Hovedinnhold

Bin Laden-bombingens øyenvitner:

- Bombene smalt så hardt at vinduene ristet milevis unna

BIN LADENS SKJULESTED: Fayez Noor (25), en av innbyggerne i Abbottabad, fikk tatt dette bildet mandag. Foto: Privat
BIN LADENS SKJULESTED: Fayez Noor (25), en av innbyggerne i Abbottabad, fikk tatt dette bildet mandag. Foto: Privat
(VG Nett) Da Fayez Noor (25) fra Abbottabad hørte bombingen som traff Osama bin Ladens skjulested, trodde han først det var en militærøvelse.

Denne saken handler om:

Osama bin Laden

  • Den fremste lederen av Al-Qaida
  • Nummer én på amerikanerenes liste over de mest ettersøkte terroristene i verden
  • Medlem av den velstående bin-Laden familien
  • Ble verdenskjent etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Tok på seg angrepet først i 2004.
  • Ble internasjonalt ettersøkt i 1999
  • Osama viste seg offentlig var i den østaafghanske byen Jalalabad, 10. november 2001
  • FBI har utlovet en dusør på $25 millioner for bin Laden

Innbyggerne i den pakistanske byen Abbottabad våknet mandag til nyheten om at verdens farligste terrorist og mest ettersøkte mann var skutt og drept i byen deres. Samme natt, klokken 00.25, hørte Fayez Noor bombehelikoptrene som siktet og traff bin Ladens hjem.

Ettersom byen er kjent for sitt militærakademi, trodde 25-åringen det var militærøvelse, men han synes tidspunktet for en øvelse var uvanlig, og mistenkte at det var noe annet.

- Like etterpå var det noen ganske lave eksplosjoner. Så, klokken 01.08, hørte vi en høylytt eksplosjon. Selv om vi bor noen mil unna, smalt det så høyt at vinduene ristet. På grunn av fjellene hørte vi flere ekko av eksplosjonslyden. Etter det så vi et helikopter fly over huset vårt, forteller Fayez Noor til VG Nett via Facebook.

LES OGSÅ: Dette er superstyrken som tok bin Laden 

Mandag oppsøkte Noor området, som da var omringet av militære styrker.

- Jeg kom forbi sperringene ettersom jeg fortalte at vi var innbyggere i byen, men vi ble grundig sjekket. Vi ble advart om at dersom vi fotograferte eller filmet, ville vi havne i trøbbel. Bilen vår ble gjennomsøkt, og vi måtte vise legitimasjon, forteller han.

Allikevel klarte Noor å få tatt et bilde av huset på avstand. (Se øverst i saken).

Høy mur

Bin Ladens skjulested ligger ifølge Fayez Noor kun få meter unna militærakademiet. Huset er med sine høye murvegger ulikt husene inne i byen, forteller han.

- Det er en bygning uten balkong og med få vinduer og åpne plasser. Det ser fullstendig avstengt ut.

VGTV: VG i Pakistan: - Menneskene her er i sjokk

Den 25 år gamle innbyggeren forteller at innbyggerne i byen er sjokkerte etter hendelsen, men at livet går som normalt, til tross for at det vrimler av politi og militære overalt.

(Saken fortsetter under bildet...)

LOKALBEFOLKNING: Dette bildet av en pakistansk soldat og flere lokale innbyggere er tatt i nærheten av huset hvor Osama bin Laden gjemte seg. Foto: AP
LOKALBEFOLKNING: Dette bildet av en pakistansk soldat og flere lokale innbyggere er tatt i nærheten av huset hvor Osama bin Laden gjemte seg. Foto: AP


- Hvis du spør folk som bor her, vil de si at dette er en dramatisering fra amerikansk hold. Det er ordet på gata. Folk her tror at 9/11 var arrangert i amerikansk regi, for å kunne angripe Afghanistan, formidler Fayez Noor.

LES ALT OM TERRORANGREPET 11. SEPTEMBER 2001 HER

Umar (25) fra Abbottabad hørte de samme bombene natt til mandag.

- Jeg så to helikoptre som sirklet i luften i rundt 15 minutter. Så hørte jeg at det ble løsnet skudd, fulgt av det som må ha vært et bombe-eller rakettangrep. Jeg så et gult lys, så hørte jeg en stor bombeeksplosjon, forteller han til VG Nett via Facebook.

Blått lys

Nøyaktig fem minutter senere så han et blått lys på himmelen.

- Da bestemte jeg meg for å reise ut for å se hva det var. Ettersom det er et kvarters kjøretur unna, tok jeg bilen, forteller han.

- Muren rundt huset var for høy til at jeg kunne se noe bak, men jeg så at deler av muren var ødelagt, og at det var en stor brann.

Abbottabad ligger 50 kilometer nordøst for Pakistans hovedstad Islamabad. Det er en grønn by, med rundt 100.000 innbyggere, som har vært kjent for turister som gjerne skulle til Swatdalen eller foten av Himalaya, og i pakistansk målestokk er det en ganske rik by.

Pakistans president Asif Ali Zardari har uttrykt overraskelse over at verdens mest fryktede terrorist har gjemt seg like under snuten på dem.

- Han var ikke noe sted der vi forventet at han skulle være, og nå er han borte, skriver han i en kommentar i Washington Post.

LES ALLE VG NETT-SAKER OM TERRORISME HER 

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks