Hovedinnhold

- Bin Laden ble skutt over det venstre øyet

** Flere lekkasjer om bin Laden-aksjonen
** Håper konfiskerte harddisker skal gi flere terror-svar

(VG Nett) Nye detaljer er lekket fra aksjonen mot Osama bin Laden.

Denne saken handler om:

Osama bin Laden (1957-2011)

  • Den fremste lederen av Al-Qaida
  • Nummer én på amerikanerenes liste over de mest ettersøkte terroristene i verden
  • Medlem av den velstående bin-Laden familien
  • Ble verdenskjent etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Tok på seg angrepet først i 2004.
  • Ble internasjonalt ettersøkt i 1999
  • Osama bin Laden viste seg offentlig var i den østaafghanske byen Jalalabad, 10. november 2001
  • FBI har utlovet en dusør på $25 millioner for bin Laden

En hel verden venter i spenning på bildene som vil kunne gi et synlig bevis på at det virkelig var terrorlederen Osama bin Laden som ble skutt og drept i Pakistan søndag.

Nå avslører en representant for de amerikanske myndighetene til AP at de hemmelige bildene av avdøde Osama bin Laden, viser at han ble skutt over det venstre øyet.

Tidligere har det kommet frem at al-Qaida-lederen ble skutt to ganger i brystet og én gang i hodet under Navy Seal-aksjonen mot millionvillaen i den pakistanske byen Abbottabad.

Aksjonen mot skjulestedet til verdens mest ettersøkte terrorist skjedde natt til mandag lokal tid. 79 spesialsoldater i fire helikopter fløy i retning bin Ladens villa, opplyser offisielle kilder til New York Times.

Skudd ble avfyrt. Spesialsoldatene jobbet på spreng for å få avsluttet aksjonen, slik at de unngikk å havne i en mulig konfrontasjon med lokale pakistanske militærstyrker, som ikke skal ha visst om aksjonen.

DNA-prøver

Etter skuddvekslingen i villaen var fem drept. Den ene av dem var en høy mann med skjegg. Ansiktet var blodig etter at han var truffet av en kule i hodet.

En av spesialsoldatene tok et bilde av ansiktet og sendte det til spesialister som kjørte det gjennom et ansiktsgjenkjennelsesprogram. Dataprogrammet slo fast med 95 prosent sikkerhet at det var ansiktet til bin Laden.

I tillegg skal en av bin Ladens koner ha identifisert den døde kroppen.

Spesialsoldatene tok med seg liket i et helikopter, tok flere bilder og sikret seg DNA-prøver. Den døde kroppen til USAs fiende nummer én ble begravet til havs.

DNA-prøvene skal med 100 prosent sikkerhet vise at det var bin Laden som ble drept i Pakistan, ifølge Sky News.

VGTV: Slik skjedde attentatet

Konspirasjonsteorier

USA har foreløpig valgt å ikke publisere bildene av avdøde Osama bin Laden. Dette har ført vann på mølla til konspirasjonsteoretikerne og spekulasjoner om aksjonen virkelig har funnet sted.

Grunnen til at bilder ikke er publisert, skal være at liket av bin Laden er så ille tilredt at bildene er for grusomme for offentligheten, ifølge flere amerikanske medier.

På en pressekonferanse mandag kveld norsk tid fortalte John Brennan, antiterrorrådgiver i Det hvite hus, at de fortsatt ikke har bestemt seg for om de skal publisere bildene av liket til bin Laden eller ikke.

Saken fortsetter under bildet

TATT: I denne treetasjers bygningen skjulte Osama bin Laden seg. Foto: AP
TATT: I denne treetasjers bygningen skjulte Osama bin Laden seg. Foto: AP


Beslagla data

Det er også lekket andre detaljer fra aksjonen. AP skriver at spesialstyrkene beslagla harddisker, DVDer, dokumenter og informasjon, som kan være til hjelp i jakten på Ayman al-Zawahri. Nå håper etterretningskilder at de sitter på tidenes terrorkupp.

- Kan du tenkte deg hva som befinner seg på Osama bin Ladens harddisk? spør en offentlig tjenestemann til politico.com.

Alt materialet skal nå befinne seg på et hemmelig sted i Afghanistan.

- Hundrevis av folk går nå gjennom materialet, sier han og legger til at det er knyttet stor spenning til hva beslagene inneholder.

DØDSSTEDET: Et udatert bilde fra CIA viser stedet der Osama gjemte seg før han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: AP
DØDSSTEDET: Et udatert bilde fra CIA viser stedet der Osama gjemte seg før han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: AP

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks