Hovedinnhold

Bomben «satans mor» kan handles i nabolaget

ENKEL BOMBE: Skadene på denne bussen er utført med en peroksid-bomber, også kalt «satans mor». Terrorangrepet i London i 2005 tok 52 menneskeliv. De tre mennene som planla terrorangrep i Norge skal ha forsøkt å lage samme type bombe. Foto: PA
ENKEL BOMBE: Skadene på denne bussen er utført med en peroksid-bomber, også kalt «satans mor». Terrorangrepet i London i 2005 tok 52 menneskeliv. De tre mennene som planla terrorangrep i Norge skal ha forsøkt å lage samme type bombe. Foto: PA
(VG Nett) De terrorsiktede mennene som er pågrepet i Oslo, skal ha planlagt å utføre aksjonen med peroksid-bomber, ofte kalt «satans mor».

Denne saken handler om:

Tips oss

Denne typen bombe er ofte brukt av terrorister, og hovedårsaken til at det ble innført forbud mot flytende væske på fly. Bomben ble brukt da fire selvmordsbombere gikk til angrep i London i 2005.

Ifølge nyhetsbyrået AP, som har sine opplysninger fra anonyme amerikanske tjenestemenn, er det ikke klart om grupperingen i Norge hadde utpekt noe mål for den planlagte terroraksjonen.

Men ifølge AP skal de ha forsøkt å lage peroksid-bomber.

Oppskrift på nettet

Stoffet er svært ustabilt og kan lett eksplodere om det blir utsatt for temperaturendringer, friksjon eller støt.

- Du trenger på ingen måte å være ekspert for å lage slike bomber. Det ligger dessverre detaljerte oppskrifter på nettet. Du må kunne følge en prosedyre nøye og vise en viss forsiktighet, men alt dette står jo også forklart på nettet, sier kjemiprofessor Leiv K. Sydnes ved Universitetet i Bergen til VG Nett.

Bakgrunn:- Al-Qaida-medlemmer i Norge planla bombeangrep

Alle ingrediensene du trenger er enkelt tilgjengelig i jernvare/fargehandel og på apoteket. Det koster ikke mer enn noen få hundrelapper.

- Kjemikalene du trenger for å lage en slik bombe er helt dagligdagse. Det er umulig å innføre kontroll på noe sånt, mener Sydnes.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at terrorplanleggingen har foregått i Oslo-området.

- Ikke fare for befolkningen

PST ønsker ikke å opplyse hva som har fremkommet under overvåkningen av de tre mennene, men understreker at de har fulgt gruppen i noe tid. Ifølge AP har overvåkningen pågått i ett år.

- Det har ikke vært grunn til å frykte for sikkerheten til den norske befolkningen. Hvis det var fare på noe tidspunkt, ville vi ha grepet inn. Vi gambler ikke med folks sikkerhet, sier PST-sjef Janne Kristiansen til VG Nett.

Politiets sikkerhetstjeneste ønsket i utgangspunktet å fortsette overvåkningen av de tre mennene for å sikre bevis, men måtte gå til pågripelse torsdag morgen fordi det internasjonale nyhetsbyrået AP satt på opplysninger om hva som foregikk i Norge.

Tett på nett:Terrorekspert svarer på lesernes spørsmål.

52 personer ble drept og flere hundre såret da fire selvmordsbombere gikk til aksjon med flytende aceton peroksid-bomber i London i 2005. Den enkle, men kraftige bomben er også brukt flere ganger under selvmordsaksjoner i Midtøsten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks