden nå er uskadeliggjort. Foto: AFP/AP
(VG Nett) Donald Rumsfeld takker nådeløst press og informasjon fra Guantanamo-basen for at Osama bin Laden ble funnet.

Denne saken handler om:

Facebook-siden sin hevder den tidligere forsvarsministeren i USA at «mye tyder på at etterretning gjort på Guantanamo Bay har spilt en veldig viktig rolle i denne suksessaksjonen».

Rumsfeld snakker om søndagens aksjon da amerikanske spesialsoldater drepte Osama bin Laden i Pakistan. Terroristen skal ha vært overvåket av amerikanske myndigheter siden august i fjor.

LES OGSÅ: Bin Laden skulle drepes

Skryter av Bush

Rumsfeld som var George W. Bush jr.'s forsvarsminister fra 2001 til desember 2006, gir også det forrige republikanske regimet stor ære for at bin Laden nå er død.

«Alt dette ble gjort mulig ved hjelp av det nådeløse og vedvarende presset på al-Qaida som Bush-administrasjonen satte i gang etter 11. september 2011, og som Obama-administrasjonen klokelig har fortsatt.»

Guantanamo var sist i verdens søkelys i slutten av april da WikiLeaks slapp hememlige dokumenter om nesten 800 fanger ved fengselet på Cuba.

OBAMA PÅ VGTV: - USA har drept Osama bin Laden

Info fram hemmelige fengsle i Romania og Polen

Ifølge nyhetsbyrået AP har amerikanske kilder sagt at CIA-etterforskeres arbeid i hemmelige fengsler i Romania og Polen, ført til de første sporene som førte til at bin Ladens ble funnet.

Både personer som jobber for myndighetene nå, og som tidligere har gjort det, sier ifølge AP at Khalid Sheikh Mohammed, hjernen bak 11. september 2011, skal ha avslørt navnet til en av bin Ladens mest trofaste menn. CIA skal også ha fått tilsvarende informasjon fra Mohammeds etterfølger, Abu Faraj al-Libi. Begge ble ifølge AP utsatt for svært harde avhørsmetoder.

BAKGRUNN: Her skal Osama bin Laden ha blitt drept

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks